Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SPLITSKI GRADONAČELNIK

Na čelu Splita lovac na Božju česticu: Zadao najveći udarac HDZ-u

Izborni stozer Ivice Puljka
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/4
31.05.2021.
u 19:30

Ivica Puljak iz Centra, novi splitski gradonačelnik, zadao je najveći udarac HDZ-u porazivši Vicu Mihanovića.

HDZ je izgubio Split. Ivica Puljak (Centar) novi je splitski gradonačelnik. U svome prvom obraćanju građanima Splita poručio je kako će Split od sutra biti drukčiji grad, pun nade i optimizma. Najavio je kako će prvo što će napraviti biti pomoć građanima i poduzetnicima kako bi prebrodili ovu krizu.

– Budućnost našega grada bit će izvanredna jer ste vi tako odlučili. Ovo pred nama bio je dug put, ovaj put trajao je 13 godina. Od prve kave u kafiću na Pazdigradu, gdje smo Natalija, Marijana i ja razgovarali o gradnji škole. Na tom je putu sudjelovalo jako puno ljudi. Želim zahvaliti svima, svima koji su dijelili letke, širili ideje, želim zahvaliti svima, ali baš svima. Hvala vam jer ovo je i vaš uspjeh bez obzira na to jeste li sada s nama ili niste – rekao je Puljak i dodao kako je pred njima velik posao.

Dogradonačelnik Ivošević

– Bit će grešaka, ali nikada zato što želimo nešto za svoje interese. Hvala vam na izboru, budite s nama kao što ste bili danas i Split će zaista postati centar svita – poručio je Ivica Puljak, koji je čestitao protukandidatu Vici Mihanoviću na rezultatu i podsjetio kako je kampanja bila neugodna.

Video - Puljak i okupljeni u znak pobjede zaplesali salsu

 

– Ne bih želio da bilo koja kampanja bude neugodna kao ova. Grad Split je grad kulturnih i pristojnih ljudi i, kao što smo danas vidjeli po rezultatima, građani Splita odlučili su da takav grad žele. Mi smo se za neke greške iz prošlosti ispričali i zatražili od građana oprost. Ovi rezultati pokazuju da su nam građani oprostili. Mi smo to htjeli ostaviti iza sebe da se koncentriramo na budućnost – istaknuo je novi splitski gradonačelnik.

Dogradonačelnik je nezavisni aktivist Bojan Ivošević, s čijom je listom Centar izašao na izbore. Jučerašnji gubitak Splita gorka je pilula za HDZ, čiji je kandidat Vice Mihanović osvojio nedovoljnih 27.106 glasova, dok je za Puljka glasalo 35.565 Splićana. Vice Mihanović čestitao je Ivici Puljku na pobjedi i najavio da će oni u Gradskom vijeću, u kojem su osvojili najviše mandata, biti opozicija.

– Radom u Gradskom vijeću dat ćemo obol boljitku našeg grada. Želim zahvaliti svima koji su bili uz mene i biračima koji su glasali na izborima. Ne bih ovo ocijenio velikim porazom. Što se tiče krivnje, ne bih to istraživao, ovo je volja građana Splita i mi je poštujemo – izjavio je Mihanović. Neće dati ostavku na mjesto predsjednika Gradskog odbora splitskog HDZ-a.

Ivicu Puljka čeka nimalo laka situacija u splitskom Gradskom vijeću, ali ipak ne toliko teška kao što bi bila Vici Mihanoviću da je pobijedio. Gradsko vijeće sastojat će se od 31 vijećnika, što je četiri manje u odnosu na prošli saziv. HDZ je osvojio devet mandata, Puljkov Centar sedam, Kerumov HGS četiri, a po tri vijećnika imaju SDP – HSU, koalicija Možemo!, Nova ljevica i Pametno za Split i Dalmaciju te Most. Nezavisna lista birača Ramljak – Mamić ima dva predstavnika.

Čuda su moguća

Za većinu od 16 vijećnika Puljka trebaju podržati sve liste koje su osvojile po tri vijećnika, što će se vrlo vjerojatno dogoditi, a uz podršku još dvoje s liste Ramljak – Mamić imao bi komotnu većinu. Ali, ne podrži li njegovu većinu Most, Ramljak i Mamić ne bi mu bili dovoljni.

 

Jučer je u stožeru stranke Centar bilo pjesme i plesa. Rezala se torta.

– Izlazne ankete kažu kako je Split izabrao fizičara za gradonačelnika. Čuda su ipak moguća – bila je prva reakcija Marijane Puljak, Ivičine supruge i supredsjednice Centra, na vijest kako će joj muž postati splitski gradonačelnik. I druga je supredsjednica Centra, Dalija Orešković, rezultate izbora čekala u Puljkovu stožeru u Splitu.

Ivica Puljak rođen je 1969. u Splitu. Do sada je bio poznatiji kao znanstvenik nego kao političar. Fizičar je, sveučilišni profesor zaposlen na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. U Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Švicarskoj sudjelovalo je u višegodišnjem otkrivanju Higgsova bozona, odnosno u “lovu” na tzv. Božju česticu. Vodio je skupinu znanstvenika koja je došla do najpreciznijih rezultata. Za znanstveni doprinos dobio je niz nagrada i priznanja. Kakav će biti kao gradonačelnik, tek treba pokazati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije