Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Imamo sposobne arhitekte, ali koči ih administracija

'Pogledamo li koliki utjecaj arhitektura i urbanizam imaju na naš svakodnevni život, odgovor bi svakako bio – ne!'
31. ožujka 2016. u 15:00 0 komentara 975 prikaza
Dubravko Bačić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Dubravko Bačić arhitekt je i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je u Zagrebu, a poslijediplomski studij završio na sveučilištu Harvard. Od 2011. godine sudjeluje u aktivnostima međunarodne suradnje Hrvatske komore arhitekata, a nedavno je po drugi put izabran u Izvršni odbor Vijeća arhitekata Europe.

Što za hrvatsku arhitekturu znači vaše članstvo u ACE-u?

Vijeće arhitekata Europe krovna je udruga koja u 28 članica EU, te Norveškoj, Švicarskoj i Turskoj, okuplja više od 40 strukovnih komora. ACE govori u ime pola milijuna europskih arhitekata i glavni je sugovornik Europskoj komisiji za legislativu koja utječe na arhitektonsku profesiju i edukaciju. Kad me 2013. godine sadašnji predsjednik ACE-a Luciano Lazzari pozvao da se kandidiram, izabran sam uz “mršavi” rezultat, na valu našeg pristupanja EU. Dvije godine kasnije, u siječnju 2016., bio sam drugi po broju glasova. To je odraz mog dvogodišnjeg rada, ali i ugleda koji hrvatski arhitekti i naša Komora uživaju među europskim kolegama.

Je li arhitektonska struka danas dovoljno priznata u društvu i u zakonodavstvu?

Pogledamo li koliki utjecaj arhitektura i urbanizam imaju na naš svakodnevni život, odgovor bi svakako bio – ne! Snažni pritisci na deregulaciju arhitektonske profesije uglavnom se opravdavaju izlikama da se “pojednostavljuje procedura” ishođenja građevinskih dozvola, što je potpuni nonsens. Nisu arhitekti krivi za administrativnu neprohodnost. Arhitekti i investitori se s tim nose najbolje što znaju i umiju. Umjesto da se periodički noveliraju i popravljaju, naši zakoni iz područja graditeljstva se stubokom promijene svakih 5-6 godina. Ipak, pogledamo li ukupnu kvalitetu hrvatske arhitekture, trebamo biti zadovoljni. U Hrvatskoj je dosta kvalitetnih arhitekata, još ima javnih natječaja, naši ljudi dobivaju međunarodna priznanja, rade i na projektima u inozemstvu. Međutim, kriza nas je jako pogodila. Mnoge su investicije zaustavljene, oporavak je spor i tegoban.

Koliko ACE utječe na arhitekturu i urbanizam u smislu više uređenosti, kako prostorne tako i zakonodavne?

Dijalog s tijelima Europske komisije nikad nije jednostavan. Deklarativni politički ciljevi ponekad imaju nejasne motive, a na njima se inzistira čak i ako prkose zdravoj logici i brojkama. Mislim da će uređenost društva, graditeljstva i arhitektonske profesije u dogledno vrijeme ipak ostati u domeni nacionalnog zakonodavstva, uz snažne impulse iz europskih direktiva.

U čemu se danas očitavaju bolne točke hrvatske arhitekture?

Imamo visoke standarde i bogatu tradiciju. No bolnih točaka je puno, možda i previše s obzirom na potencijale koje imamo. Arhitekti premalo sudjeluju u odlukama koje se tiču razvoja naših gradova i kvalitete izgrađenog okoliša, urbanistički planovi su uglavnom zastarjeli. Novi zakon ukinuo je postojanje idejnog projekta – otprilike, kao da dekretom ukinete osnovnu školu jer svi odmah mogu ići u srednju. Hirovita regulativa i neprohodna administracija su naše najveće boljke. Gledajući unutar struke, rekao bih da je poslovodstvo u arhitektonskim uredima veliki izazov, održavanje standarda i vrijednosti projektantskog posla, umješnost organizacije rada i preživljavanja u neurednim tržišnim i produkcijskim okolnostima.

>> Dubravko Bačić izabran na još jedan mandat u Vijeću arhitekata Europe

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.