Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stanovništvo Zagreba se povećava, ali postoji razlog za zabrinutost... Evo zašto

Grad Zagreb bilježi konstantno povećanje broja stanovnika, lani je zabilježeno 802.338 stanovnika
19. prosinca 2017. u 13:37 10 komentara 7772 prikaza
Umirovljenici
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Konstantno povećanje broja stanovnika, porast indeksa starenja te koeficijenta starosti, ključni su trendovi Socijalne slika Grada Zagreba za 2016., predstavljene u utorak na Tribinama Grada Zagreba.

Mihael Zmajlović ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Nova većina zatražila hitno razrješenje starog i novog čelništva

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula je da ovogodišnja Socijalna slika Grada Zagreba pod naslovom "Europska urbana agenda kao okvir razvoja kohezivnih i konkurentnih gradova" ističe važnost jačanja javne svijesti o potrebama i problemima tražitelja međunarodne zaštite, azilanata i osoba pod supsidijarnom zaštitom. Također, dodala je, ističe važnost podupiranja djelovanja organizacija civilnog društva koje su usmjerene na pružanje usluga ranjivim kućanstvima.

Profesor socijalne politike na zagrebačkom Pravnom fakultetu Gojko Bežovan naveo je da su kao izazovi socijalnog razvoja grada najočitiji oni koji se odnose na zapošljavanje, posebice na zapošljavanje mladih koji izlaze iz obrazovanja. Naglasak je, kaže, stoga stavljen na uključivanje Grada u programe integracije NEET populacije (mladi u dobi od 15-25 godina koji se ne školuju, ne rade i nisu na osposobljavanju ) s ciljem stjecanja strukovnog obrazovanja te na razvoj partnerstva Grada s organizacijama civilnog društva i ustanovama u svrhu povlačenja EU sredstava za provođenje strukovnog obrazovanja namijenjenog socijalno isključenim mladima. 

Grad Zagreb bilježi konstantno povećanje broja stanovnika

Grad Zagreb bilježi konstantno povećanje broja stanovnika, lani je zabilježeno 802.338 stanovnika, što je povećanje od 1,56 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Također, bilježi pozitivan migracijski saldo među županijama, a negativan saldo migracije s inozemstvom koji se smanjio u odnosu na 2015.

Indeks starenja porastao je za 8,8 posto, u 2016. iznosi 127,7 posto, dok je 2011. (zadnji popis stanovništva) iznosio 118,9 posto. Koeficijent starosti također iz godine u godinu raste te u 2016. iznosi 25,2 posto. 

Lani je u Zagrebu bilo 8120 rođenih, dok je umrlih bilo 8528. Iako se bilježi negativan prirodni prirast u 2016. te iznosi -0,5, ipak predstavlja pozitivniji trend u odnosu na 2015. kada je iznosio -1,0.

Vitalni indeks Zagreba u 2016. iznosi 95,2 posto, a najpovoljniju vitalnu statistiku imaju četvrti Stenjevec, Novi Zagreb - zapad te Sesvete.

>> Adent u Zagrebu 2017.

Umirovljenici
1 / 53
Advent u Zagrebu 2017.

Stopa razvedenih u Zagrebu veća od prosjeka Hrvatske

Zabilježen je i blagi porast stope nupcijaliteta (broja sklopljenih brakova prema ukupnom broju stanovnika) u odnosu na prethodnu godinu, dok je stopa razvedenih u Zagrebu veća od prosjeka Hrvatske. Broj razvedenih lani iznosi 1682, točnije, na 1000 sklopljenih brakova 441,9 je razvedenih, dok je na razini Hrvatske stopa razvedenih iznosila 278,3 razvedenih brakova na 1000 sklopljenih.

Lani je podnijeto 2239 zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za roditelja odgojitelja (253 podnositelja i 1.986 podnositeljica), izdano je 2100 rješenja i bilo je 1858 korisnika.

Tijekom 2016. Zagreb je temeljem odluke o najmu stanova stambeno zbrinuo 114 obitelji, dodjelom gradskih stanova u najam.

Nakon Istarske županije, Zagreb ima najnižu stopu nezaposlenosti od svih županija u Hrvatskoj

Ovogodišnji trendovi pokazuju nastavak pozitivnih trendova glede smanjenja nezaposlenosti. Nakon Istarske županije, Zagreb ima najnižu stopu nezaposlenosti od svih županija u Hrvatskoj i iznosi 7 posto, dok je na razini Hrvatske ona 15 posto.

Prosječna mjesečna plaća u Zagrebu je 2015. iznosila 6438 kuna, dok je lani iznosila 6575 kuna.

Dubravkin put Odmorite se 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevice

Prema podacima Zdravstveno-statističkog ljetopisa Grada Zagreba, vodeći uzrok smrtnosti u Zagrebu u 2015. bile su bolesti cirkulacijskog sustava (44,8 posto) i bolesti novotvorina (tumora) (27,9 posto).

U 2016. dodijeljeno je ukupno 6823 minimalnih naknada s obuhvatom od 12.177 korisnika i ukupno 13.906 jednokratnih naknada za 7.386 korisnika. U Zagrebu su 2016. godine bila 22.490 korisnika prava na doplatak za djecu. Broj je korisnika u usporedbi s 2015. za 9,84 posto manji, kao i broj djece (za 9,1 posto).

Sveukupno je za programe i projekte udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba u 2016. dodijeljeno oko 23,5 milijuna kuna, što je povećanje od gotovo tri milijuna kuna u odnosu na godinu ranije.

Socijalnu sliku godišnji izrađuju Socijalno vijeće Grada Zagreba i CERANEO - Centar za razvoj neprofitnih organizacija u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s  invaliditetom.

Jazz&Cabaret klub Kontesa Jazz&Cabaret klub Kontesa Vremeplov u zlatne godine prošlog stoljeća nalazi se u Cesarčevoj ulici Milan Bandić ZORAN VITAS Može li se Holdingu dogoditi neki zagrebački Ramljak Zagreb: U Lisinskom proslavljena 100. obljetnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zagreb Lisinski: Proslavljena 100. obljetnica Medicinskog fakulteta
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • dopizdilomi:

  Przagreb bit će da živiš u nekom drugom gradu. Istina je da se škole i vrtići raspadaju i pri svakom većem nevremenu prokišnjavaju i ostaju bez krovova. Ne znam gdje vidiš domove za starije ljude ali svi novi su privatni ... prikaži još! i gradonačelnik nema veze s time. Od mostova izgrađen jedan i to ne tamo gdje je hitno i potrebno. Prometnice se raspadaju i propadaju te vozimo po rupama. Od toliko napravljenih parkova navedi mi bar tri? Kulturološka i društvena idila je vidljiva pred pučkim kuhinjama i kontejnerima.

 • Deleted user:

  Da, da, slažem se; gradonačelnik i Grad od naših novaca grade gradske domove za starije i nemoćne, grade ambulante, uvode dodatne autobuse da bi ljudi mogli sigurnije i lakše otići na plac, liječniku... Oči su nam zaslijepljene tim silnim boljitcima, ... prikaži još!, suze nam naviru od radosti i ganuća.

 • Avatar remetinečki_puni_pansion
  remetinečki_puni_pansion:

  jako smo zabrinuti koliko zima će se bandić smrzavati u lepoglavi hahahaha