Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Ministar Beroš objasnio što je odluka o mobilizaciji zdravstvenih radnika

Vili Beroš
Foto: PIXSELL
1/5
15.03.2020.
u 11:35

Dosad je u Hrvatskoj potvrđeno ukupno 46 oboljelih osoba, od kojih su dvije osobe ozdravile

Potvrđeno je novih sedam oboljelih osoba koronavirusom. Pet je slučajeva u Osijeku, dva su u Zagrebu. Dosad je u Hrvatskoj potvrđeno ukupno 46 oboljelih osoba, od kojih su dvije osobe ozdravile. Ukupno je testirano 724 uzorka i u ovom trenutku je još 38 uzoraka na testiranju.

Ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo da je Ministarstvo zdravstva donijelo odluku o mobilizaciji, organizaciji i rasporedu rada i radnog vremena te promjene mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika te korištenju medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava.

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

"To će nam omogućiti prilagodbu na moguće nove uvjete i olakšati našu strategiju obrane ukoliko broj zaraženih poraste, što ne očekujemo u ovom trenutku, ali spremni smo na sve scenarije", istaknuo je Beroš.

Naime, Beroš je 11. ožujka donio Odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19, uzrokovane virusom SARS - CoV-2, temeljem koje je u subotu, 14. ožujka, donesena "Odluka o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjera i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe te korištenja medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava".

"Njome se određuje da se mobilizacija, organizacija i raspored rada i radnog vremena, promjena mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe te korištenje medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava - provodi sukladno potrebama provedbe mjera zaštite pučanstva tijekom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV2", stoji u Odluci, koja je stupila na snagu danom donošenja, 14. ožujka.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić apelirala je na građane da se drže uputa.  "Svi oni koji su bliski kontakti i u samoizolaciji su važno je da se striktno drže pravila. Možete biti i bez simptoma i morate se pridržavati uputa. Ugrožavate druge ako se ne pridržavate, bez obzira imate li simptome ili ne", kazala je Markotić. "Ovo je jedan od kritičnih aspekata. Lijepo molim ljude da se pridržavaju", dodala je. 

Tema: Koronavirus

Broj epidemiologa:

 

Komentara 3

Avatar possibilis
possibilis
11:41 15.03.2020.

Imunoloski zavod! To nas zanima. Gdje su clanci o tome?

DU
Deleted user
13:06 15.03.2020.

Bez obzira na politiku, to me nikad nije zanimalo, moram priznati da ovaj čovjek zaista daje sve od sebe, sa još nekoliko osoba u stožeru, i da drži stvari koliko toliko "normalnim"... A i još jedno znam , (jer naprosto znam, da baš ne navodimmizvore), a to je da ne lažu o brojkama, ni malo, bar ne o onima koje su poznate, a ako netko doma leži i ni ne zna da je "korona", to je nešto drugo... Poštujem rad i trud, svaka čast....

Avatar LogikaII
LogikaII
11:59 15.03.2020.

Nažalost ako je točno da je ušlo u bolnicu, to je to, ta 7 dana počinje brojanje žrtava, bilo je uredu, ali trebalo je staviti u izolaciju naciju dan nakon italije, sad nas to čeka, ali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije