Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Njemačka: Najbolji posao, ali negostoljubiv narod

Osam od deset stručnjaka zadovoljno je Njemačkom i što se tiče kvalitete života dali su joj deseto mjesto
08. rujna 2017. u 20:20 82 komentara 20939 prikaza
njemačka zastava
Foto: DPA/Pixsell

Stručna radna snaga iz inozemstva oduševljena je njemačkim gospodarstvom. Ali, ne utječe samo loše vrijeme na loše raspoloženje u Njemačkoj.

radnici 'Sve veći izazov' Njemačka pred velikim problemom. Prognoza stručnjaka zabrinjava

Njemačka je za visoko obrazovane inozemne stručnjake vrlo popularna. Dvije trećine stručnjaka hvale prije svega natprosječnu sigurnost radnih mjesta u Njemačkoj. Uz to više od polovice njih govori da su u Njemačkoj bolje plaćeni nego u svojoj domovini. Do ovih rezultata došlo se u studiji "Expat Insider 2017", minhenske tvrtke InterNations, što je zapravo najopsežnija anketa o životu i radu ljudi koji žive izvan svoje domovine, piše Deutsche Welle.

Ali, omiljenost Njemačke kao zemlje za rad opada, treći put zaredom i sada je na 23. mjestu od ukupno 65 zemalja, obuhvaćenih istraživanjem. No, nisu samo vremenske prilike krive za ovakve rezultate i razlog zbog čega stručnjaci iz inozemstva nisu zadovoljni ovom zemljom. Njemačko društvo se, u usporedbi s drugim zemljama, ocjenjuje kao ne tako gostoljubivo. 

Hladni Nijemci i težak jezik

Osam od deset stručnjaka zadovoljno je Njemačkom i što se tiče kvalitete života dali su joj deseto mjesto, a što se tiče mobilnosti stavili su je na peto. Loše ocjene dobili su na području "navikavanja na život u zemlji domaćina", a više od polovice je kazalo kako imaju problem sklopiti prijateljstva.

Gosti u Njemačkoj prije svega jezik označavaju kao izuzetno kompliciran i često ga vide kao prepreku. Pojedini ispitanici su kazali kako Nijemci nisu baš spremni izaći u susret onima koji uče njemački jezik.

Njemačka golo nasilje Za njemačku pristojnost i disciplinu to je donedavno bilo nezamislivo Iznenađeni? Trećina radnih mjesta u Njemačkoj popunjava se preko privatnih veza i poznanstava trgovina 'GRAĐANI DRUGOG REDA' Što ide Nijemcima, a što Hrvatima: Kod ovih proizvoda postoji znatna razlika u kvaliteti

 

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati