Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Monti razbio francusko-njemačku osovinu i zaradio pljesak

Monti i papa
18.11.2011.
u 15:25

Premijer Monti najavio je da će ubuduće biti na sastancima Angele Merkel i Nikolasa Sarkozyja

RIM – S nevjerojatnom većinom od 556 glasova „za“ i 61 protiv vlada nacionalne odgovornosti premijera Marija Montija dobila je i povjerenje zastupničkog doma Parlamenta nakon što je jučer dobila povjerenje gornjeg doma. Monti, koji je kazao kako više voli da ga se naziva profesorom nego premijerom jer je predsjednička dužnost prolazna, najavio je da će ubrzo predstaviti konkretne mjere za rezanje troškova, a čini se da će prvi te škare nove vlade najprije osjetiti tzv. politička kasta.

Profesor Monti razbio je i francusko-njemačku osovinu koja je preuzela vodstvo nad Europskom unijom.

– Sljedeći ću tjedan na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja biti u Bruxellesu. Ubuduće će ti susreti uvijek biti utroje i od sada pa nadalje Italija će dati svoj prilog u rješavanju problema eura – kazao je danas u zastupničkom domu talijanskog Parlamenta Mario Monti u replici na raspravu o programu njegove vlade nacionalne odgovornosti. 

Zastupnici su neobično dugim pljeskom pozdravili Montijevu repliku, a posebno najavu da više neće biti dvojca Merkel – Sarkozy koji se podsmjehivao Italiji. Monti je vratio ponos Talijanima nakon što je bivši premijer Silvio Berlusconi bio ismijan na međunarodnoj pozornici. Monti će u utorak biti u Bruxellesu na razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom.

Na primjedbe da je to vlada bankara, Monti je kazao da njegova vlada odgovara talijanskom Parlamentu i kako će trajati dok bude imao povjerenje, odnosno dok to budu htjeli parlamentarci, ali izrazio je nadu da će to biti do kraja mandata, odnosno do proljeća 2013. Odbacio je primjedbe da je predstavnik multinacionalnih kompanija. Monti je spomenuo da je, dok je bio europski povjerenik, zabranio fuziju dvije velike američke tvrtke čak i nakon što je u prilog tome intervenirao američki predsjednik. Tjednik Economist tada je napisao da “američki poslovni svijet Marija Montija smatra Sadamom Huseinom biznisa”.

Svoju međunarodnu premijersku dužnost Monti je obavio danas ujutro isprativši u rimskoj zračnoj luci u Fiumicinu papu Benedikta XVI. koji je otputovao u dvodnevni pohod Africi.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
18:07 18.11.2011.

morte - zamijenio si teze - prije će biti da u ZG ima 80 % crvenih \"oslobodilaca\", koji nas stalno oslobađaju hrvatstva, domljublja i ponosa

VO
VolimZagreb
18:22 18.11.2011.

Bankar, član skupine Bloomberg. Sve predispozicije da bude socijalno osijetljiv.

AM
a_morte_i_rossi
17:18 18.11.2011.

mene zanima kako ameri nazivaju ovu našu jaraniju na vlasti!!! glavni grad koji se sastoji od 80% nepismenih ljudi iz bosne i sve te makinerije vladanja nad tim šundom koje vode \"bivši\" komunisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije