Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodijeljene nagrade FIJET

Nagrade Marko Polo dobili Ante Gavranović i Daria Marjanović

Zagreb: U hotelu Esplanade održana je dodjela nagrada za najboljeg novinara u turizmu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/13
10.12.2022.
u 21:02

Doajen hrvatskog novnarstva A. Gavranović obećao je da će i dalje biti posvećen turizmu i aktivan u pisanju

Hrvatski FIJET, podružnica najstarijeg i najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu u svijetu, večeras je u Zagrebu dodijelio svoje redovne godišnje nagrade Marko Polo za najbolje turističke priloge i reportaže. Dobitnici glavne nagrade, Marko Polo Grand Prix, su Daria Marjanović, za  promociju Hrvatske u emisiji Alpe Dunav Jadran, i Ante Gavranović za životno djelo, veliki osobni doprinos razvoju turističkog novinarstva te općenito unapređenju novinarstva u nas.

10.12.2022., Zagreb - Dodjela nagrada za najboljeg novinara u turizmu u Hotelu Esplanade. Ante Gavranovic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Nagrade su uručene u zagrebačkom hotelu Esplanade, a među uzvanicima iz zemlje i inozemstva na svečanosti je bio i predsjednik FIJET-a (Federation internationale des journalistes et ecrivains du turisme, osnovane 1954. u Parizu) Tijani Haddad, koji je podsjetio na dimenziju turizma kao faktora mira u svijetu. Doajen hrvatskog novinarstva Ante Gavranović, sa šezdesetak godina staža u tom zanimanju, kojeg mnogi znaju po rečenici da je 'turizam uvijek nedovršena, nanovo ispričana priča', obećao je da će i nadalje biti posvećen turizmu i aktivan u pisanju kao i dosad.  

Plaketu s likom Marka Pola dobilo je petero domaćih i jedan strani autor. Dobitnici su Zrinka Turajlija za redovite emisije 'Vijesti iz kulture' na HRT-u, Jurica Galić Juka za emisije iz Dalmatinske zagore na YouTubeu i Dalmatinskom portalu, Lara Černicki za putopise objavljene u časopisu Meridijani, Hrvoje Gunjača za reportažu na HRT-u 'Kroz Knin protječe 7 rijeka i one su njegov njegov najveći prirodni potencijal, Goran Šafranek za dvije reportaže objavljene u putnom časopisu Croatia Airlines, te Alexander Stemp za reportaže iz Zagreba objavljene u elektronskom časopisu The Budapest Times.  

10.12.2022., Zagreb - Dodjela nagrada za najboljeg novinara u turizmu u Hotelu Esplanade. Daria Marjanovic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Posebno priznanje Marko Polo za doprinos turističkom novinarstvu dobila je poznata splitska novinarka Hrvatskog radija Dragica Lemešić. Također, FIJET-ovo priznanje dobili su i  Oleg Maštruko za putopisni serijal Kronika globalnog zatopljenja, Mirjana Žzgec Pavčić za uspješnu promotivnu akciju posjete bugarskih medija Međimurju, Matej Meštrović za doprinos glazbenoj prmociji Hrvatske, Jutarnji list za izbor Najbolja hrvatska marina, te putopisac Jurica Galić Juka za toleranciju i humanost iskazanu u njegovim reportažama za afrički kontinent.

Predsjednica hrvatskog FIJET-a Tina Čubrilo, čestitajući nagrađenima, najavila je na svečanosti u Esplanadi da će najviša nagrada ovog međunarodnog udruženja, Zlatna jabuka, dogodine pripasti našoj Korčuli, a podsjetila je i na početke FIJET-a u Hrvatskoj.

- Večeras je s nama i Niko Bulić, dugogodišnji direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, koji je bio i ministar turizma u hrvatskoj Vladi. Njemu posebno moramo zahvaliti što je na samim počecima prepoznao značaj turističkog novinarstva i našeg FIJET-a. Možda, da njega nije bilo, ne bi bilo ni svega ovoga - kazala je T. Čubrilo i dodala kako se mora reći da FIJET i danas uživa razumijevanje i potporu Hrvatske turističke zajednice.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije