Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nagrade Hrvatske komore arhitekata Hebaru, Peračiću te Andrijeviću i Korlaetu

Svebor Andrijević i Luka Korlaet, autori projekta „Stambeni sklop Jordanovac“ u Zagrebu, dobitnici su Medalje za arhitekturu, godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata
05. svibnja 2018. u 12:23 0 komentara 434 prikaza
arhitekti
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/3

Na Danima arhitekture u Rovinju dodijeljene su medalje za arhitekturu, urbanizam i konceptualni pothvat Hrvatske komore arhitekata (HKA), a laureati godišnji nagrada za 2017. su Dinko Peračić, Zoran Hebar te Svebor Andrijević i Luka Korlaet, priopćeno je u subotu iz HKA. Nagrade Hrvatske komore arhitekata Hebaru, Peračiću te Andrijeviću i Korlaetu.

Dubravko Bačić Dubravko Bačić: Imamo sposobne arhitekte, ali koči ih administracija

Svebor Andrijević i Luka Korlaet, autori projekta „Stambeni sklop Jordanovac“ u Zagrebu, dobitnici su  Medalje za arhitekturu, godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata.  

Zoran Hebar, autor projekta “Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu, s osvrtom na uređenje toka u cjelini” dobitnik je Medalje za urbanizam, dok je Dinko Peračić, autor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u nastajanju dobitnik Medalje za konceptualni pothvat.

Dobitnike prestižnih strukovnih priznanja za istaknuti doprinos hrvatskoj arhitekturi u 2017. proglasio je na sinoćnjoj svečanosti, u sklopu godišnje konferencije  Dani arhitekata 2.0 u Rovinju, žiri kojim je predsjedao akademik Nikola Bašić.  

Stambeni sklop Jordanovac - urbana anglomeracija

„Smješten na sjevernim zagrebačkim obroncima, u prijelaznom predjelu kolektivne i individualne izgradnje, stambeni sklop Jordanovac uspostavlja specifičnu prijelaznu stambenu tipologiju – svojevrsni 'prelomljeni niz', organiziran u malu urbanu aglomeraciju. Četiri zasebna volumena, izvana demonstrativno mirna i geometrijski kontrolirana, u sebi udomljuju po tri vertikalno organizirane jedinice – tri združene i međusobno elaborirano prožete kuće. Stanovi, ili bolje maisonettes, kao jedinice ovoga sklopa, otvoreni su za različita korištenja, organizacije, prilagodbe i transformacije“, obrazložio je akademik Bašić odluku u ime Ocjenjivačkog suda, za dodjelu nagrade  Andrijeviću i Korlaetu.

Odnos Save i Zagreba jedna od najdugovječnijih i otvorenih urbanističkih tema

"Odnos rijeke Save i grada Zagreba jedna je od najdugovječnijih, postojano aktualnih i otvorenih urbanističkih tema. Pitanje života grada na rijeci, s rijekom i oko nje zaokuplja pozornost urbanističke struke već desetljećima. To je pitanje obilježilo stručni i stvaralački život urbanista i arhitekta Zorana Hebara. Toj temi posvećena je i njegova nova knjiga", naveo je žiri, u obrazloženju dodjele medalje arhitektu Zoranu Hebaru.

„Tu veliku zagrebačku temu nije moguće u potpunosti iscrpiti u ovako skraćenom formatu i predstaviti je podjednako detaljno u svim bitnim aspektima – ekološkom, hidrotehničkom, energetskom, infrastrukturnom i mnogim drugim. Zoran Hebar u knjizi jasno iznosi stavove o nizu akutnih pitanja, sumirajući svoju poziciju u snažnom stavu i rečenici: “Savi ne treba nametati tehnička rješenja, treba ih prilagoditi obilježjima rijeke.”, kazao je akademik Bašić.

Zoran Hebar Zagrebački arhitekt autor je brojnih projekata Savi ne treba nametati tehnička rješenja, treba ih prilagoditi obilježjima rijeke

Kako sakupljeni radovi svjedoče, takva promišljanja proizlaze iz autorova krajnje odgovornog i profesionalnog odnosa prema urbanizmu te njegove odgovornosti za održivost i očuvanje okolišnih vrijednosti, dodao je.

MMSU - kompatibilnost suvremene muzejske namjene i konkretne povijesne tvorničke građevine

Vezano za Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci žiri je naveo kako se u zemlji s brojnim i vrijednim graditeljskim naslijeđem često postavlja pitanje opravdanosti novoga građenja, barem u slučajevima gdje novi sadržaj može biti s dobitkom udomljen u vrijedne slojeve izgrađene baštine. Slučaj MMSU-a, koji nastaje u bivšoj tvorničkoj zgradi, zaslužuje posebnu pažnju i podršku struke, istaknuto je.

 „Uvidjevši kompatibilnost suvremene muzejske namjene i konkretne povijesne tvorničke građevine, kao i veliki potencijal njihova sjedinjenja, riječki MMSU smješta se u zgradu nekadašnjega tvorničkog sklopa. Vrijedna, no zapuštena, s nizom građevnih problema i izazova, od zgrade se pritom očekuje da svoje nove muzejske sadržaje udomi što brže. Arhitekt stoga nužno bira učinkovitost i održivost i domišlja koncept preobrazbe koji uz minimalne, ali promišljene tehničke zahvate omogućuje i funkcioniranje novoga sadržaja u dijelu zgrade“ pojasnio je akademik Bašić odabir dobitnika Medalje za konceptualni pothvat.

Medalje Hrvatske komore arhitekata dodijeljene su na svečanosti u okviru godišnje strukovne konferencije HKA, Dani arhitekata 2.0. Trodnevna konferencija sa  400-tinjak sudionika, održava se u hotelu Lone u Rovinju i okuplja brojna ugledna imena iz svijeta arhitekture, navodi se u priopćenju HKA.

drive in ljekarna Osječki arhitekti Bruno i Predrag Rechner opet nominirani za prestižnu nagradu Hrvatska komora arhitekata Dva velika projekta Dodijeljene medalje za arhitekturu i konceptualni pothvat Hrvatske komore arhitekata Luka Piškorec VELIKA IMENA NA DANIMA ARHITEKATA 1.0 Budućnost arhitekture glavna tema konferencije
Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.