Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČAN APEL MUFTIJE ŠEVKA EF. OMERBAŠIĆA

Muftija Omerbašić: Ne grlite se i ne ljubite na Kurban-bajram

omerbašić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
27.11.2009.
u 08:36

Pozivam vas da se, nakon završetka Kurban-bajrama, ne grlite i ne ljubite kada budete čestitali i da se zadovoljite samo rukovanjem. Isto tako i na džumama - poručio je s nimbera zagrebačke džamije ef. Omerbašić.

ZAGREB - Ne grlite se i ne ljubite nakon završetka Kurban-bajrama zbog svinjske gripe! - uputio je jutros dramatičnu poruku iz zagrebačke džamije Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice Hrvatske.

U svojoj hutbi (propovijedi) na Kurban-bajram, muftija Omerbašić je rekao kako je svima poznato "da se početkom ove godine u svijetu pojavila nova gripa, koju nazivaju svinjskom".

- Svjetska zdravstvena javnost je u pripravnom stanju te je proglasila pandemiju po cijelom svijetu. S obzirom da vjerske zajednice okupljaju veliki broj vjernika na molitvama u zatvorenim prostorima te je mogućnost širenja ove zaraze vrlo velika, na nama je poduzeti korake da tu opasnost smanjimo na razumnu mjeru.

Pozivam vas da se, nakon završetka Kurban-bajrama, ne grlite i ne ljubite kada budete čestitali i da se zadovoljite samo rukovanjem. Isto tako i na džumama - poručio je s nimbera zagrebačke džamije ef. Omerbašić, pozivajući sve one koji su oboljeli od gripe da ne dolaze u zajednice dok ne ozdrave, jer im to nije vjerska obveza.

- Hrvatski Crveni križ sročio je pismene upute kako sprečavati zarazu, pa vas pozivamo da ih pročitate i po njima se ravnate, jer je za neke kategorije ljudi, posebno žene i djecu, ova gripa vrlo opasna - rekao je Omerbašić.

Omerbašić je rekao i kako su muslimani danas u svijetu žrtve neokolonijalnih sila, ali i unutarnjih sukoba o kojima se kritički ne progovara, što itekako zabrinjava.

Spominjući samoubilačke atentate u Pakistanu i Afganistanu, muftija Omerbašić je rekao kako muslimanska ulema mora progovoriti o tom problemu i ozbiljno se s njim uhvatiti u koštac "jer će islam kao vjera biti obilježen kao religija koja potiče te postupke, što apsolutno nije točno".

- Na nekim sveučilištima u svijetu pišu se magistarske radnje "dokazujući" vezu između islama i samoubojica. Sveta je obveza uleme čuvati ugled naše uzvišene vjere u onakvom obliku i sadržaju kakvom ga je Svevišnji objavio - rekao je Omerbašić, osudivši kvaziautoritete u islamu, koji ugrožavaju jedinstvo i slogu vjernika te bujajuće sekte od kojih svaka za sebe drži da je "prava".

Spomenuo je i referendum koji će se u nedjelju, trećeg dana Kurban-bajrama, održati u Švicarskoj o tome treba li muslimanima dopustiti izgradnju džamija s minaretima.

- Događa se to u zemlji koja za sebe drži da je najkulturnija na kontinentu. Muslimani Europe moraju razmisliti o svojoj organizaciji - poručio je Omerbašić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije