Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opći kaos oko hrt-a

Nada Zgrabljić Rotar: Tražim ostavke Vukšića i Duke

hrt, zgrabljic
Goran Jakuš/PIXSELL
02.04.2012.
u 11:00

"Neću dati ostavku jer bih time samo pridonijela svemu ovome, osim ako se ne složimo i svi kolektivno ne podnesemo ostavku"

Nada Zgrabljić Rotar, izvanredna profesorica novinarstva i komunikologije Sveučilišta u Zadru prije godinu dana preuzela je dužnost predsjednice Programskog vijeća HRT-a. Iz tijela čija je dužnost nadzirati javnu televiziju posljednjih je mjeseci otišlo čak pet od jedanaest članova. Bivša HRT-ova spikerica i urednica ističe da su odradili znatno više sjednica nego što su po zakonu trebali kako bi HRT dobio vodstvo i počeo normalno funkcionirati.

Jeste li i vi razmišljali da podnesete ostavku prije nego Sabor raspusti Programsko vijeće?

Neću dati ostavku jer bi to samo pridonijelo općem kaosu oko HRT-a. Postoji mogućnost da damo kolektivnu ostavku, ako se svi članovi Vijeća slože i to ne iz protesta ili emocija nego zbog toga što nam je otežan rad i ispunjavanje zakonskih obveza. Onemogućeno nam je pravo na tajnost glasovanja budući da nas ima samo šest, a toliko je glasova potrebno za svaku odluku, pa nam se time nameće dodatna odgovornost koju ne želimo. Nema nas dovoljno da bismo, zajedno s Nadzornim odborom, pokrenuli postupak razrješenja kao u slučaju nedavne ostavke jednog člana uprave. No, prije toga očekujemo ostavku Branka Vukšića koji protuzakonito nije tri mjeseca sazvao sjednicu Odbora za informatizaciju, informiranje i medije te pokrenuo postupak za izbor novih članova Vijeća iako smo mu uputili više dopisa. Također očekujemo ostavku predsjednika HND-a Zdenka Duke koji ništa ne čini u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga među novinarima nego dopušta i potiče podjele, netolerantnost, govor mržnje i pozive na linč.

Uskoro će na dnevni red Sabora doći novi zakon. Je li dobro da ga se donosi po hitnom postupku?

- Vlada ostvaruje osnivačka prava HRT-a i odgovara za HRT pa je sasvim opravdano da Sabor zakonski regulira rad te institucije onako kako smatra da je to najbolje. Osobno bih uvijek bila za javnu raspravu, iako vjerojatno ima razloga kako protiv tako i za donošenje tog zakona po hitnom postupku.

Što mislite o najavi da Programsko vijeće više neće imati udjela u izboru ravnatelja na HRT-u? Treba li obveze i ovlasti Vijeća svesti na nadzor programa?

- Što se tiče budućega vijeća, sasvim mi je svejedno kakve će ovlasti imati. No, “nadzor programa“ prilično je nejasan pojam, pa bi to zakonom trebalo precizno definirati. Što se tiče ovoga vijeća, mogu reći da smo bili previše opterećeni izborima i imenovanjima, a zajedničko tijelo s Nadzornim odborom i glasovanje dvotrećinskom većinom za izbor i imenovanja članova uprave bilo je prava noćna mora. Odradili smo taj nezahvalni posao na zakonit način i s uvjerenjem da činimo zaposlenicima HRT-a dobro i da je od svega najvažnije stvoriti pretpostavke za poslovanje HRT-a nakon nekoliko godina u kojima su postojali samo v. d. urednici i v. d. uprava.

Što mislite o najavi da će ravnatelja HRT-a birati izravno Sabor?

- To je dio medijske politike i u nadležnosti je zakonodavca, a takav model ustroja javnih medija kojima upravlja ravnatelj kojeg bira Sabor poznat je u europskoj praksi, iako nije čest.

Što je, po vama, osnovni problem HRT-a?

- Mislim da je glavni problem nedostatak kontinuiteta na razini upravljanja i svim razinama funkcioniranja te institucije. Jedan je od velikih problema i problem loše komunikacije u kući na svim razinama kao i problem komuniciranja s javnosti. Postoji i razina netolerancije zaposlenika na promjene.

Slažete li se s ocjenom producenata i drugih televizijskih profesionalaca da cijela hrvatska produkcija ovisi o HRT-u?

- Da, HRT je stup na koji se naslanjaju i o kojem ovise mnoge profesije hrvatske audiovizualne industrije, a i druge institucije. Smatram ipak da je neophodno da svi koji su uključeni u tu industriju razumiju nove uvjete po kojima se posluje. Ti su uvjeti definirani zakonom i financijama. Zakon o HRT-u nalaže obaveznu suradnju s nezavisnom produkcijom, što je u skladu s medijskom politikom EU o potrebi jačanja audiovizualne industrije i sprečavanja monopola jakih medijskih kuća kao što je HRT na određene profesije.

Kako ocjenjujete dosadašnji rad Brune Kovačevića na čelu HRT-a?

- Ne mogu ocjenjivati njegov rad, jer Vijeće je ovlašteno raspravljati samo u okviru nadzora provedbe ugovora između HRT-a i Vlade RH. No, zatraženo je da Bruno Kovačević kuvertira obećanja o unapređenju programa koja je dao u svome programu, a tražio 200 dana da ih ispuni. To istječe početkom lipnja. Što se tiče izbora Brune Kovačevića na mjesto glavnog urednika, njega je uprava HRT-a izabrala. Vijeće je glasovanjem samo potvrdilo odluku uprave. U zakonskom smislu, način na koji se izbor glavnog urednika regulira je nedorečen, konfuzan, čudan i u svakom slučaju pogrešan. Naime, Bruno Kovačević, tj. glavni urednik, za svoj rad odgovara Programskom vijeću, ali Programsko vijeće ne odgovara za njegov rad nego uprava. Javnost je negativno reagirala na izbor Brune Kovačevića, a o svojim razlozima uprava nije jasno informirala ni Vijeće ni javnost. Tu je sve nešto ostalo nedorečeno i onda, naravno, svima sumnjivo. To smatram velikim propustom uprave HRT-a, a posebno predsjednika uprave gospodina Josipa Popovca. Smatram da su se pred pitanjima javnosti sakrili iza Programskog vijeća. Bilo je mnogo tendencioznih i zlonamjernih špekulacija o tome jer je bilo i mnogo raznih interesa i povrijeđenih taština kao što u takvim situacijama bude, bilo je i raznih prijetnji osvetama i svega, pa koristim ovu priliku da demantiram zlonamjerne podjele na “nečije ljude”, ja osobno nisam ničiji čovjek.

Komentara 4

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
11:57 02.04.2012.

Bože moj, Branko Vukšić je zaposeln igrajuči se Lesarovog saborskog zastupnika, nagrada što je gurao termine na HRT-u prije izbora svojem stranačkom šefz. Gdje je velika poštenjačina i borac za radnička prava Lesar da se izjasni o tome?

DE
denderi
19:47 02.04.2012.

kaj god ..pa nemože se brankec baviti televiziom kad se mora poput pauna šepuriti po kletima gornjeg međimurja .....hahahaha

Avatar bamoto
bamoto
08:23 03.04.2012.

Vukšić je prvo bil auto mehaničar (ŠUP Čakovec), a i onda je izbegaval hodati na praksu! Brat mu je bil sindikalac (Metalac Čakovec) koji je prodal radnike Hasanu za svoju korist!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije