Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz ljeta u zimu

Moguć i snijeg: Vraća se ljeto, ali ne zadugo. Evo kad stiže velika promjena vremena

Kiša i magla otežavaju promet na autocesti Rijeka-Zagreb
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/10
09.10.2023.
u 10:19

Ako je vjerovati sadašnjim malo dugoročnijim prognozama, čini se da nam ipak predstoji značajnija promjena vremena

Baš kao i rujan, i druga polovica listopada nastavlja s iznadprosječnom toplinom. Srušeni su rekordi najviših temperatura za pojedine dane, ali i apsolutni temperaturni rekordi za listopad. Iako su podaci zasad neslužbeni i trebaju ih potvrditi klimatolozi DHMZ-a, prema njima, 8. listopada ostat će zapisan u klimatološkim bazama podataka kao dan s najvišom temperaturom zraka u listopadu na nekim postajama. U Ogulinu je jučer izmjereno 30,4, postaja Kaštela mjerila je 29,8, a Maksimir 28,9 stupnjeva. Delnice su se grijale na 26,2.

"Pritom valja spomenuti kako svakodnevna mjerenja na zagrebačkom Griču postoje još od 19. stoljeća!", naglašava Zoran Vakula za HRT. Rujan je ocijenjen od "vrlo sušan" do "normalan", osim na Lastovu gdje je bilo "kišno". Znatnijih oborina nema ni u prognozama do sljedećeg vikenda. U prvih 8 listopadskih dana rijetko je gdje zabilježena oborina, i to uglavnom samo u "tragovima", kao primjerice u BjelovaruKrapiniMalom LošinjuLekeniku Ličkom Lešću.

VEZANI ČLANCI:

"I to je prilično rijedak događaj, barem sudeći prema preliminarnoj analizi, prema kojoj se može zaključiti kako se od sredine 20. stoljeća, od kada postoje službena meteorološka mjerenja na mnogobrojnim postajama u DHMZ-a, tako suho razdoblje u gotovo cijeloj Hrvatskoj prema mjerenjima od 1. listopada ujutro do 9. listopada ujutro dogodilo samo 1985. i 1986. godine", dodaje Vakula, prenosi HRT.

Kiša i magla otežavaju promet na autocesti Rijeka-Zagreb
1/10

 

No, ako je vjerovati sadašnjim malo dugoročnijim prognozama, čini se da nam ipak predstoji značajnija promjena vremena. DHMZ-ova tablica ima podatke samo do 15. listopada, a na njoj je zasad za tu nedjelju navečer predviđena kiša. Norveška stranica Yr.no u dugoročnoj prognozi za Zagreb također za nedjelju predviđa pogoršanje. Poslijepodne i navečer past će kiša, a u ponedjeljak značajno i temperatura. Prema njihovim izračunima, najviša dnevna će u ponedjeljak biti 14. Idućih dana još hladnije, s temperaturama od 4 do 12.  

Kiša će u Splitu pasti u ponedjeljak, a dani iza toga bit će hladniji, od 12 do 16 stupnjeva. Na Zavižanu u ponedjeljak susnježica, utorak snijeg, s temperaturom od -2, u srijedu i stupanj hladnije. 

 

Komentara 6

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
10:40 09.10.2023.

Valjda se obaraju rekordi u prvoj polovini listopada, a ne drugoj, s obzirom da je danas 9. listopada, a spominjete temperature od jučer?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:38 10.10.2023.

Koji su to modeli i na temelju kojih parametara su srednjoročne prognoze iz Norveške mjerodavnije od prognoza lokalnih službi? I to na krajnjoj granici prognoziranog perioda kada su moguće pogreške najveće. Svojedobno su iz zimske službe u Zagrebu došle primjedbe da nisu u stanju dobiti pouzdane prognoze za prvi snijeg veći od 10 cm za Zagreb kako bi mogli izvršiti pripreme a ne u prazno angažirati građevinske firme u neprekidnom dežurstvu. Više godina kasnije su planirane količine soli koje su ostale neutrošene u velikim količinama. Niti poplava u Zagrebu šezdesetih godina nije bila adekvatno upozorena kao niti ogromne oluje ove godine koje su srušile tisuće stabala. Stoga se ne treba "šaliti" s prognozama iz Norveške za područje za koje norveški modeli pretpostavljam nisu predviđeni i u njima nisu uključeni lokalni faktori za Hrvatsku. Nije baš zabavno.

AN
AntePortas9
21:12 09.10.2023.

Mihovilsko ljeto je sada postalo senzacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije