Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladi i sindikati prosvjedovali: 'Vrijedim više u Irskoj'

Lucija Barjašić Špiler iz Matice hrvatskih sindikata izrazila je zadovoljstvo ministrovom najavom o ukidanju SOR-a i jačanju pripravništva
15. rujna 2017. u 23:26 20 komentara 1772 prikaza
prosvjed
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/9

Inicijativa "Vrijedim više" održala je u petak prosvjed na Markovu trgu protiv mjere "stjecanja radnog iskustva bez zasnivanja radnog odnosa"  (SOR) tražeći i vraćanje pripravništva, dostojanstva i perspektive mladima pod nazivom "Od mjere do barijere - mladi vrijede više".

laptop POREZI Studenti se ljute – dobiju stipendiju, a izgube olakšice

Inicijativu su pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matica hrvatskih sindikata (MHS) i Mreža mladih Hrvatske.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, koji je također došao na prosvjed, u obraćanju novinarima podsjetio je da je mjera SOR-a pala za 30 posto, a da su mjere koje Vlada želi i potiče - stalno zapošljavanje u privatnom sektoru - porasle četiri puta. Prosvjed je zakasnio i možda je trebao biti prije nekoliko godina kad se SOR uvodio, ocijenio je Pavić i dodao kako Vlada vodi odgovornu politiku da se osiguraju kvalitetna radna mjesta za mlade.

Osigurano je  1,5 milijardi kuna za program "Od mjere do karijere", podsjetio je Pavić i dodao kako je i prije nego što je postao ministar zagovarao da treba ići u smanjivanje SOR-a, jer je to mjera koja ima uspješnost od samo 12 posto. Radimo na smanjenju mjere SOR-a i stavili smo obvezu plaćanja prijevoza na poslodavce. Sada idemo na jačanja pripravništva, što i traže prosvjednici, kazao je Pavić napomenuvši kako njegov tim radi na tome i analizira koje sve zakone treba mijenjati. Njegujemo socijalni dijalog i vjerujem da na taj način možemo uspješno surađivati, rekao je Pavić.

Iseljavanje ne prestaje U Irsku i iz vojne mirovine

Lucija Barjašić Špiler iz Matice hrvatskih sindikata izrazila je zadovoljstvo ministrovom najavom o ukidanju SOR-a i jačanju pripravništva, ali i istaknula da su od povjerenstva koje treba redifinirati mjere aktivne politike zapošljavanja dobili odgovor da se SOR ne ukida i da će se možda vratiti neki oblik pripravništva.

Pripravništvo ili jest ili nije ustvrdila je Špiler i dodala kako je ova Vlada proširila mjeru SOR-a tvrdeći kako je mani broj uključenih, te objasnila da je to zato jer je krenula tek od 1. ožujka,. Svaki se mjesec prosječno uključuje oko 1000 novih osoba u SOR, pa o smanjenju nema nikakva govora,  jer je za ovu i iduću godinu planirano 1,2 milijardi kuna  za SOR, tvrdi Špiler. Napomenula je kako su od povjerenstva tražili konkretne brojke za vraćanje pripravništva, ali odgovor nisu dobili. Rečeno nam je da ćemo podatke moći dobiti tek u 10. mjesecu, a nove mjere kreću od 1. siječnja, dodala je.  

njemačka zastava ISTRAŽIVANJE Njemačka: Najbolji posao, ali negostoljubiv narod

"O tome kao vlada namjerava ukinut SOR govori i činjenica da je HNS raspisao natječaj za sedam SOR-ovaca, a Sabor i Vlada ih zapošljavaju i to su se flosukle", ustrvdila je. To je isto kao kad premijer Plenković i ministar Pavić govore da zaposlenost raste, a ne raste. Zato organiziramo prosvjed i bit ćemo sve glasniji i iznositi istinu što se događa, tražiti ukidanje SOR-a i vraćanje pripravništava , najavila je Špiler.

"Puna su im usta obećanja za mlade, ali ne čine ništa za njihovu dobrobit", ustvrdila je. 

Na skupu se okupilo oko 150 prosvjednika.

mamurluk, pijanstvo 'NE MORAJU IZMIŠLJATI' Ne možete doći na posao jer ste mamurni? Odsada radnicima dozvoljeno bolovanje Kristijan Kovačić i Aleksandra Lera mreža mladih hrvatske U Zagrebu se dobiju šanse. Slavonci su zato u Irskoj Andrej Plenković 'STANJE SE POPRAVLJA' Premijer: 'Iako ljudi odlaze iz Hrvatske, imamo 50.000 više zaposlenih nego prije 2 godine'
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • rimac444:

    Na žalost odgojili smo nesposobnu generaciju koja još misli da smo u komunizmu, umjesto da sami uzmu sudbinu u svoje ruke . Ova lijepa zelja pruža neograničene mogućnosti, no treba zapeti i žrtvovati se

  • Netko92:

    Tribalo bi sindikate ukinut, ionako nicemu ne sluze

  • Erazmo:

    Ja ovdje vidim samo "nabiguzuce i neradnike".Drzava je takoder kriva sto je raznoraznim nevladinim udrugama ljevicara i preudo liberala djelila godinama novac i oni vise nece raditi.Samo hoce prosvjedovati i praviti gluposti!