Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPOVOLJAN IZVJEŠTAJ

MMF upozorava: Štedite da se i vama ne bi dogodila Grčka

Grčka2
AFP
21.10.2010.
u 18:08

Novi izvještaj MMF-a nepovoljan za Hrvatsku, pale plaće, BDP, povjerenje i potrošnja

Prema MMF-u, Hrvatska neće biti zemlja s najvećim gospodarskim padom u ovoj godini! Gori su od nas Rumunjska i Crna Gora, a Kirgistana, na sreću, u MMF-ovoj analizi nema jer se ona odnosi samo na jugoistok Europe. Hrvatska će imati treći najveći pad BDP-a u 2010. godini – 1,5 posto, a jednako smanjenje BDP-a predvidjela je i Vlada.

I do 2 posto pada

Pesimističniji ili pak realističniji vjeruju da će BDP potonuti oko 2 posto, a među njima je i guverner Željko Rohatinski. Tada bi pad bio rekordan. Ako je vjerovati prognozama na dulji rok, iduće godine slijedi lagan oporavak od 1,6 posto, tek desetinku bolji od najlošije Rumunjske.

MMF je zadovoljan time što je regija općenito zaustavila osipanje, no u najnovijem regionalnom izvještaju upozorava vlade da porade na smanjenju proračunskih manjkova i potreba za zaduživanjem. Cijela Europa muči muku s deficitom, a čak i ako ne bude novih fiskalnih kriza u eurozoni, što je manje vjerojatno s obzirom na probleme Irske, Španjolske i Portugala, investitori mogu postati zabrinuti za sposobnost istočnoeuropskih vlada da vrate svoje dugove. – Ulagači bi mogli postati neskloni posuđivanju kao što su to učinili s Grčkom – kaže MMF. Premda nije pri vrhu, Hrvatska ulazi u red zemalja s visokim deficitom, a MMF procjenjuje da će ove godine manjak u državnoj blagajni biti 5,3 posto – iduće 4,7 posto, pa se usporedba s grčkim sindromom i savjet da se manje troši vjerojatno odnosi i na Hrvatsku iako to nigdje izričito ne piše u izvještaju na 88 stranica.

Pale su i plaće

Baltičke zemlje, Bugarska, Hrvatska i Mađarska padaju zbog osjetna smanjenja investicija i potrošnje stanovništva. Hrvatska je i među zemljama koje su imale najveći pad realnih bruto plaća – oko 3 posto, što je posljedica Vladina kriznog poreza. Hrvatski ministar financija Ivan Šuker nije, međutim, zabrinut zbog toga.

– Dajte pogledajte kolike su prosječne plaće drugih zemalja i usporedite to. Neke zemlje imaju prosječnu plaću 200 ili 150 eura, a neke 700 eura, pa vi to usporedite – kazao je novinarima.

Komentara 19

OB
-obrisani-
20:42 21.10.2010.

Ali ne daju SDP i sindikati da se štedi. I što sad ?

BR
BRANITELJ69
18:31 21.10.2010.

Po broju stanovnika i dugu mi jesmo GRČKA!!!!!!!

Avatar bakunjin
bakunjin
21:13 21.10.2010.

ajde dobro onda, nek vas guzi vaš mmf!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije