Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo HBK-u

Antropolozi prozvali hrvatske biskupe: 'Unosite zabunu u javnost'

HBK
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.01.2018.
u 17:00

"Već neko vrijeme u različitim izjavama Hrvatske biskupske konferencije svjedočimo, prema našem mišljenju, problematičnom javnom korištenju riječi antropologija," stoji u pismu upućenom Hrvatskoj biskupskoj konferenciji

Četrdesetak antropologa i etnologa iz Hrvatske i drugih zemalja prozvala je Hrvatsku biskupsku konferenciju da korištenjem riječi antropologija unosi zabunu u javnost jer antropologija ne definira čvrsto jedan tip obitelji kao neku vrstu idealnog i jedinog mogućeg tipa društvene organizacije.

"Već neko vrijeme u različitim izjavama Hrvatske biskupske konferencije svjedočimo, prema našem mišljenju, problematičnom javnom korištenju riječi antropologija," stoji u pismu upućenom Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u kojemu se, kao posljednji primjer navodi poziv HBK pozvao na javnu raspravu o Istanbulskoj konvenciji od 7. prosinca 2017. U tome se pozivu javnosti, navodi se u pismu, izrijekom kaže: "U tome smislu ne bi se smjelo dogoditi, da se pod krinkom zabrinutosti da nekomu ne bi bila nanesena nepravda, otvori prostor za promicanje ideologije koja ima nakanu promijeniti same antropološke temelje poimanja obitelji.'"

Antropologija je utemeljena na empirijskim i komparativnim izučavanjima različitih društava na svijetu te podvrgava kritici i sam pojam obitelji koji smatra često nedostatnim za opisivanje društvenih odnosa koje su stvorile raznolike kulture, kažu antropolozi. S druge strane, kada se taj ipak nedostatan termin i koristi u antropologiji, ispostavlja se kako postoji iznimno mnogo raznolikih tipova obitelji te da je zapadni, u većini slučajeva heteronormativni, tek jedan od mogućih, nikako najbolji ili neki kojem bi ostali trebali stremiti, dodaju.

Stoga nikakvo promicanje ideologije ili svjetonazora ne može ugroziti temeljno poimanje obitelji u antropologiji koja je isključivo znanost zainteresirana za raznolikost, a ne za utemeljenje naputaka kako bi neka društva trebala živjeti.

Nešto dalje u izjavi HBK, napominju u pismu, u dijelu koji mediji nisu prenijeli, ipak se precizira kako se u tom pozivu pojam ”antropologija“ odnosi na kršćansku antropologiju, koja doista ima temeljna i neupitna poimanja čovjeka i obitelji, ali oni nisu posljedica znanstvenog istraživanja kulture, već se radi o razumijevanju čovjeka na temelju božanske objave, kaže se u poruci antropologa.

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

HBK
1/59

Komentara 60

KR
Kruc
17:30 04.01.2018.

Empirijski, jednim potezom mogu dokazati da sam muškarac. A obitelj može biti dobra i loša. Funkcionalna i disfunkcionalna. Ne postoji 10 vrsta obitelji, spola i td. Dva su spola, muški i ženski. Xx i xy kromosom.

FJ
fjdanm
18:04 04.01.2018.

Takozvanim antropolozima nisu ni biskupi problem nego Božje riječi: Muško i žensko stvori ih ... i što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja! Bitku protiv Boga neće dobiti, jadnici jadni.

Avatar Idler 3
Idler 3
18:22 04.01.2018.

Opet neki kaj im smeta hrvatsko poimanje obitelji=muž+žena pa im je eto "antropološki" neprihvatljivo ovo il ono. Nek nam pojasniju ti uvaženi antropolozi kakšne veze maju spol i rod s porukom Istanbulske konvencije o nasilju nad ženama ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije