Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

Mlakar ne odustaje: Jadranka Kosor nije me izigrala

mlakar
Jurica Galoić/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
05.09.2010.
u 23:45

Nismo provjeravali tko je gdje potpisao zahtjev za referendumom, te je podatke izbacio softver

Ako saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav na sutrašnjoj sjednici ne odbaci prikupljene potpise kao nevažeće zbog unaprijed neuvezanih listova, promijenjenih rednih brojeva i tuđom rukom upisanih imena i prezimena, oni će vrijediti i dalje, ako ova ili neka buduća vlada odluče mijenjati Zakon o radu na način na koji je to pokušano netom povučenim prijedlogom.

Nedorečeni zakon

Potvrdio je to, uz ogradu da je zakon u tom dijelu prilično neodređen, i ministar uprave Davorin Mlakar: – Moje je osobno mišljenje da, ako se referendum ne održi jer je Vlada povukla zakon iz procedure, potpisi vrijede i dalje za isto referendumsko pitanje ako bi Vlada odlučila u Sabor uputiti iste ili slične izmjene Zakona o radu. Međutim, zakon je u tom slučaju prilično nedorečen. Svakako, treba pričekati odluku Odbora. Poslije te odluke sve će biti jasnije.

Osobno smatra kako referendum o pitanju koje više ne postoji nema smisla, ali zbog nedorečenosti propisa, radije sud o tome imaju li sindikati pravo na referendum unatoč svemu prepušta saborskom odboru.

Mlakar prvi put objašnjava i kako je Ministarstvo došlo do podataka iz izvješća koje je Hrvatsku podiglo na noge. Tvrdi kako ni jedan podatak nisu namjerno tražili te da su isključivo provjeravali tko ima, a tko nema status birača.

– Jedino što smo učinili bilo je utipkavanje 809.000 imena, prezimena i matičnih brojeva. Sve ostalo napravio je softver. Objavljene podatke izbacio je sustav. Nikada nam nije bila namjera provjeravati tko je gdje potpisao peticiju niti smo za te potpise rekli da su neregularni.

Rekao sam samo da su indikativni, i to kada se stave u kontekst promjene rednih brojeva, umetanih i neuvezanih listova – objašnjava ministar uprave.

Koliko je potpisa regularno, i dalje ostaje nepoznanica, no odgovorom na pitanje zašto su i kakve analize obavljane pošto je ustanovljeno da listovi nisu unaprijed uvezani, Mlakar je neizravno potvrdio objašnjenja o “nula zakonitih potpisa”.

– Da smo izvješće sveli na rečenicu da ni jedan potpis nije zakonito prikupljen zbog neuvezanih listova, gnjev sindikata bio bi golem. Umjesto toga, obavili smo ono što je Sabor tražio. Nismo sudili, samo smo ustanovili činjenice – objašnjava Mlakar.

Provodio politiku Vlade

Kad je riječ o proteklih nekoliko dana, u kojima je stalno izložen zbog posla koji je dobio od Sabora i Vlade, Mlakar zaključuje kako se ne osjeća izigranim.

– Ja sam tu da provodim politiku Vlade, kao i svaki drugi ministar. Zadaću koju sam dobio obavio sam korektno i na vrijeme. Nisam izigran, dobio sam jasne upute i po njima sam postupio.

Napadali su me oni kojima naše izvješće ne ide u prilog – zaključuje ministar Mlakar uz opasku kako bi opet sve napravio na isti način jer Vlada mora poštovati zahtjev Sabora.

Komentara 44

JA
jankoprekobrda
00:16 06.09.2010.

Svaki noramaln covijek bi napusti ministarsku fotelju u ovoj i ovakvoj vladi. A ova igra samo dokazuje da hrvatskom ne vladaju normalni vec HDZ-eovci.

I3
ivica-39
00:33 06.09.2010.

bravo ti si jako koristan H rvatskoj. Dal je netko iz hercegovine potpisao. Ako je sve poništi možda je mrtav. Fuj budalo.

AU
autoritet
00:14 06.09.2010.

Kako god bilo NE REFERENDUMU Ne dam svoje porezne novce na te gluposti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije