Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv referenduma

Miletić: Inicijativa Narod odlučuje udara na prava manjina Mrak-Taritaš: Riječ je o desnom radikalizmu

IDS, GLAS, Pametno
Luka Stanzl/Pixsell
22.05.2018.
u 12:37

Predsjednik IDS-a Boris Miletić ustvrdio je da je ovo treći put da se pokušava udariti na nečija prava - prava seksualnih manjina, ženska prava – da bi sada na dnevni red došle i manjine, odnosno Talijani, Mađari, Srbi...

Referendumska inicijativa Narod odlučuje u organizaciji konzervativih udruga želi nacionalne manjine pretvoriti u građane drugog reda, poručili su danas predstavnici IDS-a, Glasa te stranke Pametno. Predsjednik IDS-a Boris Miletić ustvrdio je da je ovo treći put da se pokušava udariti na nečija prava - prava seksualnih manjina, ženska prava – da bi sada na dnevni red došle i manjine, odnosno Talijani, Mađari, Srbi...

- Ljudi koji stoje iza inicijative Narod odlučuje žele da manjine u Hrvatskoj postanu građani drugog reda. Njihova opasna fikcija na sve drugačije i različite neće stati. Slijedi možda udar na financiranja progarama na za nacionalne manjine ili na prava na dvojezičnost pripadnika talijanske manjine u Istri – kazao je Miletić dodavši da su manjine, kojima je Hrvatska dom, sastavni dio hrvatskog društva.. IDS štiti istarske vrijednosti poput multikulturalnosti i mirnog suživota, a ova referendumska inicijativa udara upravo na njih, vjeruje Miletić.

- Mi ćemo tim putem nastaviti razvijati Istru te zajedno s GLAS-om i Pametnim, u duhu tolerencije graditi naprednu i modernu Hrvatsku – naglasio je Miletić.

Potpredsjednica stranke Pametno Maja Vehovec dodaje da udruge okupljene oko Željke Markić manjinama žele oduzeti njihova ustavna prava samo da bi sebe reklamirali kako bi u budućnosti sudjelovali u vlasti.

- Hrvatski izborni sustav nije idealan i promjene su potrebne, ali ne one koja umanjuju nečija prava – rekla je Vehovec na konferenciji za novinare u Saboru. Njena stranka, dodaje, zalaže se za izmjene izbornog zakonodavstva u interesu svih građana, bez ugnjetavanja manjina.

IDS, GLAS, Pametno
1/8

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš tvrdi da se referendumom o promjenama izbornog zakonodavstva vodi Hrvatsku unazad jer se ne planira poboljšati izborni sustav već inicijatori žele krojiti liste HDZ-a "kako bi u Saboru bilo više Culeja, Glasnovića".

- Aktualna incijativa je dio šire europske priče koja desnim radikalizmom želi uzdrmati temelje moderne Europe. Ta je mreža usmjerena na ukidanje reprodutivnih prava žena, manjinskih prava i ljudskih prava – kazala je Mrak Taritaš. Pozdravlja SDP-ovi inicijativu za promjenu Ustava u kontekstu referenduma, te poručuje da će se zalagati da referendum bude mehanizam demokracije, a ne šovinizma i represije.

Nedovoljna joj je, dodaje, najavu ministra uprave Lovre Kuščevića o izmjenama Zakona o financiranju političke promidžbe kojim bi se uredilo i pitanje financiranja referenduma, jer "tema referenduma ne mogu biti međunarodni sporazumi i ljudska prava".

Novinare je zanimao i njen komentar informacije da je promidžbeni spot "Vjerodostojno" predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića uoči parlamentarnih izbora 2016. dijelom snimao i u uredu odvjetnika Borisa Šavorića, koji je sudjelovao u pisanju lex Agrokora

- Sve što radite u životu, pa i kad snimate spot, trebate raditi otvoreno, javno i transparentno. Ako to ne radite, to vas uvijek negdje dočeka. Da je to bilo objavljeno prije godinu dana sigurna sam da bi imalo drugačije reakcije. Ovako svi imamo nekakve upitnike u glavi... Mislim da bi se premijer trebao zahvaliti i otići nekim novim putem - poručila je Mrak Taritaš.

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar Retardo
Retardo
13:05 22.05.2018.

Kako osam privilegiranih manjinskih uhljeba u Saboru može biti europska vrijednost, kad nitko u Europi nema takav princip? I što ćemo s činjenicom da 88% pripadnika manjina ne koristi posebno biračko pravo, odnosno da svega 12% pripadnika manjina, odnosno manjee od 1% biračkog tijela, ima pravo na čak osam zastupnika u Saboru?

AM
AMD------------------------
12:49 22.05.2018.

tko razumije demokraciju-ne pada mu napamet zabranjivati referendume! a ove tri kozare su od prekljucerasnjega staljinizma.

Avatar anti_komunist
anti_komunist
13:47 22.05.2018.

eh kad nam djecica jugooficira drze lekcije o ljudskim pravima i demokraciji......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije