Naslovnica Vijesti Hrvatska

Praljak mi je rekao: Neće suditi samo Srbima, Haag će nas sve sj...!

Ivica Radoš, autor knjige "Tuđman izbliza" opisao je što mu je Praljak rekao prije odlaska u Haag.
29. studenoga 2017. u 21:16 62 komentara 60411 prikaza
Slobodan Praljak
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Osuđena hrvatska šestorka, Prlić i ostali, dragovoljno je otišla u Haag, što je dokaz da su ondje išli u dobroj vjeri.

Sudski čekić Haaško tužiteljstvo: 'Hrvatska treba procesuirati druge odgovorne za zločine u BiH'

Međutim, kao „najtanja karika“, osuđeni su. Tuđman je podržao stvaranje Haaškog tribunala, vjerojatno zbog političkog trenutka jer su Srbi već bili okupirali trećinu RH i dvije trećine BiH. HV do stvaranja Suda nije vodila napadačke ni oslobodilačke akcije, a HVO nije bio u sukobu s muslimanskim postrojbama.

Slobodan Praljak
1 / 29
Svijeće za Praljka

Međutim, nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma na udaru su se najprije našli bosanskohercegovači Hrvati. General Praljak, prije odlaska u Haag, kao da je predvidio što će se dogoditi. „Osnovna ideja je bila da će Amerikanci suditi Srbima u Haagu, no ja sam rekao: – Neće suditi samo Srbima, Haag će sve nas sj....! Prije svega, važna je razlika između ratnog zločina i zločina u ratu. – O tome sam pričao s Gojkom Šuškom.

Kako sam bio zapovjednik HVO-a, Šušak me molio da razgovaram s Nobilom (odvjetnikom, nap.a.). Odem k Nobilu, kažem mu da sam bio od samoga početka dolje, da sam bio u središnjoj Bosni i da sam značajna figura toga rata u vojnom pogledu, a mene čovjek koji počinje braniti Blaškića ispituje samo 20 minuta, od čega me 10 minuta uopće nije slušao.

Računao sam da će me ispitivati četiri-pet dana“, rekao je general Praljak prije odlaska u Haag autoru ovoga članka za knjigu „Tuđman izbliza“.

praljak haag Odvjetnici hrvatske šestorice: Šokirani smo presudom i samoubojstvom! Andrej Plenković šok nakon presude VIDEO Plenković: Pokušat ćemo osporiti navode iz presude Bakir Izetbegović Bošnjaci slave 'Svi projekti usmjereni ka rastakanju BiH osuđeni su na propast'
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • NV:

    A danas na N1 tražimo da se vrate sve ingerencije dejtona koje je Petrič oduzeo i zbog kojoh su hrvati pred nestankom. Dodik o tome govori godinama i umjesto da mu damo potporu mi ga pljujemo.

  • dpd111:

    Ubijanja i zločina bilo je na svim stranama i istinske pravde tu nikada i nije moglo biti. Haaški sud je samo teatar, pa je s te strane samoubojstvo generala na sudu, najteatralniji prikaz tog Haaškog cirkusa. Manje bi štete bilo ... prikaži još! da tog suda nikada nije bilo, poslužio je samo daljnjem pothranjivanju tenzija i sipanju soli na rane. Realnost je da 99,9% onih koji su činili zločine nije i neće bio kažnjeno, oni kojma su ubijeni voljeni i dalje će tugovati za voljenima, većina onih koji su i završili u zatvoru ima bolje životne uvjete od mnogih drugih na slobodi... EU se navodno sablažnjava nad ubojstvima muslimana u BiH, istovremeno šaljući svoje vojnike u Irak, Iran, Afganistan.... gdje učestvuju u bombardiranjima muslimanskih civila. Nadam se samo da će se ljudi u našim krajevima opametiti i shvatiti kako ne trebamo biti tek puke marionete u igrama vanjskih sila i domaćih političara koji bi prodali i vlastitu majku za par eura.

  • mornar91:

    Naivno je misliti da velike zemlje nekome zele pomoci, sve je interes, ovo je dokaz. Sve je izgledalo da ce samo Srbi biti osudjeni, to je bilo samo za sukobe u Hrvatskoj ali sada su pokazali pravo lice da su ... prikaži još! sve to ucinili kako bi pomogli Muslimaima (Bosnjacima), tako su stali i iza Albanaca na Kosovu, oni su samo zrtve, medju njima nema zlocinaca. Ako se analizira odakle je njima stizalo naoruzanje i cija proizvodnja, tada je sve jasno. Trump je nedavno obisao svoje velike klijente, uvoznike oruzja, a ta se roba ne kupuje radi sporta, mnogo se proizvodi i treba da se trosi. Od Hrvatske nema vise koristi, okrece se odakle dolazi novac, zato su ovih sest optuzenih "pusteni niz vodu". Svi vole miris novca, interes je iznad svega.