Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNOBIOLOŠKI PROGRAM

Moskva: SAD ima laboratorije s kugom i antraksom u Ukrajini. Pentagon odbacio optužbe

Russian President Vladimir Putin visits the construction site of the National Space Agency in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/2
09.03.2022.
u 17:42

Zaharova je rekla da Rusija ima dokumente koji pokazuju da je ukrajinsko ministarstvo zdravstva naredilo uništavanje uzoraka kuge, kolere, antraksa i drugih patogena nakon 24. veljače, kada je započela ruska invazija.

Rusija je u srijedu poručila da SAD treba pojasniti situaciju s, kako tvrde, vojnobiološkim programom u Ukrajini, što je Washington odbacio kao "apsurdno" dezinformiranje.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da je Rusija otkrile dokaze o navodnom programu tijekom invazije na Ukrajinu, što Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom". Zaharova tvrdi da program uključuje i smrtonosne patogene poput kuge i antarksa.

VIDEO: Pogledajte prizor razrušene stambene zgrade u Harkivu: Ovo je najbrže rastuća izbjeglička kriza u Europi od Drugog svjetskog rata.

"Ukrajina poriče svaku takvu tvrdnju", kazao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika.

Glasnogovornik Pentagona je u utorak kazao da je "apsurdna ruska dezinformacija očito lažna".

Zaharova je rekla da Rusija ima dokumente koji pokazuju da je ukrajinsko ministarstvo zdravstva naredilo uništavanje uzoraka kuge, kolere, antraksa i drugih patogena nakon 24. veljače, kada je započela ruska invazija.

"Već sada možemo zaključiti da se u ukrajinskim biološkim laboratorijima u neposrednoj blizini teritorija naše zemlje odvijao razvoj komponenti biološkog oružja", rekla je.

Reuters piše kako nije bilo moguće neovisno potvrditi vjerodostojnost takvih dokumenata.

VIDEO: U nekoliko gradova privremeno primirje zbog evakuacije civila, Kina optužuje NATO da je 'zakuhao' rat u Ukrajini.

Zaharova tvrdi da je navodni program financirao Pentagon. "Ovdje ne govorimo o mirotvornom korištenju ili znanstvenim ciljevima", kazala je. Bidenova administracija mora objasniti svijetu "službeno" objasniti o čemu je riječ, dodala je.

Zaharova je rekla da nije jasno jesu li navodni materijali uništeni te je upitala jesu li pali u ruke ekstremista ili nacionalista.

Rusija već nekoliko godina optužuje SAD za suradnju s ukrajinskim laboratorijima s ciljem razvoja biološkog oružja, a te su se optužbe intenzivirale u jeku pandemije koronavirusa. SAD i Ukrajina odbacuju takve navode.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

 

Komentara 26

Avatar borownica
borownica
17:50 09.03.2022.

Ja mislim da Rusi imaju antraks i kugu negdje u svojim labosima, u tko zna kojim sibirskim bespućima, a sad to planiraju posijati po Ukrajini i pripremaju teren da sa sebe skinu sumnju.

Avatar .Primarius
.Primarius
17:48 09.03.2022.

druže vladimire...koleru ste zaboravili...kako može kuga bez kolere

Avatar StormRaider95
StormRaider95
18:05 09.03.2022.

Tovariš Vladimir, tovariš drugima ono što ti imaš.. i možda planiraš.. naravno, kad ti dostave popis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije