Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Može li u vrtiće priča o djeci u istospolnim obiteljima?

Hrvatska dobiva prvu slikovnicu namijenjenu predškolcima u kojoj glavni likovi, djevojčica i dječak, imaju istospolne roditelje
06. siječnja 2018. u 16:16 307 komentara 12269 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Za dvanaest će dana i službeno biti predstavljena prva slikovnica na hrvatskom jeziku u kojoj glavnu ulogu imaju dječak i djevojčica koji odrastaju s istospolnim roditeljima – dvije mame i dva tate.

Sadržaj dviju odvojenih priča ispisan je i ilustriran na 16 stranica kako bi, poručuju iz udruge Dugine obitelji koja i izdaje slikovnicu, onima koji to žele približili različitosti.

30.05.2013., Zagreb - Vice John Batarelo, predsjednik udruge Vigilare. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL Vigilare ministrici Divjak: 'Hoćete li dopustiti ulazak slikovnice o tzv. istospolnim obiteljima u vrtiće i škole?'

Već se javljaju vrtići i škole

– Riječ je o pričama u čijem su fokusu djeca, oni su glavni likovi, a imaju roditelje istog spola. Po samom sadržaju priče su namijenjene djeci predškolske dobi – kazao je Daniel Martinović iz Duginih obitelji.

Ideja o slikovnici rodila se početkom prošle godine, a šest mjeseci trebalo je do njezine realizacije. Napisana je i kreirana samo zato što na hrvatskom jeziku nema sadržaja koji u fokus stavlja takve obitelji, dapače tek u tri slikovnice likovi su različite vrste obitelji, ne i one istospolne.

– Na samom početku kreirali smo slikovnicu za djecu svojih članova, njima smo željeli približiti različitost, a roditeljima, našim članovima, na takav način omogućiti lakšu komunikaciju s djecom – poručio je Daniel Martinović. Osim njega, u ovom su projektu sudjelovali Maja Škvorc i Ivo Šegota, a slikovnicu je ilustrirao Borna Nikola Žeželj.

Petstotinjak komada, koliko će biti otisnuto, Udruga Dugine obitelji proslijedit će i vrtićima i školama. Budući da je sadržaj, kaže Martinović, namijenjen djeci predškolske dobi, sama slikovnica dobar je didaktički materijal pri obradi školskog sadržaja građanskog odgoja ili na satu sociologije.

– Slikovnicu u vrtiće i škole šaljemo samo i isključivo onda kada odgojne i obrazovne institucije za njom pokažu interes i zatraže je. Budući da još uvijek nije ni službeno prezentirana, zadovoljni smo brojnim pozitivnim reakcijama, a one negativne potječu iz jednostavnog nerazumijevanja koje nestaje onda kada nas se upozna. I to je jedan od razloga zašto smo se odlučili napraviti slikovnicu. Već su nam se javili i vrtići i škole, nekako u podjednakom omjeru, koji su zainteresirani za slikovnicu i njima ćemo je i poslati – kazao je Martinović.

 | Autor :

Zbog sadržaja pisali Divjak

No i sama najava izlaska sadržaja namijenjenog djeci u kojem se spominju istospolni roditelji na noge je podigla članove udruge Vigilare koji su pisali i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

Dapače, u otvorenom su pismu od ministrice tražili da im odgovori hoće li dopustiti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole, kao i je li primjereno da udruge civilnog društva samoinicijativno dostavljaju literaturu koju bi se onda potencijalno koristilo u nastavi bez obzira na to što su autori već u samoj najavi objave slikovnice izričito naglasili da nametanja sadržaja nema.

– Bit će dostupan samo onoj djeci i roditeljima koji takvu slikovnicu požele – poručili su iz udruge Dugine obitelji. Da nema nikakvog nametanja sadržaja predškolcima niti slikovnica na mala vrata ulazi kao obvezni školski sadržaj bez odobrenja roditelja, poručila je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ostavljajući potpunu slobodu roditeljima

– Udruga Dugine obitelji javno je istaknula da neće samoinicijativno slati slikovnice, već da će slikovnica biti dostupna svima koji je žele nabaviti tako da nemam namjeru miješati se u osobne odluke roditelja i njihove djece – poručila je ministrica Divjak naglašavajući da će roditelji imati pravo odlučiti žele li da ta slikovnica bude čitana i u onim vrtićima ili školama koji su dosad pokazali interes za nju.

HBK Pismo HBK-u Antropolozi prozvali hrvatske biskupe: 'Unosite zabunu u javnost' Boris Jokić RODNA IDEOLOGIJA Jokić poziva Kusića da se ogradi od izjave Znanstvenoga vijeća za obrazovanje
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar Orgasmatron
  Orgasmatron:

  ne postoje istspolni roditelji

 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Takve obitelji ne postoje, postoje tzv nastrane zajednice i ako je to upoznavanje djece sa tom vrstom opasnost onda svakako. Ali tada promijeniti naslovnu stranicu jer ova pokušava ove nastranjake prikazati nekako u pozitivnom svjetlu.

 • Avatar BHGhost
  BHGhost:

  Poslije ove dolazi slikovnica u kojoj je mama udata za dobermana !