Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE INVALIDNINE I DOPLATKA

Murganić: Iduće godine za demografsku obnovu oko milijardu kuna

Nada Murganić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
28.12.2017.
u 12:01

Murganić je novinarima pred Banskim dvorima rekla da se mjere kao što je povećavanje roditeljskih i rodiljnih naknada nisu mijenjale devet godina te istaknula da su za iduću godinu u pripremi nove mjere.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u četvrtak da je u ovoj i idućoj godini za demografsku obnovu predviđeno oko milijardu kuna te najavila povećanje osobne invalidnine i doplatka za njegu i pomoć, kao i ulaganja u dječje vrtiće.

Murganić je novinarima pred Banskim dvorima rekla da se mjere kao što je povećavanje roditeljskih i rodiljnih naknada nisu mijenjale devet godina te istaknula da su za iduću godinu u pripremi nove mjere.

Među njima su natječaji vrijedni oko sto milijuna kuna koji će se dodijeliti jedinicama lokalne samouprave za izgradnju i obnovu dječjih vrtića, dodjela sredstava iz EU fondova od 300 milijuna kuna za zapošljavanje djelatnica u vrtićima, a planira se i veći obuhvat djece koja će biti korisnici dječjeg doplatka.

"Ukupno u tekućoj i idućoj godini za demografsku obnovu bit će dodijeljen iznos od oko milijardu kuna", rekla je Murganić.

Na području socijalne politike donijeto je nekoliko strategija za starije osobe i uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu, nacionalna strategija za borbu protiv nasilja u obitelji i sl. Najavila je da će se u Obiteljskom zakonu, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, raditi na pitanju posvojenja djece dodajući kako je to složeno pitanje.

"Od 30. prosinca stupit će na snagu Zakon o socijalnoj skrbi koji ima značajne nove pozitivne mjere prema osobama s invaliditetom. Proširili smo status njegovatelja, od početka travnja planiramo 20 posto povećati osobnu invalidninu i doplatak za njegu i pomoć, a ni te se naknade nisu godinama povećavale", ustvrdila je.

Murganić je naglasila da za osobe s invaliditetom koje se zaposle, odnosno primaju plaću ili prihod od autorskog honorara, njihova primanja neće utjecati na ostvarivanje prava na osobnu invalidninu. Osobe s invaliditetom taj zakon čekaju već 18 godina, rekla je.

Nada Murganić
1/22
Ključne riječi

Komentara 8

AN
antonelić
17:28 28.12.2017.

ministrica najavila da će se dati hrvatske vag.ne za demografsku obnovu ... trebalo bi se naći i pokoji dragovoljni davatelj izlučevina iz gonada ... ( po mogućnosti dobro odgojeni vjernik ) ...

Avatar Celzijus
Celzijus
16:13 28.12.2017.

Za demografski rast najvažnije su dvije stvari: 1. Zabrana prodaja kondoma; 2. Objasniti puku da djecu ne nose rode nego ševe.

JA
Jania
14:39 28.12.2017.

Najbolja demografska mjera bila bi sigurna radna mjesta. Ipak, dobro da su vladajući konačno počeli nešto konkretno raditi po ovom pitanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije