Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ministar sigurnosti BiH najavio 'novi pristup' rješavanju migrantske krize

Mjere koje je najavio Radončić zagovarao je i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, no on za to nikada nije dobio potporu u državnom vrhu
15. siječnja 2020. u 16:35 0 komentara 549 prikaza
Fahrudin Radončić
Foto: Zvonimir Coric/PIXSELL

Novi ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić pokušat će uvesti mjere boljeg nadzora granice sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi se zaustavio priljev ilegalnih migranata iz tih zemalja te uspostaviti koordinaciju s ministrima država regije, priopćeno je u srijedu, 15. siječnja iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Migranti na austrijskoj granici 2015. Izvješće Vijeća Europe Izaslanik za migracije Hrvatskoj i BiH: Djeci dajte još skrbnika, odraslima pravo na azil

Nakon sastanka državnog operativnog stožera zaduženog za problem ilegalnih migracija priopćeno je kako je Radončić "najavio novi pristup u upravljanju ilegalnim migracijama u BiH".

Pritom je istaknuo kako skrb o migrantima ne može biti problem samo Ministarstva sigurnosti BiH, već svih institucija i razina vlasti u zemlji.

Šefovima policijskih agencija koje djeluju u BiH i koji su članovi stožera kazao je kako će njegov fokus biti na učinkovitijem nadzoru kontroli granice i sprječavanju ulazaka ilegalnih migranata u BiH te na jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, no najavio je i razgovore s ministrima unutarnjih poslova susjednih država o zajedničkom rješavanju ovog problema.

Kim Jong Un i Donald Trump Stručnjakinja za geopolitiku Migracije će biti glavna tema ovog stoljeća

Zbog sadašnjih vremenskih uvjeta smanjen je broj ulazaka ilegalnih migranata u BiH, a trenutačno ih se u prihvatnim centrima u toj zemlji nalazi oko 5500, podaci su policijskih agencija.

Mjere koje je najavio Radončić zagovarao je i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, no on za to nikada nije dobio potporu u državnom vrhu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlučno se protivio prijedlozima da se na istočne granice pošalje vojska kako bi pomogla policiji u blokiranju ilegalnih prelazaka granice, a do danas nije bilo ni suglasnosti državnog vrha da se Graničnoj policiji dopusti popunjavanje više od 500 upražnjenih policijskih mjesta.

DAVOR BOŽINOVIĆ 'Migracije u regiji nisu utjecale na sigurnost turista i građana'

Vlasti Republike Srpske istodobno uporno odbijaju dopustiti da se na teritoriju tog entiteta otvore prihvatni centri i tako rastereti područje Bihaća, a slično se ponašaju i dužnosnici u gotovo svim općinama u Federaciji BiH.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.