Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNA Svijet je nakon “Da Vincijeva koda” zahvatila manija za šifriranim knjigama

Milijun funti onome tko dekodira ’Abrahamovu knjigu’

maranatha.jpg
import
05.11.2005.
u 14:58

Da Vincijev kod, Dana Browna u cijelom je svijetu izazvao pravu maniju za šifriranim knjigama i tajnama iz daleke prošlosti. Iako Brown priprema još jednu knjigu prepunu tajni, pozornost ljubitelja ovoga žanra ovih dana privlači druga knjiga – “Maranatha – Et in Arcadia Ego”. U njoj je, pak, kodirana knjiga koju u posljednjih nekoliko stotina godina nitko nije uspio dešifrirati.

Maranatha-puzzle.com
Usto, potencijalnom se odgonetaču tajne nudi nagrada od milijun funti otkrije li stvarni sadržaj knjige koja bi, navodno, mogla promijeniti shvaćanje svih velikih svjetskih religija.
Knjiga se može kupiti putem interneta za stotinjak kuna, a izdavač, britanski Prior Publication, otvorio je i posebnu internetsku stranicu maranatha-puzzle.com na kojoj će svakoga mjeseca davati po jednu uputu ili trag koji bi mogao pomoći odgonetačima. Duncan Burden, jedan od autora knjige, tvrdi da je deveteročlani stručni tim kojemu je bio na čelu uspio dešifrirati tajnu, no ne želi je otkriti sve dok još netko ne “provali” šifru. Tada će se, kaže on, svijetu otkriti tajna koja bi iz temelja mogla promijeniti sve velike religije, ali i čovjekovu dušu.

Riječ je, zapravo, o tajni koju su odabrani, duhovno iznimno moćni pojedinci čuvali cijelo tisućljeće. Ključan dio knjige jest rukopis koji je u 14. stoljeću na tajnovit način dobio francuski knjižar i alkemičar Nicolas Flamel, čije se ime spominje u dva velika suvremena bestselera – u knjizi “Harry Potter i kamen mudraca”, kao jedini alkemičar koji je uspio napraviti kamen mudraca, i u Brownovu “Da Vincijevu kodu”, kao jedan od velikih majstora Sionskog priorata, tajne družbe koja čuva sveti gral.
“Knjiga Abrahama Židova”, kako je Flamel naziva, šifrirana je, a na njezinim se stranicama nalaze svi elementi za njezino odgonetanje.

Španjolski kabalist
Flamel je na odgonetanje potrošio dvadesetak godina, a u tome mu je pomogao jedan stari španjolski kabalist. Potom su mu trebale tri godine da odgonetne tajnu knjige, a kada je to učinio, sve se oko njega počelo mijenjati. Najprije je, prema Abrahamovim uputama, živu pretvorio u srebro, a onda i u čisto zlato. No ta je transformacija na materijalnoj razini bila samo odraz onoga što se dogodilo u Flamelovoj duši. Povijesni zapisi govore da je taj skromni pariški knjižar postao bogat, ali svoje bogatstvo nije trošio na sebe, nego na poboljšanje života onima koji su živjeli na dnu.

Zapisi govore da je posjedovao kamen mudraca i da je zlato mogao napraviti od bilo čega, no to je učinio sam tri puta. Istodobno, njegovo je srce neprekidno učilo kako prezreti sve materijalno i okrenuti se božanskom. Sam je izradio nacrt za svoj nadgrobni spomenik, koji se danas čuva u Muzeju Cluny u Parizu, a riječ je također o šifriranoj poruci. Kada je njegov grob mnogo poslije otvoren, navodno je bio prazan, a ubrzo je počela kružiti priča da je Flamel, kao i svi oni koji su odgonetnuli tajnu knjige – živ. Navodno je posjetio francuskog veleposlanika u Istanbulu potkraj 17. stoljeća pa, ako je to točno, onda još luta svijetom noseći sa sobom kamen mudraca i tajnu koja može promijeniti čovječanstvo.


Original posjedovao i kardinal Richelieu

Flamel je knjigu prepisao, odnosno precrtao više puta, no originalu se zametnuo trag. Navodno je do njega došao ozloglašeni francuski kardinal Richelieu, koji je svim silama pokušavao odgonetnuti tajnu. Nakon kardinalove smrti originalu se gubi svaki trag. Legenda kaže da vjerojatno leži negdje u kutku neke neugledne knjižnice. U pravome trenutku knjiga će opet naći put do nekoga tko će imati strpljenja, plemenitosti i znanja da otkrije šifru te čovječanstvu pruži odgovor na pitanja koja ga muče tisućljećima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije