Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMA ANKETI U LISTOPADU

Na top-ljestvici pozitivaca Milanović ispred Mesića

anketa-txt.jpg
import
26.10.2008.
u 21:04

U očima javnosti najpozitivniji političar usred burnih događaja u listopadu SDP-ov je čelnik Zoran Milanović. Prema redovitoj Večernjakovoj anketi provedenoj telefonski na 900 ispitanika 23. i 24. listopada, Milanović je na listi najpozitivnijih političara preoteo prvo mjesto šefu države Stjepanu Mesiću. Premijer Sanader tek je na trećem mjestu najpozitivnijih, dok istodobno i dalje predvodi listu najnegativnijih.

Dva su poteza proteklih tjedana izbacila čelnika socijaldemokrata u središte medijske pažnje. Prvo je to bila njegova inicijativa da se u Saboru, nakon ubojstva Ivane Hodak i smjene loših ministara, izglasa nepovjerenje Sanaderovoj vladi. No, time teško da je priskrbio imidž najpozitivnijeg, jer njegov je prijedlog srušila većina zastupnika, a nije uspio pridobiti ni podršku medija.

Poslije šokantnog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, Milanović međutim procjenjuje da nije trenutak za međustranačka nadmetanja. Izdiže se iz te pozicije, ne ustručava se prvi nazvati Sanadera kojeg je još jučer pokušavao smijeniti, i javno ga podržava u suprotstavljanju organiziranom kriminalu.

U trenutku kad je cijela Hrvatska gledala u državni vrh, Milanović se dakle uspijeva pozicionirati kao kreator nacionalnog konsenzusa. Kako je veći dio Večernjakove ankete obavljen upravo nakon prijenosa saborske rasprave u kojoj on efektno poručuje Sanaderu da ga podržava, ali i mač i lisnica su u rukama Vlade, može se pretpostaviti da ga je taj potez lansirao na vrh ovomjesečnih pozitivaca.

Iako manje uzbudljiva i ni približno senzacionalna kao razdor, sloga u izvjesnim situacijama ipak zadržava veću vrijednost. Na tom valu i SDP je u listopadu povećao prednost u odnosu na HDZ.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije