Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kardinal Bozanić: Blaženi Alojzije bio je nadbiskup, a ne politički vođa

Današnja svetkovina, poručio je, pred nas stavlja Ženu i Majku, kao uzor kako se pouzdavati u Boga u vlastitom životu.
15. kolovoza 2017. u 12:26 73 komentara 1878 prikaza
Marija Bistrica
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Predvodeći svečano misno slavlje u Mariji Bistrici, u povodu blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić pozvao je u utorak na milosrđe prema bližnjima vođeno vjerom Majke Božje Bistričke u ispunjenje Božje riječi i  "zauzimanjem za čovjeka" blaženog Alojzija Stepinca, čiji su život i djelo, kako je rekao, uvijek aktualan "veliki hvalospjev svetosti". 

Velika Gospa marijanska svetišta Blagdan je Velike Gospe, u svetištima se očekuju stotine tisuće vjernika

"U Marijinu hvalospjevu, koji je naviješten u svetom Evanđelju, nalazimo onaj odgovor na koji Bog poziva svoje sinove i kćeri, svakoga od nas, a koji podupire snaga Duha krista uskrsloga i živoga među nama", rekao je Bozanić u Svetištu Majke Božje Bistričke obraćajući se okupljenim hodočasnicima na otvorenom u nacionalnom svetištu.

Marija Bistrica
1 / 14
Marija Bistrica

Današnja svetkovina, poručio je, pred nas stavlja Ženu i Majku, kao uzor kako se pouzdavati u Boga u vlastitom životu.

"Marijin hvalospjev, Veliča duša moja Gospodina, na uzoran način izražava zahvalu Bogu, jer je izgovara ne samo Marija, nego i Isus u njezinu krilu. Isus, kojega Marija nosi pod svojim srcem, neizreciv je dar Božje ljubavi koji nam objavljuje otajstvo života, u njegovoj cjelovitosti, u kršćanskom darivanju i služenju, u radosti i boli, te konačni cilj našega života u vječnosti. Svaki se čovjek nalazi pred očitošću smrti i u tome nam je potrebna snaga i pouzdanje, koje nadilazi zemaljsku očitost, da bi čovjek živio nadu u život nakon smrti", istaknuo je Bozanić.

U Mariji Bistrici gdje se u utorak očekuje između 40 i 50 tisuća hodočasnika, kardinal se spomenuo blaženog Alojzija Stepinca, povezujući svjedočanstvo njegova života i Marijin hvalospjev.

Marija Bistrica
1 / 16
Blagdan Velike Gospe u Vrpolju

Kardinal Bozanić: Stepinac nije svodiv na političko značenje 

"Poput Marije, i mi smo pozvani pridonositi spašavanju svijeta slobodnim prihvaćanjem Božje volje. Takav svjedok vjere i svetoga pouzdanja u Boga je i blaženi Alojzije Stepinac, pastir i mučenik uz kojega se misao sama veže dolaskom u nacionalno Svetište", a za kojega neki danas tvrde da više nije aktualan, istaknuo je Bozanić.

Što Bog čini ne može biti drukčije nego aktualno, suvremeno, ono što čovjeka unapređuje i otvara budućnosti u kojoj pobjeđuje dobro, i u tome je smisao trajne aktualnosti Marijinog hvalospjeva kao i aktualnost svjedočanstva života i djela blaženoga Alojzija, koji ostaje smjerokazom i za našu budućnost, ustvrdio je Bozanić u svojoj homiliji.

Upozorio je da "Stepinac nije svodiv na političko značenje, nego se i političke posljedice njegove službe mogu rasvijetliti samo polazeći od njegove službe pastira, od njegove povezanosti s Bogom i od njegove potpune predanosti Crkvi; njegov duh nije u politici i u zemaljskim ciljevima nego u Bogu - blaženi Alojzije bio je nadbiskup, a ne politički vođa".

"Blaženi Alojzije polazi od Boga koji je u neizrecivome promislu iz ljubavi stvorio svijet i čovjeka; polazi od otajstva života koji je Božji dar i s kojim Bog ima svoj plan. Zato je današnja svetkovina, koja obuhvaća početak i završetak povijesti čovjeka, njegovo stvaranje i proslavu u nebu, prikladna za taj pristup, posebno ovdje u svetištu Majke Božje Bistričke s kojim je blaženi mučenik Alojzije srašten u svojoj pobožnosti i molitvi, u pastirskoj službi i pouzdanju", poručio je kardinal.

Marija Bistrica
1 / 14
Blagdan Velike Gospe na Trsatskom svetištu

Bog voli čovjeka i poziva ga na življenje dara kao Božjeg stvorenja, stvorena na sliku Božju. U tome se vidi ključ zauzimanja blaženoga Alojzija za čovjeka bilo kojeg podrijetla, vjere i nacije, u borbi protiv nepravde, jer "ljubav prema Bogu postaje ljubav prema čovjeku, a božje se milosrđe odražava u milosrđu prema bližnjima; ne kao prolazni osjećaj, nego kao nutarnji stav", istaknuo je.

U 20 marijanskih svetišta stotine tisuća posjetitelja

"I mi danas molimo za sve potrebe ljudi i naroda svijeta, za toliko narušeni mir u svijetu, za našu domovinu Hrvatsku, za plodnost zemlje koju nam je Bog dao. Molimo posebno za naše poljoprivrednike, za zaštitu proizvođača i potrošača, za hrabrost i ustrajnost odgovornih da zaštite malog hrvatskog čovjeka od nemilosrdnog nasilja diktature tržišta", rekao je Bozanić, te poručio: "Blaženi Alojzije je veliki hvalospjev svetosti, ispjevan hrvatskom dušom, koji odzvanja cijelom Crkvom, a razumije ga i lako ga prepoznaje srce čovjeka. Amen".

Marija Bistrica
1 / 27
Svetkovina Velike Gospe u Aljmašu

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, služit će misu poslijepodne i u zagrebačkim Remetama, a očekuje se da će tijekom dana u više od 20 marijanskih svetišta diljem Hrvatske hodočastiti više stotina tisuća posjetitelja.

Gospa blagdan Velike Gospe Kako je umrla Blažena Djevica Marija Velika Gospa Velika Gospa Više tisuća mladih Splitsko-makarske nadbiskupije na hodočašću Gospi Sinjskoj 2017. kardinal Bozanić kardinal bozanić Došli smo reći hvala nebeskoj Majci što nas štiti i zagovara
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar stinkyink
  stinkyink:

  ...jos samo to objasni amerikancima. evo ti nesto iz americkih novina......"Aloysius Stepinac worked with genocidal Croatian Nazi puppet goverment.

 • Deleted user:

  Što se tiče "Žene", ona je u Hrvata drugotna. Što se tiče "Majke", ona je u Hrvata, zajedno sa svojom djecom, vreća za svakodnevno lupanje. Potpišite Istanbulsku konveciju već jednom.

 • Avatar alien79
  alien79:

  Nadbiskup redovito škropi sekularne talibane, a njihovo bjesnilo treba ismijavati, :)