Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica na sinodu SPC-a šalje ministra Hasanbegovića

Sveti sinod u Pakracu provjerit će kako napreduje obnova saborne crkve i episkopskog dvora, što plaća i država, preko Ministarstva kulture
22. veljače 2016. u 17:01 166 komentara 13101 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novo iznenađenje stiže s Pantovčaka! Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na sutrašnji susret sa Svetim sinodom Srpske pravoslavne crkve u Pakrac kao svoga posebnog izaslanika šalje ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Budući da su ga mediji posljednjih dana razapinjali zbog navodnog simpatiziranja ustaštva, ovaj susret ministra s “vladom” SPC-a zanimljiv je za javnost. No, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi takav njezin potez ne drže nimalo neobičnim.

Sjednica u Jasenovcu

– Predsjednica ima pravo poslati koga hoće i on je dobrodošao. Nije moje raspravljati o nečijoj podobnosti. Crkva Božja prima sve, a na Vladi je da prosuđuje je li netko za ministra ili nije – rekao nam je slavonski episkop Jovan (Ćulibrk), kada smo ga pitali kako SPC reagira na Hasanbegovićev dolazak u Pakrac.

Episkop Ćulibrk objasnio nam je da je Hasanbegović, zapravo, jedina osoba koja sutra meritorno može predstavljati državu jer Sveti sinod dolazi u Pakrac pogledati kako se odvijaju radovi na obnovi saborne crkve i episkopskog dvora, za koju je Sveti sinod dao novac, ali je novac dala i država. – Dvije trećine novca dolazi iz hrvatskog proračuna i zato ima logike da predsjednica šalje upravo ministra kulture, naime ta sredstva idu preko njih – rekao je episkop Jovan dodavši kako Sveti sinod financira i proširenje manastira u Jasenovcu, u kojem će se sutra održati i sjednica Sinoda.

– Sinod predstavlja “vladu” naše Crkve i tradicionalno zasjeda u mjestu koje posjećuje. Ovoga puta to je Jasenovac jer u Pakracu nemamo prikladnu dvoranu i nema nikakve druge poruke vezane za susret u Jasenovcu. Jasenovac za nas ima isključivo duhovnu važnost. Sjećate se da lani nije bilo političara na crkvenom obilježavanju i tom linijom želimo nastaviti i dalje. Jasenovac je za nas mjesto molitve i sjećanja pa je i sadašnji dolazak Svetog sinoda u Jasenovac upravo u tome kontekstu – kaže Ćulibrk dodajući da je sve dogovoreno još lani u rujnu i nema nikakve veze s aktualnim događajima.

Vraćanje ekshumiranih tijela

Također, u Pakracu će biti vraćena tijela četvorice pakračkih episkopa koji su pokopani u pakračkoj crkvi.

– Grob jednoga od njih bio je razrušen eksplozivom, a onda smo ekshumirali i ostalu trojicu, uredili grobnice i sutra će biti vraćeni zajedno – objasnio je episkop Jovan, jer se govorilo kako su sva četiri groba bila minirana što nije točno. Episkopski dvor u Pakracu posve je razoren u Domovinskom ratu i potrebna mu je cjelovita sanacija jer su od nekadašnje zgrade ostali samo zidovi. Osim što je za hrvatsku sakralnu baštinu važan kao spomenik kulture, imao je i bogatu knjižnicu, koja će biti vraćena nakon obnove. Odmah po dolasku za slavonskog episkopa u Pakrac, episkop Jovan (Ćulibrk) u svoje prioritete uvrstio je obnovu episkopskog dvora, koja će ići u fazama, tj. obnavljat će se jedno po jedno krilo dvora.

U Domovinskom ratu znatno je oštećena i pakračka crkva.

>>'Okarakterizirati napade na Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske neutemeljeno je i štetno'

>>Objavljujemo izvatke iz knjige ministra Hasanbegovića: Djeda mu je likvidirao komunistički režim

Elipso

 • Rizlman:

  Zašto iznenađenje? Pa nije Hasanbegović neka komunjara koja ruši Crkve, on je upravo suprotan takvim likovima, i kao takav primjeren ovoj prigodi.

 • Avatar A-10
  A-10:

  Tooo, Kolinda, poruka jasna ko dan. Uljepša mi dan. haha.' Ajmo, crveni kmeri, udri minuse. haha

 • Deleted user:

  Dosta je bilo plastičnih lutaka kao Mesić i ekipa,pravi izbor,čestitam.