Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKUPLJANJE PLEMENA MILANOVIĆ Kako su se preci predsjednika SDP-a doselili iz Livna u Cetinsku krajinu

Milanovići 320 godina u Sinju

milanovici-txt.jpg
import
18.08.2007.
u 17:36

Potomci nekadašnjih junaka i hajduka Milanovića iz Livna okupili su se 12. kolovoza ispred Doma mladih u Sinju. U velikoj povorci krenuli su u crkvu Gospe Sinjske na svetu misu, a potom su se svi zaputili u Litrin obor na otkrivanje spomen-obilježja trojici njihovih predaka koji su u Sinj došli prije 320 godina.Na hiljadu još i šest stotina osamdeset i sedam godina tri sokola Prolog priletiše, u Cetinu ravnu doletiše, tri brajana, tri Milanovića, koji bihu srca Zrinovića: Pava jedan, Bože drugi biše, a treći se Grgur zovijaše. Silnoga su cara ostavili, pod duždevo krilo pribignuli, sobom triest kuća dovedoše, u Cetini selo naseliše...

Doselili se iz Livna
To su tri prva stiha Pisme od glasovitih junaka braće Milanovića: Pavla, Bože i Grgura, koju je napisao glasoviti pjesnik i prosvjetitelj fra Andrija Kačić Miošić i u njoj opisao nastanak i podrijetlo plemena Milanović u Sinju i Sinjskoj krajini čiji je potomak i Zoran Milanović, predsjednik SDP-a. Ta pjesma, koju je prvi put čuo kao srednjoškolac od nekog splitskog profesora kod kojeg je stanovao kao podstanar početkom šezdesetih godina, Dušana Milanovića Litru iz Sinja natjerala je da prouči podrijetlo svog plemena i pokuša na 320. godišnjicu dolaska Milanovića iz Livna u Sinjsku krajinu okupiti na jednome mjestu što veći broj prezimenjaka koji su se razasuli po bijelome svijetu.

- Ovdje u Litrinu oboru u Sinju 12. kolovoza okupilo se više od 400 potomaka plemena Milanović iz Otoka, Glavice, Dicma, Sinja, cijele Hrvatske i susjedne Bosne. Otkrivanjem spomen-obilježja trojici braća Milanovića: Pavlu, Boži i Grguru, junacima koji su naše pretke doveli iz Livna i njegove okolice u Sinj, proslavili smo 320 godišnjicu dolaska našeg plemena u Sinjsku krajinu i dogovorili se da ćemo se svake godine u kolovozu ponovno okupljati  kaže Dušan Milanović Litre.

Ploča u Litrinu oboru
Nekoliko kamenih kuća u srcu Sinja nedaleko od glavnog trga još od 17. stoljeća u vlasništvu je pripadnika plemena Milanović Litre, a ulica, odnosno prolaz između njih, od pamtivijeka se zove Litrin obor. Baš to neveliko dvorište 12. kolovoza bilo je mjesto okupljanja pripadnika plemena Milanović, a na pročelju jedne kamene kuće postavili su reljef u bronci u spomen na trojicu braće Milanovića: Pave, Bože i Grgura, livanjskih junaka koji su sa sobom u sinjski kraj doveli 27 obitelji. Tri kršna Milanovića opojasana kuburama iskaču s toga reljefa na zidu, a potomci njihova plemena kažu da oni koji požele da im se želja ostvari moraju pokraj tog reljefa poskočiti i u istome trenutku kad rukom dodirnu jednu od tri kubure poželjeti želju.

- Milanovića kubure tako su u Sinju postale ono što je u Splitu palac Svetoga Grgura  kaže Dušan kroza šalu.

Pavao odnio oružje
Pavao Milanović vjerojatno je bio najstariji od trojice braće. Prema predaji, bio je vojnik u Durakbegovoj kuli u Livnu odakle je s pedesetoricom svojih vojnika prebjegao kod Mlečana. Sa sobom je i te livanjske utvrde odnio sve oružje, među kojim je bio i brončani top. Sve to naoružanje i svoju vojsku stavio je u obranu sinjske tvrđave od Turaka, a za iznimno junaštvo dobio je od mletačkoga dužda ispod sinjske tvrđave kulu, kuću i mnogo zemlje. Ostala dvojica braće dobila su i imanja u Otoku, jednome od najvećih sinjskih sela.

Taj posjed u Otoku zaradili su junaštvom jer su, prema sačuvanoj predaji, iznenadili tamošnjeg turskog vojskovođu spahiju i ubili ga. Njegova kula postala je njihova, a Venecija im je zbog zasluge dala i velika imanja oko te kule u Otoku. U tome selu i danas su oko mjesta gdje je bila turska kula kuće Milanovića.

Zanimljivo je i to da Milanovići iz Sinja i Otoka imaju dodatak na svome prezimenu. Jedni imaju dodatak Litre, a drugi Trapo, dok Milanovići iz Glavica i Dicma pokraj Omiša nemaju taj dodatak prezimenu.

Nitko ne zna kako su dobili te nadimke, ali Dušan Milanović Litre kaže da su to najvjerojatnije bili nadimci dvojice braće. Jedan je, kroza smijeh će reći, valjda volio piti pa su ga nazvali Litre, a drugi je bio trapav pa su ga nazvali Trapo.

Rođaci iz Glavica
- O Milanovićima sam mnogo pisao o Otočkom glasniku, a s prezimenjacima iz Glavica, odakle je i Zoran Milanović, sigurno nas veže isto podrijetlo. Na skupu je bilo i mnogo Milanovića iz toga sela  kaže Dušan Milanović Litre.
Sinjski Milanovići doselili su se iz Livna i njegove okolice, ali prema sačuvanim knjigama neki povjesničari tvrde da se dio njih iz Sinjske krajine vratio na to područje.

Na popisu bosanskohercegovačkih Hrvata katolika biskupa fra Pave Dragičevića iz 1741/42. u Lištanima kod Livna bilo je 14 članova obitelji Jure Milanovića, u Komoranima devet članova obitelji Pave Milanovića i 11 članova Nikole Milanovića, a u Glamoču je živio sam Ivan Milanović.

Danas u livanjskim selima Ćosanlijama, Biloj i Velikom Guberu žive Milanovići za koje se tvrdi da su se vratili iz Sinjske krajine nakon što su ih tamo 1867. odvela trojica braće junaka i hajduka.Ispod sinjske tvrđave bila je kula koju je na dar za svoje junačke pothvate protiv Turaka dobio Pavao Milanović.

Danas je tu Litrin obor u kojemu su se okupili potomci MilanovićaSpomen-obilježje u Litrinu oboru otkrio je sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević, a spomenik je blagoslovio fra Filip Milanović Trapo, jedan od potomaka plemena Milanović koje su Pavo, Bože i Grgur doveli iz Livna i okoliceZoran Milanović Predsjednik SDP-a zbog obveza nije mogao pribivati najvećem okupljanju Milanovića u Sinju. Možda iduće godine ne propusti tu prigoduDušan Milanović Litre Organizirao je prvo okupljanje pripadnika plemena Milanović u Sinju i postavljanje spomen-obilježja

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije