Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijen na Ovčari

Na Hrvatskom radiju Vukovaru započeo program u znak sjećanja na Sinišu Glavaševića

Siniša Glavašević
Ivo Cagalj/PIXSELL
20.11.2015.
u 12:35

Tijekom dvadesetčetverosatnog programa slušatelji će imati prilike još jednom čuti izvješća i tonske zapise Siniše Glavaševića iz 1991. godine.

Na radijskim frekvencijama Hrvatskog radio Vukovara točno u ponoć započeo je prigodni program u znak sjećanja na urednika i novinara Sinišu Glavaševića koji je na današnji dan ubijen na Ovčari 1991. godine.

Tijekom dvadesetčetverosatnog programa slušatelji će imati prilike još jednom čuti izvješća i tonske zapise Siniše Glavaševića iz 1991. godine. Uz to biti će emitirani i razgovori s brojnom osobama koje su poznavale Glavaševića ili su pak danas vezani na neki način uz njegovu novinarsku i književničku ostavštinu. Također će biti uspostavljeni i kontakti s radio postaja iz cijele Hrvatske kada će se razgovarati o današnjem stanu u hrvatskom novinarstvu ali i o tome koliko domaći novinari primjenjuju postulate kojima se u svom radu vodio Siniša Glavašević. Zadnje novinarsko izvješće ovoga legendarnoga novinara napisano je na sam dan sloma obrane Vukovara, 18. studenoga 1991. godine. Od tada se Glavaševiću gubi svaki trag. Tijekom 1996. godine njegovo tijelo, zajedno s tijelom još jednoga zaposlenika radija, Branimira Polovine, ekshumirano je iz masovne grobnice na Ovčari zajedno s još 198 tijela.

Tijela dva prijatelja pokopana su na zagrebačkom groblju Mirogoj. Radi svoga doprinosa tijekom opsade Vukovara Matica hrvatska je u Zagrebu posmrtno mu 1992. godine izdala zbirku pod nazivom Priče iz Vukovara. Danas, nekadašnja 5. osnovna škola u Vukovaru nosi ime po Siniši Glavaševiću. Ipak, za razliku od prošlogodišnjih godina ove godine spomen na legendarnog novinara nije uvršten u program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine što je izazvalo niz negativnih reakcija u Vukovaru i Hrvatskoj. Naknadno je obznanjeno javnosti kako će spomen na Sinišu Glavaševića ipak biti obilježen ali s izmjenjenim konceptom. Naime, dosadašnja književničko-novinarski susreti su od ove godine prebačeni na radijsku frekvenciju Hrvatskog radio Vukovara (107,2MHz) i to tijekom cjelodnevnog programa. O stradanjima Hrvatskog radio Vukovara u ratu govori i to da su uz Glavaševića i Polovinu smrtno stradali i Stjepan Penić, Vladimir Levar i Zdenko Purgar. 

>> Kolona je jedna. Suze za Vukovar ni nakon 24 godine nisu stale 

>> Siniša Glavašević i Branimir Polovina zajedno i u smrti

Komentara 2

BU
Bulaba
13:30 20.11.2015.

Je li netko primijetio da mali Boba Glavašević uopće ne sliči na pokojnog Sinišu, ni fizički, ni karakterno?

Avatar antar
antar
15:51 20.11.2015.

Što napisat o čovjeku koji je rađe izabrao smrt nego život,koliko čovjek mora biti razočaran u svoj narod da donese takvu odluku.Njegova najveća ostavština je OPTUŽNICA Hrvatskoj vlasti i narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije