Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica Gabrijela Žalac odrezala prve trsove u iločkim vinogradima

Njen domaćin u Iloku bio je većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević koji je rekao kako je ta tvrtka u prošloj godini proizvela 4,8 milijuna litara vina
22. siječnja 2019. u 17:08 2 komentara 465 prikaza
Iločki vinogradi
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/3

Blagoslovom vinograda i orezivanjem prvih trsova vinove loze u vinogradima Iločkih podruma, na Vukovu iznad Iloka, obilježen je blagdan svetoga Vinka i na taj način je započela nova vinogradarska godina.

Vincekovo u Kutjevu Kutjevačko Vincelovo Odrezani prvi trsovi vinove loze u kutjevačkom vinogorju

Prve trsove ove godine orezala je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je čestitala vinarima i vinogradarima početak nove vinogradarske sezone. Govoreći okupljenima Žalac je rekla kako je za Grad Ilok do sada iz fondova EU ugovoreno 6,8 milijuna kuna za razne projekte ističući kako je u pripremi najvrijedniji iločki vrijedan 56 milijuna kuna.

– Taj projekt se odnosi na kulturnu baštinu. Prema stavkama projekta kroz njega će biti obnovljene iločke zidine, crkva sv. Ivana Kapistrana, Trg Nikole Iločkog i zgrada Žitnice u kojoj treba niknuti hotel. Isto tako u pripremi je i izgradnja Srijemske granične transferzale kojom će se Ilok najkraćim putem povezati s autocestom Zagreb-Lipovac, rekla je Žalac.

Ilustracija Nova prostorna podjela Izdvajanjem Zagreba u regiju u Slavoniji potpore rastu 25 posto

Kazala je i kako je za Vukovarsko-srijemsku županiju do kraja prošle godine ugovoreno oko 1,6 milijardi kuna projekata od čega na program ruralnog razvoja otpada 700 milijuna kuna. Najavila je i kako će Vlada uskoro donijeti odluku o novoj statističkoj (NUTS 2) podjeli regija.

– Ta podjela je Slavoniji i njenim građanima donijeti velike koristi. Predlažemo da regionalne potpore za poduzetnike budu duplo veće nego što su sada. Isto tako planiramo da sa sadašnjih 25 posto potpore za velika poduzeća podignemo na 50 posto, za srednja na 60, a za mala na 70 posto, rekla je Žalac.

Čaše vina Pomoć vinarijama Vinarima 55,4 milijuna eura 
za razvoj i investicije

Njen domaćin u Iloku bio je većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević koji je rekao kako je ta tvrtka u prošloj godini proizvela 4,8 milijuna litara vina. Kazao je i kako su se Iločki podrumi kao kompanija stabilizirali te da su u tijeku razgovori kako bi dobili pravog partnera iz inozemstva.

– Do sada nam je najveće izvozno tržište bio Japan, a sada je to postala Kanada uz 16 drugih tržišta, rekao je Mihaljević.

 

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Hrabraja:

    Nestale sve kobasice ispred nje

  • Avatar magarac.jozo
    magarac.jozo:

    Moš mislit..... mislim da je od trsova napravila čačkalice i sasjekla kulene i kobasice..... je li seksizam ako zaključim da ima više od 90 kg?