Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za pomaganje u Oluji

Mišetić: Krajiškim Srbima će odbaciti tužbu protiv Amerikanaca

luka mišetić (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
18.04.2013.
u 00:18

"Danas je Vrhovni sud sa svojom presudom u slučaju Kiobel protiv Royal Dutch Petroleuma u biti prekinuo tužbu krajiških Srba odlukom da Alien Tort Claim Act ne vrijedi u drugim državama", objasnio je Mišetić na blogu.

Haški odvjetnik generala Ante Gotovine, Luka Mišetić, na svom blogu je napisao da je danas američki Vrhovni sud donio odluku u slučaju Kiobel VS. Royal Dutch Petroleum kojom je vjerojatno prekinuo i tužbu nekoliko organizacija "krajinskih" Srba protiv američke tvrtke MPRI (Military Professional Resources).

Mišetić na blogu piše da su Srbi u tužbi podignutoj na Federalnom sudu u Chicagu optužili američku tvrtku da je kriva,  jer je navodno pružala potporu Hrvatskoj vojsci u operaciji Oluja te su tražili odštetu "tešku" milijarde dolara.

Vrhovni sud odredio da američki sudovi nisu nadležni

Krajiški Srbi su u tužbi tvrdili da je Hrvatska vojska, uz potporu MPRI-ja, počinila genocid protiv Srba u Krajini u Oluji 1995. godine. Tužitelji su tvrdili kako američki sudovi imaju nadležnost nad slučajem, iako su se navedeni događaji dogodili u drugoj državi.

"Danas je Vrhovni sud sa svojom presudom u slučaju Kiobel protiv Royal Dutch Petroleuma u biti prekinuo tužbu krajiških Srba odlukom da Alien Tort Claim Act ne vrijedi u drugim državama", objasnio je Mišetić na blogu. Srbi su se u toj tužbi pozivali baš na taj zakon.

Vrhovni sud je dalje zaključio da američki sudovi nemaju nadležnost na slučajeve zbog "kršenja zakona država koje se dogodilo na teritoriju druge države, a ne u SAD-u".

Trenutno odbacivanje tužbe?

Mišetić predviđa da će takva odluka Vrhovnog suda u slučaju "Kiobel" vjerojatno dovesti do trenutnog odbacivanja tužbe krajiških Srba protiv MPRI, zato što američki sudovi nemaju nadležnost na slučajeve koji su se dogodili na teritoriju Republike Hrvatske. Umjesto toga, krajiški Srbi će morati svoju tužbu ponovno podići pred hrvatskim sudovima.

>>Prihvaćena tužba Srba protiv agencije koja je sudjelovala u Oluji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije