Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Renata Gecan Milek

Otkrivamo: Tko je žena koja će upravljati našim mirovinama? Tužila ju je čak i Hanfa

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
30.07.2020.
u 12:14

HZMO ne misli da je preuranjeno osnivanje MOD-a, žele biti lider

Vijest da je država uložila 23 mil. kn u Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo (HR MOD) iznenađuje iz više razloga. Jedan je izbor trenutka s obzirom na očekivani jači rast uplata tek za 6 ili 7 godina, drugi je nastupajuća kriza vezana za pandemiju koronavirusa koja je već smanjila broj zaposlenih i plaće, a treći, ali ne i najmanje bitan - izbor osobe koja će ga voditi. Upravljanje portfeljem za isplatu mirovina povjereno je Renati Gecan Milek protiv koje je Hanfa vodila postupak na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu zbog pretjerane izloženosti Raiffeisen Investa obveznicama Nexea te drugih nepravilnosti.

Obećavaju veće mirovine

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, vlasniku HR MOD-a, ističu, međutim, da je analiza pokazala kako je sad pravo vrijeme za osnivanje novog MOD-a jer postoje pokazatelji o rastu tržišta utemeljenog na projekciji porasta korisnika kombinirane mirovine iz I. i II. te iz III. stupa, što smanjuje rizik ulaska na tržište isplate mirovina u sklopu obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja. Usto, budući da računaju i na konkurenciju, strateški im je cilj pozicionirati se na tržištu kao lider. Najavljuju nove proizvode koji bi umirovljenicima donijeli veće penzije te korištenje naprednih tehnologija koje bi ubrzale isplatu mirovina i smanjile troškove poslovanja. Dosad je mirovine iz II. i III. stupa isplaćivao samo RBA MOD, koji trenutačno ima tek 2300 klijenata iz II. stupa i živi od onih iz III., no u ovom trenutku novi dolaze sve sporije jer je izmjenama zakona produljen ostanak u III. stupu s 50 na 55 godina, a iznose do 100.000 kn sada može isplaćivati i III. stup.

Postoji i rizik od produljivanja radnog vijeka do 67 godina, što bi također moglo odgoditi priljev članova. Posao bi zapravo mogao postati isplativ tek za 6 ili 7 godina s obzirom na to da će rast imovine pod upravljanjem donijeti i dodatne kapitalne zahtjeve, a za to vrijeme država će pokrivati troškove plaća, ulaganja u IT i ostale elemente „hladnog pogona". Interes za osnivanje MOD-a zasad ne pokazuje ni potencijalna konkurencija, primjerice Allianz, koji s AZ OMF-om drži 40% tržišta i upravlja imovinom teškom 40 mlrd. kn, ni PBZ Croatia. Odluku o osnivanju HR MOD-a HZMO je donio 2019., no otad se zbog pandemije promijenila gospodarska situacija, a s obzirom na to da je Plan poslovanja tad već morao biti napisan, zanimalo nas je li prilagođen, no link na odluku o osnivanju u međuvremenu je nestao sa stranica HZMO-a, a za Plan koji smo zatražili kažu da je - poslovna tajna.

Pisala ga je R. Gecan Milek i prema njemu je, ističu, srednjoročno bio predviđen umjeren rast BDP-a, blagi rast inflacije i okruženje niskih kamatnih stopa. Kažu da su uzeti u obzir poremećaji uzrokovani pandemijom i vjeruju da će privući 50% budućih umirovljenika koji se odluče za kombiniranu mirovinu iz I. i II. stupa, što bi do 2025. bilo oko 20.000 korisnika. Profitabilnost su analizirali na temelju omjera poslovnih troškova i prihoda od naknada koji uključuju jednokratnu i godišnju naknadu te godišnju naknadu za vođenje tehničkih pričuva. Dobit očekuju za 3 godine, a kako je riječ o tržištu u nastajanju, to smatraju potpuno opravdanim. Planiraju rast prihoda po složenoj godišnjoj stopi od 31,41%, a znatniji rast uplata iz II. stupa 2026.; to su žene rođene 1962. koje će u mirovinu sa 64 godine, a 2027. i muškarci koji idu u punu starosnu mirovinu.

- Društvo će 2026. dočekati spremno te je odluka o osnivanju HR MOD-a pravodobna s obzirom na to da je osnivanje i pokretanje proces koji zahtijeva određeno vrijeme - kažu u HZMO-u.

Prekoračenja limita imovine, zbog kojih je Hanfa 2013. vodila postupak protiv R. Gecan Milek nisu, objašnjavaju, uzrokovana aktivnim postupanjem, nego su rezultat pada vrijednosti imovine i nemogućnošću prodaje. Ne smatraju da to dovodi u pitanje njezine kompetencije niti je rizik za poslovanje HR MOD-a. Slično kažu i u Hanfi, gdje potvrđuju da su razmatrali činjenicu o prekršaju nastalom zbog tzv. pasivnog prekoračenja u strukturi ulaganja imovine, no od toga je, ističu, proteklo gotovo 10 godina, a posrijedi je solidarna odgovornost, s drugim odgovornim osobama.

Sukob interesa?

Hanfa nije objavila presudu iz postupka protiv R. Gecan Milek, no za gotovo identičan spor, vezan uz osobu koja je vodila fondove PBZ Investa, odgovorna je osoba kažnjena novčano i ostala je bez licence, što je Hanfa i objavila. Gecan Milek je tada, nakon samo pola godine, odstupila s mjesta predsjednice Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK. Mandat joj je Hanfa povjerila i temeljem dobrog Plana, a hvale i dugogodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama u financijama.

U odgovoru HZMO-a izostavljen je dio koji se odnosi na pitanje smatraju li da je činjenica što je ista osoba pisala Plan i imenovana u upravu sukob interesa. Tražili smo i njezine izravne kontakte kako bi se mogla očitovati, no u HZMO-u kažu da komunikacija ide preko njih. S obzirom na to da je posrijedi, u ovom trenutku proračunski novac, a u budućnosti i onaj za isplatu mirovina, nameće se pitanje koliko je sigurna referencija kupnja, u znatnom iznosu, obveznice tvrtke koja je propala samo pola godine nakon toga. Jer HR MOD ponajprije ulaže u obveznice.

Komentara 15

MS
MSP2
12:25 30.07.2020.

Pisala plan temeljem kojeg se zaposlila? Zvuči kao Lex Agrokor, zar se ne mogu nečeg boljeg sjetiti? Osim ako nisu poboljšali pa joj još i to pisanje i platili.

MI
Mislav28
14:49 30.07.2020.

kako samo adzovske lopine pronađu osobe sa kriminalnom prošlošću da vode državu prava lopovska organizacija ni cosa nostra im nije ravna

AE
a e
13:44 30.07.2020.

Hrvatsku vodi HDZ,,,,,,,,čemu čuđenje????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije