Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor Moskve

Nepoželjna šefica ureda ministrice, kćer počasnog konzula Moskve

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
30.03.2018.
u 18:04

Ruski “odabir” Rine Eterović Gorete, bivše zaposlenice i sadašnje tajnice ministričina ureda, ali i kćeri ruskog počasnog konzula, iznenadio je mnoge.

Umjesto aktivnog diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi, Rusija je u petak, kao odgovor na protjerivanje ruskog diplomata iz veleposlanstva u Zagrebu, protjerala – diplomatkinju koja radi u Zagrebu. Doznaje se kako je riječ o Rini Eterović Goreti,  donedavnoj  djelatnici  u hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi i osobi koja je vodila tu diplomatsku misiju u razdoblju kad Hrvatska  nije imala veleposlanika, a sada tajnici kabineta hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Zanimljivo je i da je otac Rine Eterović Gorete Josip Eterović – počasni konzul Ruske Federacije u Splitu. Rina Eterović Goreta nakon ove odluke Moskve ne smije putovati u Rusiju u službenom statusu.

Prosvjedna nota

Moskva je u petak, kao što je i najavljivano, donijela protumjere protiv država, a među njima je i Hrvatska, koja je otkazala gostoprimstvo ruskim diplomatima u  znak solidarnosti s V.  Britanijom nakon napada nervnim otrovom na ruske državljane u Salisburyju.

Ruski je MVP objavio kako je tamošnji ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom dana sazvao strane veleposlanika kako bi  im uručio prosvjedne note te im priopćio uzvratne mjere. Nedugo nakon toga, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se  šturom, ali znakovitom informacijom.

– Hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka MVP-a Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva  jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi  –  kazali  su, ne precizirajući o kome je riječ.

Slijedom sjednice Europskog vijeća, Hrvatska se, kao i većina država EU, solidarizirala s Britanijom te je uskratila gostoprimstvo ruskom diplomatu, dodaju u MVEP-u te ističu kako je time “Vlada stala uz saveznike u EU i NATO i osudila prijetnju međunarodnom pravu i sigurnosti”.

Neočekivani odabir

Ruski  “odabir”  Rine Eterović Gorete, bivše zaposlenice i sadašnje tajnice ministričina ureda, ali i kćeri ruskog  počasnog konzula, iznenadio je mnoge. 

–  Ovo  je  najčudniji  izbor  –  kazao nam  je jedan od upućenih u diplomatske odnose. Na  pitanje kakva je to poruka Hrvatskoj – jer država koja protjeruje ne mora objasniti razloge – kaže kako se ruska odluka može promatrati s dvije  strane. S jedne strane, sve je bolje od protjerivanja aktivnih diplomata iz nekog veleposlanstva, pogotovo kad je tako malobrojno kao hrvatsko  u  Moskvi, no  s druge strane, riječ je o osobi koja je i u Moskvi  bila, ali  je i sada na položaju s kojeg ima utjecaj na odluke u MVPEI-u.

Eterović  Goreta imenovana je savjetnicom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor 2010.,  da  bi 2012. bila razriješena s te dužnosti. Potom odlazi u Moskvu. Nakon  što je veleposlanik Igor Pokaz 2015. zbog privatnih razloga otišao s tog mjesta, a u Zagrebu se nisu dogovorili o diplomatu koji bi ga zamijenio,  Rina  Eterović  Goreta  kao  otpravnica  poslova  više od dvije godine,  dok nije imenovan  Tonči  Staničić, zapravo je vodila  hrvatsku diplomatsko-konzularnu misiju. 

Komentara 126

Avatar istovari
istovari
16:14 30.03.2018.

Jedan beskorisni uhljeb manje na proračunu....

DU
Deleted user
16:54 30.03.2018.

Zar je to Hrvatskoj uopće trebalo? Što je Hrvatska postigla tom solidarnošću? Jesmo li sada bolji članovi EU od Slovenije, Luksemburga,....

JU
justLEAVE
16:16 30.03.2018.

Britanci su zasluzili da im kompletnu vlast siluju i njihove predke iz groba takodjer... Koliko su nepravde napravili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije