Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAUVIJEK ZAJEDNO Drevni ljubavnici pokopani u Egiptu

Nađen grob Marka Antonija i Kleopatre?

20.04.2009.
u 19:05

Čini se da je priča o ljubavi egipatske kraljice Kleopatre i Marka Antonija ipak imala romantičan završetak – tijela ljubavnika najvjerojatnije leže jedno uz drugo u hramu egipatskog Ozirisa u Abusiru, 50 kilometara zapadno od Aleksandrije, baš kako je zapisao grčki kroničar Plutarh. Prvi susjed im je – egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Pretpostavljalo se da je Kleopatrin grob ispod površine mora u blizini Aleksandrije, no radarska ispitivanja Ozirisova hrama daju naslutiti da se ispod površine nalaze tri komore, površine oko 20 četvornih metara.

– Položaj je idealan za skrivanje tijela. Svećenici su najvjerojatnije prenijeli kraljičino tijelo u hram – potvrdio je glavni egipatski arheolog Zahi Havas. Prvu nadu arheolozima iz Egipta i Dominikanske Republike – koji iskapanja počinju u jesen, kad se srede formalnosti zbog blizine Mubarakova ljetnikovca – probudili su nađeni novčići s likom Kleopatre i stvari koje su mogle pripadati Marku Antoniju te groblje s pozlaćenim mumijama, što je egiptolozima bio jasan znak da se u blizini nalaze grobovi kraljevske obitelji.

Arheolozi očekuju da je Kleopatrino tijelo balzamirano, ali ono Marka Antonija vjerojatno ne, jer nije bio ni Egipćanin ni kralj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije