Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

Na izborima želi glasovati 55 birača pozitivnih na COVID-19

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, uz zaražene, za glasovanje se prijavilo i 539 osoba u samoizolaciji. Ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).
05. srpnja 2020. u 10:55 1 komentara 430 prikaza
Otvorena birališta u Republici Hrvatskoj za parlamentarne izbore
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 U cijeloj Hrvatskoj 55 birača zaraženih koronavirusom zatražilo je da im se omogući glasovanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor.  

PRATITE UŽIVO Glasali Plenković, Bernardić, Škoro... Raspudići stigli s bebom. Na jednom biralištu intervenirala hitna pomoć

 Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici, kazao je u nedjelju prijepodne glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

 Zaraženi koronavirusom glasovat će uz pomoć osobe od povjerenja, najčešće je to član istog kućanstva, koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Članovi biračkog odbora, koji će doći pred stan odnosno kuću zaraženog, neće neposredno kontaktirati sa njim, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, uz zaražene, za glasovanje se prijavilo i 539 osoba u samoizolaciji. Ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).

 Izbori prema dostupnim informacijama teku uz pridržavanje epidemioloških mjera, birači su disciplinirani, nose zaštitnu opremu, drže propisani razmak.

IZIDOR PELAJIĆ Poznati hrvatski meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora

 Prve podatke o odazivu DIP će objaviti u podne, a obuhvatit će birače koji će glasovati do 11, 30 sati.

Dijaspora bira samo tri zastupnika

 U DIP-u potvrđuju dobar odaziv birača u Mostaru, kao i činjenicu da 'dijaspora', odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj,  neovisno o odazivu, mogu izabrati samo tri od 151 zastupnika koliko ih se bira u Sabor. Broj zastupnika koje bira dijaspora je, dakle, fiksan.

 U nedjelju u 11 sati završit će izbori u Canberri, Sydneyu i Melbournu, gdje su  zbog vremenske razlike biračka mjesta bila otvorena već u petak u 23 sata.

U podne se zatvara biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokiju, a u 13 sati biračka mjesta u australskom Perthu te u Pekingu.

 U inozemstvu se na parlamentarnim izborima glasuje dva dana, u subotu i u nedjelju, od 7 do 19 sati, po lokalnom vremenu.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima