Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gej slikovnica

Može li u vrtiće priča o djeci u istospolnim obiteljima?

06.01.2018.
u 16:16

Hrvatska dobiva prvu slikovnicu namijenjenu predškolcima u kojoj glavni likovi, djevojčica i dječak, imaju istospolne roditelje

Za dvanaest će dana i službeno biti predstavljena prva slikovnica na hrvatskom jeziku u kojoj glavnu ulogu imaju dječak i djevojčica koji odrastaju s istospolnim roditeljima – dvije mame i dva tate.

Sadržaj dviju odvojenih priča ispisan je i ilustriran na 16 stranica kako bi, poručuju iz udruge Dugine obitelji koja i izdaje slikovnicu, onima koji to žele približili različitosti.

Već se javljaju vrtići i škole

– Riječ je o pričama u čijem su fokusu djeca, oni su glavni likovi, a imaju roditelje istog spola. Po samom sadržaju priče su namijenjene djeci predškolske dobi – kazao je Daniel Martinović iz Duginih obitelji.

Ideja o slikovnici rodila se početkom prošle godine, a šest mjeseci trebalo je do njezine realizacije. Napisana je i kreirana samo zato što na hrvatskom jeziku nema sadržaja koji u fokus stavlja takve obitelji, dapače tek u tri slikovnice likovi su različite vrste obitelji, ne i one istospolne.

– Na samom početku kreirali smo slikovnicu za djecu svojih članova, njima smo željeli približiti različitost, a roditeljima, našim članovima, na takav način omogućiti lakšu komunikaciju s djecom – poručio je Daniel Martinović. Osim njega, u ovom su projektu sudjelovali Maja Škvorc i Ivo Šegota, a slikovnicu je ilustrirao Borna Nikola Žeželj.

Petstotinjak komada, koliko će biti otisnuto, Udruga Dugine obitelji proslijedit će i vrtićima i školama. Budući da je sadržaj, kaže Martinović, namijenjen djeci predškolske dobi, sama slikovnica dobar je didaktički materijal pri obradi školskog sadržaja građanskog odgoja ili na satu sociologije.

– Slikovnicu u vrtiće i škole šaljemo samo i isključivo onda kada odgojne i obrazovne institucije za njom pokažu interes i zatraže je. Budući da još uvijek nije ni službeno prezentirana, zadovoljni smo brojnim pozitivnim reakcijama, a one negativne potječu iz jednostavnog nerazumijevanja koje nestaje onda kada nas se upozna. I to je jedan od razloga zašto smo se odlučili napraviti slikovnicu. Već su nam se javili i vrtići i škole, nekako u podjednakom omjeru, koji su zainteresirani za slikovnicu i njima ćemo je i poslati – kazao je Martinović.

Zbog sadržaja pisali Divjak

No i sama najava izlaska sadržaja namijenjenog djeci u kojem se spominju istospolni roditelji na noge je podigla članove udruge Vigilare koji su pisali i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

Dapače, u otvorenom su pismu od ministrice tražili da im odgovori hoće li dopustiti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole, kao i je li primjereno da udruge civilnog društva samoinicijativno dostavljaju literaturu koju bi se onda potencijalno koristilo u nastavi bez obzira na to što su autori već u samoj najavi objave slikovnice izričito naglasili da nametanja sadržaja nema.

– Bit će dostupan samo onoj djeci i roditeljima koji takvu slikovnicu požele – poručili su iz udruge Dugine obitelji. Da nema nikakvog nametanja sadržaja predškolcima niti slikovnica na mala vrata ulazi kao obvezni školski sadržaj bez odobrenja roditelja, poručila je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ostavljajući potpunu slobodu roditeljima

– Udruga Dugine obitelji javno je istaknula da neće samoinicijativno slati slikovnice, već da će slikovnica biti dostupna svima koji je žele nabaviti tako da nemam namjeru miješati se u osobne odluke roditelja i njihove djece – poručila je ministrica Divjak naglašavajući da će roditelji imati pravo odlučiti žele li da ta slikovnica bude čitana i u onim vrtićima ili školama koji su dosad pokazali interes za nju.

Komentara 307

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
16:26 06.01.2018.

ne postoje istspolni roditelji

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
16:24 06.01.2018.

Takve obitelji ne postoje, postoje tzv nastrane zajednice i ako je to upoznavanje djece sa tom vrstom opasnost onda svakako. Ali tada promijeniti naslovnu stranicu jer ova pokušava ove nastranjake prikazati nekako u pozitivnom svjetlu.

DU
Deleted user
16:33 06.01.2018.

Poslije ove dolazi slikovnica u kojoj je mama udata za dobermana !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije