Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od ponedjeljka izdavanje elektroničkih iskaznica s pohranjenim otiscima prstiju

Osobne iskaznice maloljetnika na trošak države

Davor Božinović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
31.07.2021.
u 22:12

Nove osobne iskaznice moći će se koristiti i na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti, a ne samo na računalima, korištenjem čitača kartice, kao do sada.

U Hrvatskoj i drugim članicama EU od ponedjeljka počinje izdavanje novih elektroničkih iskaznica, ojačane pouzdanosti i sigurnosti. S obzirom na povećane troškove izrade takvih iskaznica, građani će ih morati skuplje platiti, no Vlada je jučer posebnim zaključkom odlučila kako će troškove izdavanja prve osobne iskaznice za djecu i maloljetnike do 18 navršenih godina podmirivati država.

Zaključak je predstavljen kao demografska mjera kojoj je cilj poboljšati materijalni status obitelji s djecom, a u tu će se svrhu do kraja ove godine u državnom proračunu preraspodjelom osigurati 1,5 milijuna kuna, a za iduće godine do 2024. po četiri milijuna kuna godišnje.

Prema izmijenjenom zakonu koji na snagu stupa u ponedjeljak, u nove će se osobne iskaznice ugrađivati i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja iskaznice i dva otiska prstiju.

Brži prolazak granice

– Pohranjivanjem biometrijskih podatka u osobnu iskaznicu te osuvremenjivanjem i unapređenjem drugih zaštitnih elementa koje sadrži osobna iskaznica, ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta za hrvatske državljane – istaknuo je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Naglasio je kako novom generacijom osobnih iskaznica one postaju biometrijska isprava, što za građane znači jednostavniji i brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama. Onima s osobnom iskaznicom nove generacije više neće trebati zdravstvena iskaznica, jer će nove osobne na sebi imati otisnut i matični broj osiguranika. Nove osobne iskaznice moći će se koristiti i na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti, a ne samo na računalima, korištenjem čitača kartice, kao do sada.

Programsko rješenje za pokretne uređaje bit će besplatno, ističe Božinović. S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova bi cijena u redovnom postupku iznosila 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina, ako ne sadrže certifikate, 70 kuna, dok će za ubrzani i žurni postupak izdavanja cijena ostati ista. Ministar unutarnjih poslova napominje i kako građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nisu u obvezi podnositi zahtjeve za izradu nove osobne, koja im i dalje vrijedi do isteka na njoj otisnutog roka.

Unatoč pritiscima iz Srbije, Vlada je donijela zaključak kojim prihvaća prijedloge Komisije za novac Hrvatske narodne banke vezane za izgled optjecajnog kovanog novca eura.

Kovanice eura

Podsjećamo, predložen je motiv hrvatske šahovnice kao zajedničke podloge na svim kovanicama eura koje će biti u optjecaju, na onima od jednog eura kuna, na kovanom novcu od 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na onom od pet, dva i jednog centa motiv glagoljice. Teslin lik na hrvatskim kovanicama eura Srbija je protumačila kao prisvajanje nasljeđa i usprotivila se toj ideji, no iz hrvatske Vlade dobili su odgovor kako Narodna banka Srbije može izraziti svoj stav, ali on neće imati utjecaj na konačni izgled kovanica, o kojima su odlučili građani RH.

VIDEO: Prvi put od 2019. u Hrvatskoj u jednom danu više od milijun turista!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije