Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obijest

Mučim se i radim, i baš kad treba roditi, netko iščupa trs

'                               '
'Photoshop'
05.05.2010.
u 17:35

Ovog puta iščupan je jedan stup i potrgano nekoliko trsova, a prošle godine netko je zalio voćku otrovom

- To više tako ne ide. Već 15 godina svako proljeće kad dođem na djedovinu, dočeka me neka šteta, ili u vinogradu, ili u voćnjaku. Nikad nije velika šteta, ali boli to, kad ti netko već dugi niz godina malo po malo trga trsove, ili zalijeva voćke otrovom - požalio nam se Alojz Gmajnić iz Ravninskog u blizini Krapine, koji na Hromcu ima rodnu kuću i oko nje gospodarstvo, gdje mu je nepoznati počinitelj, prema izvješću policije u vinogradu iščupao jedan stup, oštetio bakrenu žicu, te nekoliko trsova vinove loze, počinivši mu materijalnu štetu od nekoliko stotina kuna.

Uništava malo pomalo

- Ma ne radi se uopće o materijalnoj šteti. Kažem, ona nikada nije velika, ali ono što me boli, jest da se čitave godine trudim, radim na zemlji, pa se veselim urodu, a onda netko to malo pomalo uništava. Mučiš se i radiš i taman kad treba roditi, onda se posuši, ili pronađem iščupano ili slomljeno - tvrdi Alojz. Kaže kako su on i supruga Milka na djedovini gotovo svaki dan, tu dolaze raditi u vinogradu, voćnjaku ili vrtu, što za njih, između ostalog,  predstavlja duhovni odmor. Ovaj puta potrgano je tih nekoliko trsova, a kaže prošle godine mu je netko zalio voćku nekakvim otrovom, zbog čega se posušila. I tako se to izmjenjuje već dugi niz godina. - Jedino što želimo je da to prestane. Znamo da to mora biti netko od susjeda, jer tko bi drugi već 15 godinu uvijek baš nama dolazio raditi štetu. Nije nam jasno čime smo se to nekome zamjerili. Ali ako jesmo, neka dođe do nas i kaže, pa da to probamo riješiti razgovorom, a ne ovako - kažu supruzi Gmajnić, čudeći se da netko u današnje vrijeme na takav način postupa.

- Pričali su nam djedovi i bake da se u Zagorju tako nekad znalo događati da su susjedi zbog jala, obijesti ili neke svađe takvo što radili, ali smatramo da ovdje žive kulturni i obrazovani ljudi, koji eventualne nesporazume rješavaju na mnogo kulturniji način - kažu Gmajnići.

Netko je morao vidjeti

Tim više, kažu Gmajnići, što se njihovo gospodarstvo nalazi usred sela, dakle netko od susjeda je barem jednom morao nešto vidjeti ili čuti.

- Mislim do netko sigurno zna, ali im je vjerojatno neugodno reći da ne bi imali neugodnosti, ne mogu se sjetiti nekog drugog razloga - kaže Alojz, koji je ove godine u očaju po prvi puta pozvao i policiju kad je pronašao štetu u vinogradu. - Svaki slučaj pojedinačno sigurno nije nešto za što bismo zvali policiju, ali nakon 15 godina mi je prekipjelo. Samo želimo da to prestane i da dolazimo na djedovinu s veseljem,  ne s grčem u želucu da ćemo opet pronaći neku štetu - zaključili su Gmajnići.

U ovoj godini dosad je bilo šest slučajeva kad su nepoznati počinitelji ili oštećivali, ili krali trsove i voćke - rekao nam je glasnogovornik zagorske policije Zoran Lončar. U tim slučajevima, 421 trs je ukraden, svi na području PP Zlatar Bistrice, a 269 ih je oštećeno, od toga 250 na području Zaboka, 15 na području Donje Stubice i četiri na području Krapine.

Na području Zlatar Bistrice ukradeno je i 50 voćki, dok ih je 25 ukradeno na području PP Donja Stubica. Ni jedan od počinitelja još nije uhvaćen.

Ključne riječi

Komentara 1

R8
R82
13:44 07.05.2010.

Takvi kaj to rade nisu za drugo nek da im šake z balticuj ideju proč!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije