Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladi i Čistoća pronašli rješenje za smanjenje smeća, inicijator tvrdi: 'I grad snosi odgovornost'

Nažalost je tu svu zabavu i jedinstvo koje prevladava na okupljanjima, zasjenila ogromna količina otpada koja ostaje nakon njih, rekao je mladić koji je kontaktirao Čistoću
01. ožujka 2021. u 23:44 9 komentara 2948 prikaza
Smeće HNK
Foto: Privatna arhiva/Večernji list
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon što su mladi okupljeni kod zagrebačkog HNK proteklog vikenda naišli na brojne osude zbog smeća koje je tamo ostalo nakon njihovog okupljanja, jedan je mladić pokrenuo inicijativu kojom bi se to trebalo riješiti. Kontaktirao je zagrebačku Čistoću te s njima dogovorio postavljanje dodatnih kontejnera. 

Ankica Mamić VEČERNJI TV Analitičarka: Bandićevi ljudi su sada obezglavljeni, a jednog čovjeka vidim kao njegovog nasljednika

"Podružnica Čistoća će sljedeći vikend postaviti dodatnih 20-ak kanti na lokaciju Hrvatskog narodnog kazališta", poručili su iz gradske tvrtke, a inicijator Jan Kruhak tvrdi kako se njegovi prijatelji i vršnjaci slažu s njegovim apelom Čistoći te ističe da su kolektivno razočarani što se HNK u nedjelju ujutro može lako zamijeniti za Jakuševac. 

"Upravo zato što svi dijelimo isto mišljenje u vezi ovog problema želim istaknuti da ovo nije samo moja inicijativa, ovo je inicijativa svih koji su ju podržali. Stvarno ne vjerujem kako bismo ovaj problem uspjeli riješiti bez ostalih koji su također poslali pismo te time pokazali magnitudu problema te želju za rješavanjem istog. Zato se želim zahvaliti svima koji su se pridružili inicijativi jer ova pobjeda bez njih ne bi bila moguća", rekao je Kruhak za Dnevnik.hr te zahvalio Čistoći na odazivu i pomoći. Smatra da su okupljanja kod HNK odlična za podizanje morala za vrijeme pandemije.

VIDEO Ogromne količina smeća mladi su ostavili nakon razuzdane noći ispred HNK

"Nažalost je tu svu zabavu i jedinstvo koje prevladava na okupljanjima, zasjenila ogromna količina otpada koja ostaje nakon njih. Količina otpada koja se vikendom ujutro može vidjeti na mjestu jednog spomenika kulture našeg grada sramotna je. Mnogi krive mlade, ali smatram kako grad, pa možda čak i Vlada moraju snositi dio odgovornosti. Činjenica je da su vrlo sporo reagirali na HNK okupljanja. Smatram kako ih se nikako ne bi trebalo zabraniti jer pokazuju jedinstvo mladih u našem glavnom gradu. Kao netko tko pohađa takva okupljanja od ljeta mogu reći da je ozračje jedinstveno i neopisivo. Takav ugođaj mora se iskusiti iz prve ruke", rekao je te se osvrnuo na negativne komentare vezane uz okupljanja.

"Upravo zato što se toliko zabavljamo i uživamo u tom iskustvu teško je slušati izjave kako su mladi neodgojeni i kako smo jedini razlog ovog problema. Iako se slažem kako svi mi koji se okupljamo na prostoru HNK-a moramo snositi više odgovornosti za stanje tog predivnog kulturnog dobra nakon okupljanja, smatram kako i grad djelomično snosi odgovornost za ignoriranje tog problema te prepuštanje svog tog rada komunalnim radnicima koji ionako svaki dan imaju pune ruke posla", poručio je Jan Kruhak.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
 • Bubreg2020:

  Nekulturna rulja, a ne "mladi". Pričaju o Švedskoj, a ponašaju se kao u Nigeriji. Licemjeri, liberali i komunisti. Pisao bi i grublje, ali nedaju.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Kakova je to napredna mladež koja onečišćuje , prlja,razara i degradira okoliš ?

 • Herceg56:

  Da li se sjećate jedne nogometne utakmice kad su Japanci (?) na kraju utakmice očistili stadion od smeća?! E,svatko neka čisti isprid svojih vrata! Baš se to može primjeniti u svakom gradu.U prodavnicu "ambalažu"vratiti nazad.Svoje smeće ponijeti kući u đžepu.Manje ... prikaži još!e kontenjera!Više kazne za prekršioce!Svaka škola jednom u tjednu neka čisti grad! I još puno,puno ideja koje bi se mogle i kod nas primjeniti.Više kontejnera i kanta za smeće nisu rješenhe,one su ruglo u gradu (kupe se štakori,miševi, price,razne životinje...),zato sam protiv kontejnera i kanta za otpad.