Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlostavljanje životinja

Mladići se natjecali tko će malu macu baciti više u zrak

Udrga devet života
Foto: Privatni album
1/6
18.08.2015.
u 23:48

Silente je tražila pomoć, a dobila udarce, natučena joj je i vilica pa teško jede

- Među nama žive, rade i odgajaju djecu ljudi koji mogu bez grižnje savjesti napustiti životinju,  baciti je kao smeće, ostaviti usred ničega, osuditi je na smrt i mirno navečer leći u svoj krevet – napisala je prof. dr. sc. Gordana Bukvić, predsjednica osječke Udruge Devet života u svom apelu i molbi za pomoć.

Otkad postoje, od 2011. godine, skrbe o napuštenim i bolesnim mačkama i psima na području Osječko-baranjske županije. I zgroženi su nebrigom i nehumanim postupcima, lakoćom kojom njihovi sugrađani napuštaju životinje, ali najviše kako se iživljavaju na njima.

Bačeni u mlin

- Tek okoćeni mačići, zajedno s pupčanom vrpcom i posteljicom bačeni su kao smeće, u dva metra dubok mlin. Tko zna koliko dugo su tu plakali, zvali mamu, pekli se na vrelom betonu, a muhe su ih napadale. Dva mačića su imala razbijene njuške - opisali su volonteri samo jedan od prizora koji su ugledali posljednjih dana. I tako se potomstva svojih mačaka rješavaju Osječani kojima je kastracija neprihvatljiva, ali im je prihvatljiva patnja živih bića koja satima ugibaju u agoniji. Mačiće su spasili, nisu se nadali ničemu, no oni su se pokazali kao pravi borci. Jedu, rastu i ne daju se.

Macu s porukom pronašli su u hodniku ispred jednog od osječkih stanova. Na poruci je pisalo da ima upalu mjehura. Odlazak veterinaru, kontrola krvi, terapija, i sve to treba platiti. A oni su samo volonteri, a Melisandra, kako su je nazvali, nije kriva što su je njezini vlasnici bolesnu odbacili. Iako su vidjeli svašta, kažu, ono što se dogodilo malenoj Silente zgrozilo ih je jer su u svemu sudjelovali mladi dečki.

Preživjela pukom srećom

- Malena pitoma maca prišla im je očekujući da će joj pomoći, a oni su je bacali kao loptu, natječući se tko će je baciti više u zrak. Stigla nam je krvava, malaksala, pothlađena, nije mogla stati na noge. Nadali smo se samo da nije sva slomljena - kažu. Preživjela je pukom srećom, sva je natučena, sigurno je jako boli, no stradali su samo ligamenti. Jedva jede jer joj je i vilica natučena.

Volonteri Udruge trenutno se brinu o više od 80 mačaka, od onih najmanjih, koje hrane na dudu, pa sve do odraslih. Treba im zamjensko mlijeko, podlošci, vitaminske paste i junior paštetice, hrana za odrasle mačke, pijesak. No, najteže im je jer su dužni i za veterinarske troškove, a imaju puno bolesnih i ozlijeđenih životinja. Svaka pomoć im je dobrodošla,  pomoći im možete donacijama u novcu na broj računa IBAN HR 3923400091110475218 Privredna banka Zagreb, pozivom na humanitarni telefon 060/989898 (6,25 kn tel/mob), a možete im pisati i na udruga.devet.zivota@gmail.com ili na njihovu FB stranicu.

Komentara 10

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
04:04 19.08.2015.

Ja bi doslovno stavio iste kazne za namjerno mučenje, sakaćenje, ubijanje i ozljeđivanje kućnih ljubimaca kao i da se to napravi čojeku. Pa da vidimo, ubiješ nečiju mačku, 5 godina zatvora minimalno. Učiniš li to na osobito okruta način, 10. Pa ajde, da vas vidim tko će onda zlostavljati tuđe mačke i pse!

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
04:04 19.08.2015.

Ja bi doslovno stavio iste kazne za namjerno mučenje, sakaćenje, ubijanje i ozljeđivanje kućnih ljubimaca kao i da se to napravi čojeku. Pa da vidimo, ubiješ nečiju mačku, 5 godina zatvora minimalno. Učiniš li to na osobito okruta način, 10. Pa ajde, da vas vidim tko će onda zlostavljati tuđe mačke i pse!

MH
mrtav-hladan
00:26 19.08.2015.

I macke su ziva Bica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije