Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nadbiskup Barišić: Hrvatska smo svi zajedno, a ne 'ja i moja stranka'

Nažalost, politikantski se gleda samo na rejting svoje stranke. 'Ja i moja stranka' nije Hrvatska. Hrvatska smo svi zajedno," rekao je nadbiskup Barišić
15. kolovoza 2017. u 14:51 33 komentara 3183 prikaza
Svetkovina u Sinju
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić u propovijedi na misi u Sinju na proslavi svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije upozorio je kako se u Hrvatskoj ne vodi računa o općem dobru, nego se politikantski gleda samo na rejting svoje stranke, a Hrvatska smo, naglasio je, svi zajedno.

Marija Bistrica u Mariji Bistrici Kardinal Bozanić: Blaženi Alojzije bio je nadbiskup, a ne politički vođa

"Katastrofa je kad nam vatra ugrozi naselja i proguta maslinike, ali još je opasnije i žalosnije gledati kako neodgovorno izazivamo požare kojima se 'spaljuju' mogući zajednički programi općeg dobra. Kada sam na vlasti mislim jedno, ali kada sam u oporbi imam drugu varijantu. Nažalost, politikantski se gleda samo na rejting svoje stranke. 'Ja i moja stranka' nije Hrvatska. Hrvatska smo svi zajedno," rekao je nadbiskup Barišić u propovijedi u Sinju nakon čega se prolomio buran pljesak odobravanja mnoštva nazočnih vjernika na misi.

Svetkovina u Sinju
1 / 23
Svetkovina u Sinju

Nadbiskup Barišić je također upozorio i na opasnost iseljavanja iz Hrvatske.

"Očekivali smo da će se mnogi naši iseljenici vratiti i zajedno s nama izgrađivati 'Lijepu našu' u slobodi i blagostanju. No, svjedoci smo da već dugi niz godina dom i Domovinu napuštaju toliki mladi pa i čitave obitelji," kazao je Barišić. Pri tomu je rekao kako je u Njemačkoj 441 tisuća Hrvata i ljudi hrvatskoj podrijetla, a prosječna dob im je 38 godina. Izrazio je nadu da će se mnogi od onih koji danas odlaze i Hrvatske vratiti - jer drugdje su uvijek stranci.

"A kolika je nama prosječna dob u domovini? Umjesto da Hrvatska bude svečana svadbena povorka budućnosti života, sve češće smo nalik na sprovodne povorke," rekao je Barišić.

Marija Bistrica mnoštvo vjernika Pogledajte kako se slavi blagdan Velike Gospe diljem Hrvatske

"Domovina nije samo teritorij: ravnice, polja, šume, njive, mora, rijeke jezera. otoci, već dom i domovina i: vjera, jezik, identitet, kultura, duhovne i moralne vrijednosti, povijesno pamćenje, jubileji, mir, pravda solidarnost, poštenje, opće dobro. Dom i Domovina danas su prije svega radno mjesto, pristojna primanja, rad i molitve, obitelj i slavlja suživot i zajedništvo," kazao je Barišić.

Osim što je rekao da su u Hrvatskoj češći sprovodi nego rođenja, upozorio je i na sve masovnije rastave brakova, navodeći primjer Splita u kojem je u 2016. godini bilo 779 vjenčanja, a 466 rastava. U tom je kontekstu rekao kako je od gospodarske krize opasnije raspuštanje doma, tj. rastava braka.

"Ako je hrvatska podijeljena u svojoj temeljnoj i nosivoj stanici života i zajedništva - u braku, ne urušava li se u svojem najvažnijem i najsvetijem dobru- savezu bračne ljubavi? Kad god se dijelimo tamo gdje trebamo biti zajedno, ne sluti na dobro. Tu nije dobro ni kada je ekonomsko dobro," poručio je Barišić.

Dodao je kako brojke o rastavi brakova ne mogu ostaviti ravnodušnim ni Crkvu, ni društvo, ni medije ni kurikularne reforme ni gospodarstvo ni politiku ni obrazovni odgoj.

Osvrćući se na blagdan Velike Gospe Barišić je istaknuo kako su svi naši važniji događaji povezani s Marijom i njezinim blagdanom.

"Obrana Sinja od Osmanlija 15. kolovoza 1715., uz današnji blagdan Velike Gospe; oslobođenje Imotskog od istog osvajača 2. kolovoza 1717,. uz blagdan Gospe od Anđela. I zadnja obrana od agresora, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza 1995. vezan je uz blagdan Gospe Snježne," rekao je Barišić.

Gospa Gospa od Guadalupea Znanost nema odgovora na platno s njezinom slikom. Za njega ne vrijede zakoni fizike Gospa blagdan Velike Gospe Kako je umrla Blažena Djevica Marija Svetkovina Velike Gospe u Aljmašu propovijed mons. hranića Ne utajuj porez, plati preko računa, bježi od mita, izađi na izbore, molite se...
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Danas samo trolovi ovdje:))

 • grabice:

  Kad bi znalci znali da na svakoj svecanoj misi ima i propovjed.A sto je propovijed nesto sto je aktualno za vjeru.za narod u cjelini za drzavu.Svi ste vi nasi i vi vjernici i nevjernici.Svi ste vi nasi Hrvati svi koji ... prikaži još! imate Hrvatske dokumente.Imate se pravo ne slagati imate pravo iznijeti svoj stav imate demokraciju zivite radite i uzivajte.A pljucanje u dalj jos nije olumpijska disciplina.

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Ja s tobom ne želim ni u snu biti zajedno ni živa ni mrtva ni u Hrvatskoj nit vanj nje