Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik u Požegi

Milanović odgovorio Plenkoviću: 'Misli da može prodavati maglu onima koji ne koriste mozak'

Požega: Predsjednik Milanović na svečanoj prisezi 39. naraštaja ročnih vojnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.09.2023.
u 16:38

Predsjednik Zoran Milanović rekao je kako je njegov interes razvoj diplomatske službe, ali da premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ne žele nikakve promjene po tom pitanju

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u Požegi vezano za izjavu premijera Andrej Plenkovića da će parlamentarni izbori biti u "redovitom roku", kako se nada da ćemo se držati toga da izbori budu svake četiri godine. "Nadam se da se (Sabor) neće raspustiti ranije, a kada se raspusti, uzak je prostor kada predsjednik donosi odluku", izjavio je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Milanović novinarima u Požegi gdje je sudjelovao na svečanoj prisezi 39. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

"Nadam se da ćemo se opet držati toga da se ide na izbore svake četiri godine", dodao je. O održavanju parlamentarnih i europarlamentarnih izbora na isti dan kaže: "Bože sačuvaj. Nikako. To su dva tipa izbora".

VEZANI ČLANCI:

Milanović se osvrnuo i na izjavu premijera Andreja Plenkovića o izborima. Premijer je, naime, na upite novinara u Sopju ranije danas rekao kako nije pročitao Milanovićevu izjavu da će eventualno ranije raspuštanje Sabora i odustajanje od uobičajenih rokova za parlamentarne izbore - doživjeti kao prevaru, kazavši da Milanović "govori toliko nesuvislih teza".

"Nemam ja nikakve nesmislene teze. Moje rečenice mogu biti istinite ili neistinite, a ne nesmislene. On sa svojih sto riječi hrvatskog misli da može prodavati maglu onima koji ne koriste mozak", kazao je Milanović.

Komentirao je i situaciju oko Hrvata uhićenih u Grčkoj. "Grliću mozak ne može biti konzistentan dvije sekunde. Ne bi rekao da sam naljutio grčke suce jer su objektivi i to je sjajno pravosuđe, to je rekao", kazao je te se osvrnuo na navode da Hrvati mogu biti u pritvoru i do 18 mjeseci. 

"18 mjeseci pritvora? Što se mora dogoditi da se odluči hoće li ih optužiti ili ne? 18 mjeseci imaju trajanje pritvora protiv običnih huligana. Probajte u hrvatskoj donijeti takav zakon. Huligani. Nisu to talibani, to su barabe koje treba suzbiti. Prošetajte Zagrebom i vidjet ćete milijardu grafita kojima se bezobrazno uništava tuđa imovina. Ide li se u pritvor za to? Huligani su tipovi koji štete prije svega sami sebi", kaže. 

Milanović: Nemam nikakvih interesa što se tiče imenovanja u diplomaciji

Predsjednik Milanović također je rekao kako je njegov interes razvoj diplomatske službe, ali da premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ne žele nikakve promjene po tom pitanju 

"Iako je na sastanku s ambasadorima, šefovim hrvatskih misija u inozemstvu i vodstvom Ministarstva vanjskih poslova rečeno da bi bilo dobro da se postigne dogovor o upražnjenim mjestima veleposlanika diljem svijeta, dogovore nema već dvije godine", rekao je Milanović. Kaže kako dogovora nema zato jer to nekom odgovora. "Kome? Plenkoviću i Radmanu, ne meni, a posebno ne hrvatskoj diplomaciji. Plenković ne želi nikakvu promjenu", kazao je Milanović, Napominje da nema nikakvih materijalnih, kadrovskih ili drugih interesa što se tiče imenovanja u diplomaciji.

VEZANI ČLANCI:

"Ali imam interes da se služba obnavlja, razvija, da oni koji su dali svoje, koliko god bili dobri, ustupe mjesto mlađima. Ne jako mladima, već mlađima i to je to", dodao je.

Ministar Grlić Radman ranije je u Virovitici prozvao predsjednika da blokira imenovanja veleposlanika i zaustavlja bilo kave razgovore o toj temi jer želi ubaciti svoje ljude u diplomatsku službu te da "vjerojatno želi uhljebiti neke ljude i poslati ih u diplomaciju", rekao je Grlić Radman. 

Govoreći o ministru Radmanu, Milanović je istaknuo: "Nema stida. Došao je na poziciju ministra i presretan je. Jedino imenovanje ambasadora dogodilo se na Plenkovićev prijedlog prema meni, tako to mora funkcionirati". 

VIDEO:

Komentara 60

BJ
bjmaro
17:40 01.09.2023.

R. Ostojić i Zmajlović nisu dorasli poslu veleposlanika. Mora se štititi veleposlanički diginitet jer predstavlja zemlju ,a ne stranku

PA
pavlov
17:56 01.09.2023.

Ranko Rakija, nije za diplomaciju, već za liječenje od alkoholizma, a mali Mihica EKO-FLOR je poznat po pogodovanju spomenutoj firmi, i po uređivanju apartmančića u ministarstvu u kojem je ugošćavao svoju suradnicu.... Valjda su provodili reforme, a Mihica je malički malo i citirao Jesenjina.... Pravi štof za diplomaciju, nema što....

DI
DinkoD
17:45 01.09.2023.

Ti ne možeš bez Plenkovica.. on je bio i ostao tvoj vjecni kompleks... Tko ti je kriv sto si lijencina i sto nisi zapamcen kao premijer po necemu... Nazalost mrznja je pojela tvoj polutruli mozak, a posto si kvazipredsjednik ove drzave, a zapravo vodja oporbe, od tebe se i ne moze ocekivati nista drugo! Dao Bog samo da se makne ta tvoja iskompleksirana svadjalacka njuska iduce godine... glasao bi za Pernara bolje nego za tebe... Nadam se da su u ruskom miljeu i DPu ponosni kakvu stetu cinis hrv drzavi svakodnevno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije