Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milan Kujundžić:

'Moju smjenu žele pojedinci'

Milan Kujundžić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
19.07.2019.
u 07:00

S premijerom nikad nisam razgovarao o svojem odlasku iz vlade rh, tvrdi Kujundžić

Na jučerašnjoj sjednici Vlade sjedio je i ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić kojeg su dan prije, na sjednici Predsjedništva HDZ-a, kuloari, ali i pojedini mediji “smijenili”. Od samog početka njegova mandata uz Kujundžića je najvezanija riječ upravo “smjena” pa ne čudi da su se mnogi za to i zakačili, ali prema riječima ministra zdravstva, ne i premijer Andrej Plenković s kojim, kaže, nikada nije razgovarao o svojem odlasku.

Svi su vas smjenjivali do zadnjeg trenutka, neki čak i objavili da ste smijenjeni?
Je li se negdje neformalno razgovaralo o mojoj smjeni, ja to ne znam. U formalnom smislu nikada nije bilo razgovora. Nikada me premijer nije pozvao da bi o tome razgovarao. Mislim da su to bile više želje pojedinaca iz politike i medija, kombinatora koji nešto žele.

Niste, dakle, bili tema na sjednici Predsjedništva?
Nitko na sjednici Predsjedništva ni Nacionalnog vijeća, a ni kasnije s koalicijskim partnerima nije me ni spomenuo.

Tko vam je glavna oporba, zašto ste uvijek u kombinaciji za smjenu, makar kuloarski?
Mislim da to nije raritet, nego da je to načelno jer je zdravstvo problem u svim zemljama. To je težak i skup resor tako da onaj tko hoće biti ministar zdravstva sigurno neće biti popularan.

Kako komentirate tezu da ste pošteđeni zbog saborskog mira i svojeg mandata?
Ja to doista ne znam, znam samo da se sa mnom o tome nikada nije razgovaralo i da na sastanku bilo kojeg tijela nikad nije bila tema da se bilo što oko mene ide mijenjati.

Hoćete vi nešto nakon ovoga mijenjati?
Jedna mi je od najdražih pjesama Grašina “Ostat ću uvik isti, nikad se neću minjat”. To vam je odgovor na pitanje, ti stihovi.

Za razliku od drugih ministara vas se nije smjenjivalo zbog afera, nego zbog nečinjenja?
Ja nemam board PR-ovaca i ne plaćam da me se reklamira pa ću nastaviti kao i dosad raditi u tišini i natjecati se s najboljima.

Dan prije rekonstrukcije objavljeno je da je sporan vaš plan nabave PET/CT uređaja, idete u nabavu iako je prijedlog skinut?
Iz čudnovatog razloga 2007. zaobilaze se državne bolnice i HZZO potpisuje ugovor s malom privatnom nepoznatom ustanovom te daje jamstvo da će od nje po visokim cijenama otkupiti pretrage na PET/CT-u. To se sve te godine plaća u prosjeku 40 milijuna kuna godišnje. U posljednjih godinu dana pacijenti se žale, išao sam se konzultirati sa strukom i dobio odgovor da su to već stari aparati koji se kvare i tehnologija koja ne prepoznaje male tumore. HZZO je napravio kalkulaciju koliko mi privatnoj ustanovi plaćamo, a koliko bi nas koštalo nabaviti nove aparate. U tri godine mogli bismo otplatiti nove aparate i uštedjeti godišnje pet milijuna kuna.

Dake, ide se u javnu nabavu i četiri bolnice imat će PET/CT?
Uputili smo prijedlog Vladi, a logično je da se ne može jedna država za cijeli jedan dijagnostički postupak oslanjati na malu privatnu tvrtku.

Ključne riječi

Komentara 9

HA
Hagar
07:23 19.07.2019.

Otprilike 3900000 pojedinaca g.ministre!

DV
dvorskaluda
08:08 19.07.2019.

Nemoguće? Pa zašto bi? Pa zdravstvene usluge i sustav nikada nisu bili bolji. Evo, mene naručili na pregled madeža ravno u rujnu 2020. godine. Ni riječ da kažem - diiiivno.

Avatar Tračalo
Tračalo
07:56 19.07.2019.

Svi pojedinci koji imaju zdravstvenu knjižicu traže tvoju smjenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije