Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MOST: Teleoperateri baznim stanicama bez dozvole ne poštuju RH, a Vlada to podržava

Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće - rekao je Bulj
10. srpnja 2018. u 13:35 7 komentara 957 prikaza
Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jasno je da teleoperateri koriste rupe u našim zakonima i nedostatak propisa koji uređuju poslovanje, ali nije jasno zašto hrvatska Vlada to podržava na štetu svojih građana, poručio je Mostov Miro Bulj s konferencije za medije posvećenoj problemima postavljanja baznih stanica u RH.

MOST kritizirao poteze Grmoja zahvalio Vučetiću, više nije u Klubu Mosta

Ponavlja svoj zahtjev da se za postavljanje baznih stanica mora tražiti građevinska dozvola koji je Vlada odbila. Godinama se borim za bolju regulaciju zakona koji bi uveli red u poslovanje teleoperatera u Hrvatskoj, kazao je Bulj prisjetivši se kako je sve počelo s baznom stanicom Tele2 u Radošiću kod Sinja koja na koncu uklonjena odlukom inspekcije Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša.

- Ovdje do izražaja dolazi nepoštovanje zakona Republike Hrvatske, jer se strani teleoperateri ovako ne ponašaju u svojim državama i ne odnose se ovako prema tijelima koja donose odluke i njihove odluke ne poštuju. U saborsku proceduru sam prije dva mjeseca predao Zakon o dopuni Zakona o gradnji i tražio da se za bazne stanice mora tražiti građevinska dozvola. Nedopustivo je da se bazna stanica može postaviti bez građevinske dozvole. Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće - rekao je Bulj.

MOST: Teleoperateri baznim stanicama bez dozvole ne poštuju RH, a Vlada to podržava

Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu
1 / 3
Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu

Mostov Slaven Dobrović prigovara da je u Hrvatskoj lakše izgraditi baznu stanicu na stambenoj zgradi nego zatvoriti lođu u svom stanu.

- Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj nije potrebna građevinska dozvola za baznu stanicu teleoperatera. Digitalizacija je imperativ današnjeg društva, ali moramo imati regulirane zakone. U Hrvatskoj je danas dozvoljena razina elektromagnetskog zračenja na javnim površinama gotovo 1000 puta veća nego u Parizu i Beču. Elektromagnetsko zračenje ima utjecaja na zdravlje, posebno djecu i izloženost mobilnoj telefoniji će u budućnosti doći do izražaja, a to treba imati na umu - objašnjava Dobrović.

MOSTovci najavili da neidu na ljetni godišnji odmor `mostovo radno ljeto` Petrov: Ne idemo na godišnji odmor i nismo populisti!

Članica Upravnog odbora Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Ankica Kosovec-Krželj osvrnula se na negativno mišljenje Vlade o potrebi uvođenja građevinskih dozvola za bazne stanice.

- Vlada tvrdi da se ovo pitanje ne treba uređivati propisima o gradnji, nego propisima iz područja zaštite zdravlja i okoliša, ali zemlje EU imaju vrlo striktne propise iz tih područja, ali i potrebu da se zatraži građevinska dozvola za bazne stanice. I ne, ova naša inicijativa nije povratak u kameno doba, dapače - kaže.

Božo Petrov KRITIZIRAJU IZMJENE Most: Vladina mini reforma ne daje odgovore na najveće izazove u pravosuđu

Prema izvješću EK, nastavlja Kosovec-Krželj, Hrvatska je u području digitalnog gospodarstva na samom dnu, na 27. mjestu, a naši građani plaćaju najskuplji Internet, koji uz to i slabiji.

- Dakle, ovakvim postupanjem Vlade ništa se nije postiglo. S druge strane, po percepciji korupcije, Hrvatska je u samom vrhu. Zemlje poput Njemačke, Danske i Finske u kojima je potrebna građevinska dozvola za bazne stanice, imaju najviši stupanj digitalizacije i najniži stupanj korupcije, jer digitalizacija pridonosi upravo transparentnosti i smanjuje koruptivne aktivnosti i to bi Vlada RH trebala primijeniti, a ne po svaku cijenu čuvati postojeću legislativu – zaključila je Kosovec-Krželj.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu
1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 
NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • Avatar CENTARFOR
  CENTARFOR:

  nisam dugo pratio politiku!!!! Pa dalu su ovi još uvijek na pametovanju!!!! Šta neidu raditi????

 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  Na cijelom svijetu mostovi spajaju i nekud vode. Ovo je jedini most koji vodi nikamo.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Bulj niti ima pojma niti zna o cemu govori. Populist se bori protiv tele odasiljaca pola zivota, nema drugog posla prima 100% braniteljsku Invalidninu a priznato mu 30% invalidnosti - clanak o tome je i ovdje na V. Listu, nije ... prikaži još! pobio optuzbu. Naslov u google - Miro Bulj ne bi smio prozivati druge jer i sam ima mrlje. Neka objasni kako mu je rasla braniteljska invalidnost... Nedavno je u saboru doznao da tele odasiljaci na brdima imaju veci domet, kritizirao da su u BiH jaci nego u Hrvatskoj, izazvao smijeh:)))