Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za mateju i stanka

"Mladom paru dajem na korištenje kuću dok se ne snađe"

'21.10.2011., Vrtlinovec - Kuca Ilije Duspare koju ce Mateji V. Stanku Zidovu, mladom paru kojima je koprivnicki Centar za socijalnu skrb prijetio oduzimanjem jednomjesecnog sina Dorijana.  Photo: Mar
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/4
22.10.2011.
u 10:00

Iliju Dusparu iz Čakovca dirnula je priča o borbi Mateje i Stanka te im je odlučio pomoći iako je i sam umirovljenik i nema previše

Želim pomoći Mateji, Stanku i njihovu djetetu. Imao sam teško djetinjstvo, odrastao sam bez roditelja i potresla me njihova priča – nazvao nas je Ilija Duspara (60) iz Čakovca, koji je mladoj obitelji ponudio na raspolaganje cijelu kuću u selu kraj Varaždinskih Toplica!

Mogu se odmah useliti

– Imaju u njoj sav namještaj i mogu se odmah useliti. Jedino nema centralnog grijanja, pa se treba grijati na struju. Mogu im pomoći i u pokrivanju troškova prehrane do tisuću kuna. Večernjakov sam pretplatnik i svako jutro pratim sudbinu mlade obitelji. Prođe me jeza kad vidim što im se događa. Toga nije bilo ni u komunizmu – kaže Duspara, dipl. ekonomist koji 
je radio u Varaždinskoj banci, bio direktor nekoliko tvrtki, a na kraju radnog vijeka vodio je i Dom za starije i nemoćne osobe u Kotoribi.

>>Roditelje više ne traže, Milinović: Nitko vam neće oduzeti bebu

Njegovi roditelji rastali su se 1957. godine, kad je još bio dječak, a dvije godine kasnije otac je nožem teško ozlijedio majku, pa je dvije godine provela u bolnici. Za to su vrijeme njega i njegovu 20 mjeseci mlađu sestru odgajali drugi.

Sestra je u međuvremenu oboljela od bakterijskog meningitisa.

– Pamtim svaki dan života u to vrijeme. Vrlo dobro znam kako je teško odrastati bez roditelja i zato se naježim svaki put kad pročitam što se događa toj mladoj obitelji. Dok se ne snađu i dok ne riješe te probleme, mogu stanovati u mojoj kući – kaže taj umirovljenik iz Čakovca.

Volim pomagati

Kuća je, opisuje, namještena u dvije etaže, a ima i potkrovlje. Blizu je autobusna stanica, a na 70 metara je i trgovina.

– Nisam bogataš, umirovljenik sam, ali volim pomagati kad to mogu – kaže I. Duspara.

Ne odobrava postupke Centra za socijalnu skrb u Koprivnici koji je, smatra, mogao učiniti puno više. Često se kao ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe našao u situacijama da mora posredovati u odnosima među ljudima.

– Treba reagirati kao čovjek od duše, a ne kao klasični birokrat – ističe Ilija Duspara.

Komentara 40

AB
abendblatt
10:07 22.10.2011.

Gospodine Duspara, svaka vam cast, ..

RE
retrovizor
10:24 22.10.2011.

gospodine Ilija Vi ste oličenje ljudske milosrdnosti ,humanosti i dobrote,što je vrlo rijetka pojava u ovom surovom društvu gdje živimo-nadam se da ste svojim postupkom potaknuli neke osobe koje se nisu prepoznavale u ljudskosti do sada!!!!!želim Vam svako dobro ii šeljem pozdrave iz Bj

DR
drznedaj
10:05 22.10.2011.

BRavo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije