Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na lokalnim izborima u svibnju glasači će moći glasovati samo u mjestu prebivališta

Žele li glasovati na izbornu nedjelju, 16. svibnja, državljani druge članice Unije, dužni su najkasnije do 15. travnja podnijeti zahtjev
08. veljače 2021. u 11:10 1 komentara 985 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Iako je do lokalnih izbora više od tri mjeseca, Državno izborno povjerenstvo (DIP) već se priprema za njih, pa tako podsjeća državljane drugih država članica EU, koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili boravište, što moraju napraviti žele li na tim izborima birati i biti birani.

Zagreb: Sjednica Sabora nastavljena raspravom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti JOŠKO KLISOVIĆ Ide u utrku za Zagreb: Radio je za Tedeschija, a poznat je kao profesionalni diplomat

Takvi građani, naime, imaju pravo birati članove vijeća i skupština općine, grada i županije u kojima imaju prebivalište ili boravište (aktivno pravo) i pravo biti birani, odnosno kandidirati se za člana predstavničkog tijela svoje jedinice (pasivno pravo).

Do 15. travnja zahtjevi za upis 

Žele li glasovati na izbornu nedjelju, 16. svibnja, državljani druge članice Unije, dužni su najkasnije do 15. travnja podnijeti zahtjev za upis u odgovarajuću evidenciju birača. Podnose ga nadležnom upravnom tijelu županije, odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača, prema mjestu njihova prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Kontakt podaci nadležnih upravnih tijela bit će dostupni na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave.

Uz zahtjev za upis, trebat će predočiti od javnog bilježnika ovjerenu izjavu, u kojoj je navedeno njihovo državljanstvo, adresa prebivališta ili boravišta i izjavu da nisu lišeni prava glasovanja u državi članici Unije čiji su državljani.

Pod uvjetom da u Hrvatskoj i državi čiji su državljani nisu pojedinačnom presudom u kaznenom postupku ili presudom u građanskom postupku lišeni prava na kandidiranje, državljani druge države članice EU, mogu se u 'svojoj' jedinici kandidirati i biti izabrani za člana predstavničkog tijela pod istim uvjetima koji vrijede za hrvatske državljane.

Predstavljene aktivnosti Fonda za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije ne želi biti kandidat za gradonačelnika zagreba Vanđelić: Apsolutno ne smatram da je Plenković imalo ljut na mene

Na lokalnim izborima, u nedjelju, 16. svibnja birat će se članovi općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i Gradske skupštine Grada Zagreba (predstavnička tijela) te općinski načelnici, gradonačelnici i župani i njihovi zamjenici (izvršna vlast).

Glasovanje samo u mjestu prebivališta

Za razliku od drugih izbora, birači će moći glasovati samo u mjestu prebivališta, ne izvan njega, bilo na području Hrvatske, bilo u inozemstvu.

U županiji s više od 250 tisuća i gradu s više od 100 tisuća  stanovnika, župan i gradonačelnik imaju dva zamjenika koji će se birati zajedno s njima.

U županiji koja ima do 250 tisuća stanovnika, gradu i općini s više od deset tisuća do 100 tisuća stanovnika i gradu sjedištu županije, župan, gradonačelnik odnosno načelnik imaju jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima. 

ozbolt KANDIDATKINJA ZA GRADONAČELNICU Škare Ožbolt: Želim pametan Zagreb na čelu s mladim ljudima

U nekim jedinicama biraju se i zamjenici općinskog načelnika, gradonačelnika i  župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda hrvatskog naroda. Njih mogu birati samo birači pripadnici manjina koje imaju pravo na zamjenike te imaju prebivalište u jedinici u kojoj se biraju. Isto vrijedi i za izbor zamjenika općinskog načelnika iz reda hrvatskog naroda u općini u kojoj pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva.

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Avatar Pokup
    Pokup:

    Tak bi trebalo organizirati sve izbore. Tko je prijavljen i tko je za vrijeme izbora u Hrvatskoj nek bira , svi ostali nek se drže podalje jer ovaj cirkus koji se događa momentalno pogađa samo Hrvate u Hrvatskoj.