Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. generacija elektroničkih OI

Objavljeni svi detalji nove osobne. Provjerite što ćete sve moći s njima

Na konferenciji predstavljene nove elektroničke osobne iskaznice 2. generacije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
02.08.2021.
u 12:12

Građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut

Danas je u Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije počelo izdavanje nove, 2. generacije elektroničkih osobnih iskaznica, ojačane pouzdanosti i sigurnosti. Naime, na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

Detalje o novoj osobnoj iskaznici na konferenciji za medije predstavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Danas na snagu stupa Uredba o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje. Od jutros je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva za osobnim iskaznicama", kazao je Božinović. Dodao je da je to sve bio vrlo kompleksan postupak kojem je prethodio cijeli niz analiza. 

"Njome se ujednačavaju parametri osobnih i boravišnih isprava s ispravama koje izdaju članice EU, osigurana je sigurnost, a građanima se osigurava sloboda kretanja, učinkovitije sprečavanje krivotvorenja identiteta", kazao je ministar. 

i2.8.2021.,Zagreb - U NSK je odrzana konferencija za medije na temu predstavljanja elektronicke osobne iskaznice druge generacije. Na konferenciji su sudjelovalii potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Bozinoviic, drzavna tajnica Sredisnjeg drzavnog ureda za demografiju i mlade Zeljka Josc, drzavni tajnik Sredsnjeg drzavnog ureda za razvoj digitalnog drstva Bernard Grsic, direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertic, drzavni tajnik u MUP-u Zarko Katic te v.d. pomocnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Jelena Curac. photo: Davorin Visnjic
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

"Osobne se mogu koristiti na pokretnim uređajima, mobitelima, tabletima. Za naše građane važno je podsjetiti da osobne imaju i funkcionalnost zdravstvene iskaznice. Integriran je i matični broj osiguranika. Podsjećam da s početkom izdavanja nove osobne ne prestaju važiti ranije izdane osobne iskaznice. Nove osobne izdavat će se na rok od pet godina", dodao je. 

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić kazala je da su osigurali sredstva za sve roditelje i skrbnike djece i mlade do 18 godina. Tako je sada svako prvo vađenje osobne iskaznice besplatno. 

Direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić kazao je da će se prvi put građani moći prijaviti na e-građani vjerodajnicom visoke razine sigurnosti putem mobilnih uređaja.

"Građani će moći i pravovaljano potpisivati svoje dokumente putem mobitela. Novost je i zdravstvena iskaznica, a nova osobna sadržavat će matični broj osiguranika. Tu su i novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja. Na osobnoj će biti i oznaka za slijepe i slabovidne osobe", kazao je. 

Nova osobna sadrži biometrijske podatke (slike lica i dva otiska prstiju). Što se tiče mobilne aplikacije, moći će se mobitelom prijaviti na sustav e-građani, a aplikacija će biti besplatna.

Vozačke dozvole i putovnica

"Integriranje vozačke dozvole tehnički nije problem, no to su područja koja pokrivaju dvije različite Uredbe na razini EU. Dok se to ne riješi, mi to ne smijemo raditi. A što se tiče putovnice, rekli smo da se osobna može upotrebljavati, ali u sklopu EU. Tako da onaj kome istekne osobna, a hoće u EU, ne mora vaditi putovnicu, ali ako putuje dalje, to će i dalje biti nužno", kazao je Božinović.

Što činiti ako nam mobitel ukradu, a imamo instaliranu aplikaciju

Ako se izgubi mobitel, račun je povezan s korisnikovim portalom i on može deaktivirati aplikaciju. Sama aplikacija je zaštićena dvostruko. Korisnik je uvijek može deaktivirati. Dodano je da se ne treba, ako je ukradena, ponovno vaditi nova osobna.

Rok važenja za dvije skupine građana se mijenja

Početkom izdavanja ne prestaju važiti osobne iskaznice ranije izdane po prijašnjim zakonima već važe do datuma otisnutog na iskaznici. Na nekima je otisnuto slovima trajno, a po novom Zakonu taj rok neće biti trajno već se izdaju na rok važenja od 40 godina svim osobama starijima od 70 godina.

To vrijedi za sve osim za dva izuzetka, za osobe koje na današnji dan nisu napunile 70 godina, njima osobne iskaznice važe do 3. kolovoza 2031., dakle deset godina.

Drugi izuzetak su oni koji imaju osobne koje su izdane po prvom zakonu iz 1991., a koji je važio do 2002. Te osobne iskaznice nemaju ni minimalne elemente zaštite i te osobe moraju ih zamijeniti do 3. kolovoza 2026. godine, dakle pet godina od današnjeg dana. 

Na novoj osobnoj i podaci o dopunskom osiguranju

U trenutku korištenja zdravstvene zaštite provjerava se ima li osobna iskaznica obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, a to znači da će se korištenjem nove osobne biti dostupne informacije i o dopunskom.  

Građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut. S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosit će 100 kuna. Za osobe s navršenih 70 godina, ako ne sadrže certifikate, cijena će biti 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja cijena se ne mijenja. Cijena prve osobne iskaznice za djecu do navršenih 18 godina ne naplaćuje se. Više o tome pročitajte OVDJE

VIDEO Pogledajte kako aktivirati svoju novu osobnu iskaznicu

Komentara 31

AN
And
11:03 02.08.2021.

Jel moramo ustat dok ovaj izlaže? Čisto da babu znam pripremit doma.

Avatar svinjski_biser
svinjski_biser
11:13 02.08.2021.

hoćete li ih dijeliti ilegalnim migrantima?!

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:33 02.08.2021.

To su njihove reforme??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije