Naslovnica Vijesti Hrvatska

MOST: Teleoperateri baznim stanicama bez dozvole ne poštuju RH, a Vlada to podržava

Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće - rekao je Bulj
10. srpnja 2018. u 13:35 7 komentara 879 prikaza
Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jasno je da teleoperateri koriste rupe u našim zakonima i nedostatak propisa koji uređuju poslovanje, ali nije jasno zašto hrvatska Vlada to podržava na štetu svojih građana, poručio je Mostov Miro Bulj s konferencije za medije posvećenoj problemima postavljanja baznih stanica u RH.

MOST kritizirao poteze Grmoja zahvalio Vučetiću, više nije u Klubu Mosta

Ponavlja svoj zahtjev da se za postavljanje baznih stanica mora tražiti građevinska dozvola koji je Vlada odbila. Godinama se borim za bolju regulaciju zakona koji bi uveli red u poslovanje teleoperatera u Hrvatskoj, kazao je Bulj prisjetivši se kako je sve počelo s baznom stanicom Tele2 u Radošiću kod Sinja koja na koncu uklonjena odlukom inspekcije Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša.

- Ovdje do izražaja dolazi nepoštovanje zakona Republike Hrvatske, jer se strani teleoperateri ovako ne ponašaju u svojim državama i ne odnose se ovako prema tijelima koja donose odluke i njihove odluke ne poštuju. U saborsku proceduru sam prije dva mjeseca predao Zakon o dopuni Zakona o gradnji i tražio da se za bazne stanice mora tražiti građevinska dozvola. Nedopustivo je da se bazna stanica može postaviti bez građevinske dozvole. Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće - rekao je Bulj.

MOST: Teleoperateri baznim stanicama bez dozvole ne poštuju RH, a Vlada to podržava

Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu
1 / 3
Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu

Mostov Slaven Dobrović prigovara da je u Hrvatskoj lakše izgraditi baznu stanicu na stambenoj zgradi nego zatvoriti lođu u svom stanu.

- Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj nije potrebna građevinska dozvola za baznu stanicu teleoperatera. Digitalizacija je imperativ današnjeg društva, ali moramo imati regulirane zakone. U Hrvatskoj je danas dozvoljena razina elektromagnetskog zračenja na javnim površinama gotovo 1000 puta veća nego u Parizu i Beču. Elektromagnetsko zračenje ima utjecaja na zdravlje, posebno djecu i izloženost mobilnoj telefoniji će u budućnosti doći do izražaja, a to treba imati na umu - objašnjava Dobrović.

MOSTovci najavili da neidu na ljetni godišnji odmor `mostovo radno ljeto` Petrov: Ne idemo na godišnji odmor i nismo populisti!

Članica Upravnog odbora Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Ankica Kosovec-Krželj osvrnula se na negativno mišljenje Vlade o potrebi uvođenja građevinskih dozvola za bazne stanice.

- Vlada tvrdi da se ovo pitanje ne treba uređivati propisima o gradnji, nego propisima iz područja zaštite zdravlja i okoliša, ali zemlje EU imaju vrlo striktne propise iz tih područja, ali i potrebu da se zatraži građevinska dozvola za bazne stanice. I ne, ova naša inicijativa nije povratak u kameno doba, dapače - kaže.

Božo Petrov KRITIZIRAJU IZMJENE Most: Vladina mini reforma ne daje odgovore na najveće izazove u pravosuđu

Prema izvješću EK, nastavlja Kosovec-Krželj, Hrvatska je u području digitalnog gospodarstva na samom dnu, na 27. mjestu, a naši građani plaćaju najskuplji Internet, koji uz to i slabiji.

- Dakle, ovakvim postupanjem Vlade ništa se nije postiglo. S druge strane, po percepciji korupcije, Hrvatska je u samom vrhu. Zemlje poput Njemačke, Danske i Finske u kojima je potrebna građevinska dozvola za bazne stanice, imaju najviši stupanj digitalizacije i najniži stupanj korupcije, jer digitalizacija pridonosi upravo transparentnosti i smanjuje koruptivne aktivnosti i to bi Vlada RH trebala primijeniti, a ne po svaku cijenu čuvati postojeću legislativu – zaključila je Kosovec-Krželj.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu
1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Bulj niti ima pojma niti zna o cemu govori. Populist se bori protiv tele odasiljaca pola zivota, nema drugog posla prima 100% braniteljsku Invalidninu a priznato mu 30% invalidnosti - clanak o tome je i ovdje na V. Listu, nije ... prikaži još! pobio optuzbu. Naslov u google - Miro Bulj ne bi smio prozivati druge jer i sam ima mrlje. Neka objasni kako mu je rasla braniteljska invalidnost... Nedavno je u saboru doznao da tele odasiljaci na brdima imaju veci domet, kritizirao da su u BiH jaci nego u Hrvatskoj, izazvao smijeh:)))

 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  Na cijelom svijetu mostovi spajaju i nekud vode. Ovo je jedini most koji vodi nikamo.

 • Avatar CENTARFOR
  CENTARFOR:

  nisam dugo pratio politiku!!!! Pa dalu su ovi još uvijek na pametovanju!!!! Šta neidu raditi????