Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDE SE IZ SNA

Muškarca ugrizao poskok dok je brao šparoge: Kako prepoznati opasne otrovnice i zaštititi se od njih

Galižana: Marina ugrizao poskok dok je brao šparoge
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/5
13.05.2023.
u 10:41

Pri kretanju prirodom, savjetuje se nositi štap, propisanu odjeću, ali i rukavice koje smanjuju vjerojatnost da veća količina otrova uđe u organizam

Toplo je vrijeme u Dalmaciji iz zimskoga sna izmamilo zmije, među kojima dakako i poskoke, stoga se sve koji provode vrijeme u prirodi poziva na pojačani oprez, naročito berače šparoga. Dugopoljci Ivan i Mirko bave se upravo tom aktivnošću a njima je, kako kažu, poskok domaća životinja.

"Ja sam svaki dan u prirodi, u berbi šparoga, i često ih vidim. Ja sam tvrđi od njega, jači od njega. Ne bojim se, kažem mu dobar dan i doviđenja" našalio se Ivan Balić. Njegov susjed Mirko Dodoja istaknuo je kako je to područje poskocima stanište od pamtivijeka. "Da ga ne bi ugazio nogom, gurneš ga štapom i makneš dalje. Neka ide svatko svojim putem" prenosi HRT.

Najotrovnija zmija Europe ove je godine u splitsko-dalmatinskoj županiji već pokazala zube. Poskok je ujeo čovjeka iz općine Trilj, koji je na nervoznog gmaza naletio berući šparoge. Dr. Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC-a Split otkrio je da je poskok muškarca najvjerojatnije ugrizao za ruku. "Dobio je antiserum protiv ujeda zmija otrovnica i zadržan je par dana na liječenju u našoj klinici" rekao je.

VIDEO Poskok ušao u pogon tvrtke u Solinu: Ugrizao je radnika, no jedna stvar ga je zaštititla od otrova


Ledina ističe da ove godine, za razliku od prošlih nekoliko, seruma ima dovoljno. Uvezen je iz Bugarske, no do kraja bi godine mogli imati i domaćeg. Građane svejedno moli za oprez za vrijeme kretanja Dalmatinskog zagorom. Savjetuje nositi štap, propisanu odjeću, ali i rukavice koje smanjuju vjerojatnost da veća količina otrova uđe u organizam.

A pomaže i znati prepoznati našu najpoznatiju otrovnicu. Poskok ima špičasti rep i glavu s roščićem, dužine je oko 70 centimetara, no moguće je pronaći jedinke i dulje od metra, opisao je Mirko Dodoja.

 

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
11:25 13.05.2023.

Zašto je brao šparoge. Ne vjerujem da je za sebe. Brao ih je radi zarade a one se nalaze u prirodi isto kao i zmije. Čovjeku odavno priroda nije dom. Ne žalim ga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije