Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasali britanci i nizozemci

Počelo je: Na biralištima prvi oni koji žele izaći iz Unije

europski izbori Britanija
Foto: PA/Pixsell
22.05.2014.
u 20:50

Reforma Europske unije, na kojoj inzistira i britanski premijer David Cameron, bila je potpuno ignorirana tema u kampanjama u Europi

Reforma Europske unije kapitalna je tema na dnevnom redu europskih institucija, ali i široke javne debate do 2020., no u gotovo je svim kampanjama u državama EU ignorirana, osim u strankama čiji je program ionako antieuropski.

Najveći zagovornici reforme Unije, Britanci, jučer su prvi – uz Nizozemce – izašli na birališta. Koketiranjem s izlaskom iz EU britanski premijer David Cameron poslao je poruku da Britanija ne želi daljnju integraciju, nego želi i povrat nekih ovlasti iz Bruxellesa te planira referendum o izlasku iz EU pobijedi li na izborima 2015.

Ovi su euroizbori test Cameronove politike, posebice kad im u vrat puše UKIP, stranka euroskeptika i populista Nigela Faragea. U Britaniji je trajala jaka antiimigracijska kampanja, usmjerena protiv građana EU iz istočnih zemalja, posebice Rumunja i Bugara. Hoće li građani kazniti plašenje dolaskom stranaca, pokazat će rezultati koji će se znati u nedjelju navečer. Neke prognoze kažu da bi dobitnici u Britaniji mogli biti Zeleni.

Wilders stvara desni blok koji može blokirati EP

Na izborima u Nizozemskoj, koji su, kao i u Britaniji, održani jučer, glasovao je jedan od troje političara u koje se gleda s osobitom pozornošću. Desni nizozemski populist Geert Wilders povezao se s francuskom Nacionalnom frontom Marine Le Pen, kojoj se prognozira 25 posto glasova na izborima. Prema nekim anketama, Le Pen i Wilders mogli bi dobiti toliko glasova da osnuju ultradesnu frakciju s najmanje 38 zastupnika. Ako im se pridruži britanski UKIP, mogli bi stvoriti blok koji bi mogao blokirati rad EP-a.

>>Farage na plakatima kritizira raskošan životni stil europarlamentaraca

>>Le Pen i Wilders: Krajnja desnica EP će razoriti iznutra

Komentara 10

Avatar petrolio
petrolio
08:18 23.05.2014.

kamo sreće da i imamo stranke koje se zalažu za izlazak iz EU pa da imamo za koga glasati! ovako nam ostaje samo apstinencija od EU izbora!!

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
21:42 22.05.2014.

Izgleda da ide na bolje . Ovo zadnjih petnaest godina bila je diktatura protiv koje smo morali provesti referendum . Zaustavio ih je Putin inace bi imali treci svjetski rat . Pogledajte koliko socijalista Hollande leti u ratove po Africi , Aziji a doma glumi neku izopacenu demokratiju i kako je ponizio francuski narod . Bivse socijaliste danas vode agresivni bankari . Mala smo drzava , glasajmo za sebe, desno , svaki glas je skupocjen .

AA
aabbcc
22:13 22.05.2014.

Narodu treba priznati vrijeme glasanja bar po 10-20 eura, jer bolje mi je za to vrijeme oprati auto a zena moze skuvati rucak a ne dangubiti i ici na glasanje. ___________Ako nisam upravu neka organizuju glasanje u radno vrijeme pa pa da im Gazde racun ispostave !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije