Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORNOST PREMIJERA

Mrak Taritaš: Plenković je bio ili pridruženi ili dopisni član skupine Borg

Anka Mrak Taritaš
Patrik Macek/PIXSELL
18.05.2018.
u 15:23

Anka Mrak Taritaš smatra da je "izjava oko raspuštanja Sabora "očito bila ishitrena" te da se njome pokušalo ukazati u kakvoj smo krizi.

Predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš u petak je ustvrdila da je premijer Andrej Plenković "nedvojbeno sve znao u 'aferi Hotmail'" te da je bio ili pridruženi ili dopisni član skupine Borg.

"Ili je bio pridruženi ili dopisni član skupine Borg. Premijer je znao, Vlada je znala i odgovornost je na premijeru. Otišla je potpredsjednica Dalić, ali odgovornost je cijelo vrijeme bila na premijeru i trebao ju je preuzeti, a ne se skrivati iza krilatice 'vrati pare'", poručila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

"Vlada je imala priliku napraviti iskorak, to se nije napravilo, prilika je bespovratno izgubljena i sad je samo pitanje do kada će premijer voditi državu i kamo je vodi sa '77 ruku'. Nema reformi, nema iskoraka, nego je samo talasanje i držanje glave malo iznad vode da ne bismo potonuli", rezmirala je aktualnu političku situaciju.

Na pitanje može li se situacija riješiti raspuštanjem Sabora, Mrak Taritaš smatra da je "izjava oko raspuštanja Sabora "očito bila ishitrena" te da se njome pokušalo ukazati u kakvoj smo krizi.

"Agrokor je problem, nitko ne dvoji. No, nastao je na ortačkom ili rođačkom kapitalizmu i kako se taj problem rješava? Po istom ili još gorem modelu. Nije se rješavao po otvorenom, javnom, transparentnom modelu nego za određenu skupinu, oni pišu zakon, provode ga i na svemu tome zarađuju. To je nedopustivo", zaključila je Mrak Taritaš.

Anka Mrak Taritaš
1/5

GLAS i HSU: Dopunama Obiteljskog zakona protiv diskiriminacije posvojene djece

Izvijestila je i da je Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a u saborsku je proceduru uputio Prijedlog zakona o dopunama Obiteljskog zakona kojim žele onemogućiti diskriminaciju i nelogičnosti u pravnom tretmanu i zaštiti posvojene djece, a po kojemu bi djeca posvojena i prije 2015. godine imala mogućnost dobivanja novog OIB-a.

Naime, djeca posvojena po Obiteljskom zakonu iz 2015. dobivaju novi OIB, dok djeca posvojena prije te godine ne mogu dobiti novi osobni identifikacijski broj što trajno ugrožava prava i interese određenog broja posvojene djece. Važeća zakonska regulativa diskriminira posvojenike koji zbog nemogućnosti sveobuhvatnog i kvalitetnog ažuriranja podataka u svim javnim i državnim institucijama ne mogu ostvariti temeljna prava na zdravstvenu zaštitu poput nemogućnosti dobivanja lijekova ili naručivanja na bolničke pretrage. Osim toga, privatnost posvojenika je ugrožena jer institucije imaju podatke o djeci koju su dobili po rođenju, čime je dostojanstvo posvojenika narušeno i nerijetko su izloženi zlouporabama privatnosti i osobnih podataka. Ovim dopunama Obiteljskog zakona, ističu u GLAS-u, osigurat će se jednak pravni tretman svoj posvojenoj djeci i zaštititi njihov identitet, osobni i obiteljski život i spriječiti zloporabu njihove privatnosti i osobnih podataka.

Mrak Taritaš upozorila je da je riječ o gorućem problemu kojeg treba hitno riješiti.

Potpredsjednica GLAS-a Diana Topčić Rosenberg i predstavnica posvojiteljske zajednice navela je neke od praktičnih problema kada majka ne može posvojeno dijete odvesti na liječničku pretragu ili kupiti lijek jer su mu po starom OIB-u u evidenciji još uvijek biološki roditelji.

Komentara 34

SA
samosara
15:44 18.05.2018.

Koliko si naplaćivala kvadrat u Gunji? Sad se gđa. našla izigravati moralnu vertikalu.

Avatar Celzijus
Celzijus
15:42 18.05.2018.

Za Hrvatsku jako bitno kaj veli Kmica-Sataraš, iliti Anka-Partizanka, misica Neretve i Sutjeske.

MA
Marko1337
15:44 18.05.2018.

gica prasica to zna najbolje jer je ona nosila ta pisma. Plenković je sa 6 kuna na računu, 55 milijardi duga, u atmosferi histerije, straha, kaosa uspuio aždaju Agrokor uhvatiti za rogove, primiriti i pokrenuti Agrokor kao da se ništata nije desilo. to može samo velikan kojemu treba dati doživotno priznaje velikana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije