Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Antropolozi prozvali hrvatske biskupe: 'Unosite zabunu u javnost'

"Već neko vrijeme u različitim izjavama Hrvatske biskupske konferencije svjedočimo, prema našem mišljenju, problematičnom javnom korištenju riječi antropologija," stoji u pismu upućenom Hrvatskoj biskupskoj konferenciji
04. siječnja 2018. u 17:00 60 komentara 11850 prikaza
HBK
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Četrdesetak antropologa i etnologa iz Hrvatske i drugih zemalja prozvala je Hrvatsku biskupsku konferenciju da korištenjem riječi antropologija unosi zabunu u javnost jer antropologija ne definira čvrsto jedan tip obitelji kao neku vrstu idealnog i jedinog mogućeg tipa društvene organizacije.

Želimir Puljić HBK ZABRINUT Biskupi: Istanbulska konvencija mačak je u vreći! Protivimo se njenoj ratifikaciji

"Već neko vrijeme u različitim izjavama Hrvatske biskupske konferencije svjedočimo, prema našem mišljenju, problematičnom javnom korištenju riječi antropologija," stoji u pismu upućenom Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u kojemu se, kao posljednji primjer navodi poziv HBK pozvao na javnu raspravu o Istanbulskoj konvenciji od 7. prosinca 2017. U tome se pozivu javnosti, navodi se u pismu, izrijekom kaže: "U tome smislu ne bi se smjelo dogoditi, da se pod krinkom zabrinutosti da nekomu ne bi bila nanesena nepravda, otvori prostor za promicanje ideologije koja ima nakanu promijeniti same antropološke temelje poimanja obitelji.'"

Antropologija je utemeljena na empirijskim i komparativnim izučavanjima različitih društava na svijetu te podvrgava kritici i sam pojam obitelji koji smatra često nedostatnim za opisivanje društvenih odnosa koje su stvorile raznolike kulture, kažu antropolozi. S druge strane, kada se taj ipak nedostatan termin i koristi u antropologiji, ispostavlja se kako postoji iznimno mnogo raznolikih tipova obitelji te da je zapadni, u većini slučajeva heteronormativni, tek jedan od mogućih, nikako najbolji ili neki kojem bi ostali trebali stremiti, dodaju.

Stoga nikakvo promicanje ideologije ili svjetonazora ne može ugroziti temeljno poimanje obitelji u antropologiji koja je isključivo znanost zainteresirana za raznolikost, a ne za utemeljenje naputaka kako bi neka društva trebala živjeti.

Nešto dalje u izjavi HBK, napominju u pismu, u dijelu koji mediji nisu prenijeli, ipak se precizira kako se u tom pozivu pojam ”antropologija“ odnosi na kršćansku antropologiju, koja doista ima temeljna i neupitna poimanja čovjeka i obitelji, ali oni nisu posljedica znanstvenog istraživanja kulture, već se radi o razumijevanju čovjeka na temelju božanske objave, kaže se u poruci antropologa.

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

HBK
1 / 61
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
Želimir Puljić Hrvatski biskupi HBK pozvao na javnu raspravu o Istanbulskoj konvenciji radi nedoumica koje ona ostavlja Konferencija za novinare povodom 55. plenarnog zasjedanja HBK-a Darko Pavičić Istanbulska konvencija test je za sve političare kršćane BISKUPI: 'Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju'
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Kruc:

  Empirijski, jednim potezom mogu dokazati da sam muškarac. A obitelj može biti dobra i loša. Funkcionalna i disfunkcionalna. Ne postoji 10 vrsta obitelji, spola i td. Dva su spola, muški i ženski. Xx i xy kromosom.

 • fjdanm:

  Takozvanim antropolozima nisu ni biskupi problem nego Božje riječi: Muško i žensko stvori ih ... i što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja! Bitku protiv Boga neće dobiti, jadnici jadni.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Opet neki kaj im smeta hrvatsko poimanje obitelji=muž+žena pa im je eto "antropološki" neprihvatljivo ovo il ono. Nek nam pojasniju ti uvaženi antropolozi kakšne veze maju spol i rod s porukom Istanbulske konvencije o nasilju nad ženama ???