Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita potrošača

Mimica s rastopljenim fenom: Ovakvi proizvodi 
mogu vas ubiti

neven mimica
Foto: Twitter
25.03.2014.
u 20:42

Čak 2364 proizvoda povučena su s tržišta EU, najviše odjeće, igračaka i električnih proizvoda.

Prvi put u nepunih devet mjeseci, koliko radi kao europski povjerenik za zaštitu potrošača, Neven Mimica danas se popeo na podij u sobi za konferencije za novinare u sjedištu Europske komisije i predstavljao jedno važno izvješće iz svoga portfelja. Kako bi prikazao o čemu govori, s govornice je podignuo jedno žuto, plastično sušilo za kosu koje se napola rastopilo tijekom uporabe.

– Proizvodi poput ovoga mogu ozlijediti, čak i ubiti čovjeka – upozorio je Mimica mašući rastopljenim "fenom".

Povjerenik Mimica predstavio je, naime, izvješće o RAPEX-u, europskom sustavu brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode, koji postoji već ravno deset godina. U 2013. kroz taj je sustav primljen najveći godišnji broj upozorenja o nesigurnim proizvodima: poduzeto je 2364 mjera za uklanjanje tih proizvoda s tržišta EU. Najčešće je bila riječ o odjeći, igračkama, električnim uređajima, motornim vozilima i kozmetici, a najviše upozorenja na potencijalno opasne proizvode izdano je u Mađarskoj (12 posto ukupnog broja upozorenja), Njemačkoj i Španjolskoj (po 11 posto).

– Broj upozorenja u RAPEX-u povećava se iz godine u godinu, ali veći broj upozorenja ne znači nužno da su na tržištu manje sigurni proizvodi. Povećanje broja upozorenja posljedica je bolje kontrole – kaže Mimica. U Hrvatskoj je u 2013. poduzeto 75 korektivnih mjera, a baza podataka RAPEX-a pokazuje da se, primjerice, radilo o jednoj kremi za sunčanje podrijetlom iz Srbije, raznim igračkama iz Kine, ali i kupaćem kostimu za djevojčice koji je označen opasnim jer dugačke vezice mogu biti opasne i prouzročiti gušenje. Opasnim je označen dječji krevet na kat jednog hrvatskog proizvođača, i to zbog toga što je prorez kroz koji se ulazi na gornji ležaj širi od dopuštenog pa djeca mogu pasti i ozlijediti se. Propisana je mjera povlačenja tog proizvoda s tržišta.

Od svih upozorenja izdanih 2013. u 31 zemlji, koliko ih sudjeluje u RAPEX-u, 64 posto odnosilo se na proizvode iz Kine, a za čak 10 posto proizvoda nije bilo moguće uopće utvrditi zemlju podrijetla.

– RAPEX pokazuje da je Europa oprezna i da vodi računa o sigurnosti naših 500 milijuna građana. Standard sigurnosti proizvoda u EU zaista je jedan od najboljih u čitavom svijetu – pohvalio se europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica.

>>Potrošači u RH prerijetko traže zaštitu na sudu

Komentara 3

BU
Bulaba
21:13 25.03.2014.

Prosječni građanin Hrvatske ima nekih 60% šanse da će smrtno stradati od posljedica Plana 21.

DU
Deleted user
09:15 26.03.2014.

Podatak da je 64% povučenih proizvoda porijeklom iz Kune govori o tome da se Kina bogati prodajući loše proizvode po svijetu. Čovjek vidi da je na oko koliko toliko solidno, a kada počme upotrebljavati za čas se raspadne. I onda opet nasjedne na isti trik. Koliko god da se nema novca trebalo bi kupovati donekle poznate marke jer marka garantira i neku kvalitetu, mada se danas večina proizvoda i poznatih maraka proizvodi na Dalekom istoku.

BD
Boki_dj
11:10 26.03.2014.

Podatak o lošim proizvodima iz Kine ne znače da se u Kini proizvodi loše. Po nekim informacijama taj podatak može značiti i znači da naši trgovci uvoze jeftinu robu. A jeftina je jer je šrot. No, ovakvo tržište kao naše troši takve proizvode, što iz neznanja a što iz potrebe uzrokovane neimaštinom. Što je sa europskim proizvođačima koji proizvode robu i prodaju je nama, i sličnima, koja je manje kvalitete od one za domicilno tržište. I nikome ništa! Probajte oprati praškom iz Njemačke i usporedite sa istim kod nas. Nebo i zemlja. Da ne govorim za hranu. Na zapadu može biti zamrznuta 2mj a kod nas godinu dana. Gdje je završila, ona njemačka, nakon 2 mjeseca? Mimica o tome ne zna ništa. Ili ne smije znati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije