Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEISPLATA DNEVNICA

Novi sukob Pantovčaka i MORH-a: 'Ministrovo zlostavljanje proteže se na hrvatske vojnike'

Zagreb: Miljenić i Lozančić dali su izjave za medije iz Ureda Predsjednika Republike
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
29.11.2021.
u 13:49

– Svakom građaninu je jasno da vrhovni zapovjednik predstavlja Oružane snage te da mu one daju potporu – kaže Orsat Miljenić

Predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić dali su izjavu za medije iz Ureda predsjednika Republike. Konferenciju za medije sazvali su zbog odluke ministra Banožića da se pripadnicima HV-a koji pružaju potporu Zoranu Milanoviću više ne isplaćuju dnevnice.

– Sve je počelo nezakonitim umirovljenjem brigadira Burčula, nastavilo se zlostavljanjem admirala Hranja, a danas smo došli u situaciju da se ministrovo zlostavljanje proteže na hrvatske vojnike, sve one koji uredno i časno obavljaju svoj posao. Ministar je donio odluku prema kojoj vojnicima koji pružaju bilo kakvu potporu predsjedniku RH, konkretno ljudima koji su bili postrojeni u Vukovaru i nosili vijence u Škabrnji, njima se ne plaćaju dnevnice isključivo odlukom ministra obrane – kazao je uvodno Orsat Miljenić. 

– O svemu ovome upoznat je i predsjednik Vlade. Nažalost, za sada nema nikakve reakcije. Dakle, nedopustiva i nemoguća situacija u ovoj zemlji da netko dođe, odradi i da mu ne bude plaćeno to što je odrađeno. To je nešto zbog čega smo reagirali, nadamo se da će ministar obustaviti svoju neustavnu odluku – rekao je.

Dragan Lozančić dodao je kako je riječ o aktivnim vojnicima. 

– To je nešto što je nekorektno i trebalo bi se riješiti što prije. Radi se o redovnim aktivnostima, vojnici su odradili svoj posao, obaveza je Ministarstva obrane da se te dnevnice riješe – ustvrdio je Lozančić te naveo kako je načelnik Glavnog stožera Robert Hranj uputio pismo ministru Banožiću u kojem navodi kako njegovu odluku doživljava kao "strateško zlostavljanje". 

Orsat Miljenić ustvrdio je kako će "svi ljudi koji imaju valjanu zapovijed i valjani putni nalog doći do svojeg novca".

– Predsjednik obavlja posao za koji je izabran, predstavlja Oružane snage. Ministar, što god mislio, nema pravo to ograničavati – navodi. 

– Sve što mi govorimo napisao je načelnik Glavnog stožera, čovjek koji predstavlja i zapovijeda Oružanim snagama. On je taj koji daje zapovijedi, tako će funkcionirati i dalje ili možda ministar smatra da bi on trebao biti načelnik GS-a, to je onda druga stvar – kaže.

– Predsjednik će nastaviti raditi kao i do sada, ići tamo gdje treba. Svakom građaninu je jasno da vrhovni zapovjednik predstavlja Oružane snage te da mu one daju potporu. Oduvijek je bilo tako – dodao je. 

>> VIDEO Predsjednik Milanović o posjetu Macrona, razlici u cijeni borbenih aviona...

Komentara 70

IL
ilustrator
14:12 29.11.2021.

lako je vojnicima ne isplatit plaću..deder nek uhljebima zakasni pola dana, zadrugarima?

KA
kanal
14:07 29.11.2021.

banožić ne želi isplatiti dnevnice vojnicima, krasan nam je ministar sve za naše vojnike

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
14:49 29.11.2021.

Banožić ne želi više isplaćivati dnevnice? To znači da ih je do sada isplaćivao, što se to odjednom promijenilo? Za službeni put se ispisuje nalog za sp, a hoće li se i u kojem iznosu isplatiti iznos dnevnice ovisi o duljini boravka na sp, je li osiguran objed i slično. Nitko nema pravo osporiti te troškove. Zar su potrebne pojedinačne tužbe da bi se to utvrdilo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije