Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plenković i milanović za istim stolom

Vijeće za obranu dalo potporu Vladi u dovršetku postupka odabira borbenog aviona

Vijeće za obranu
Foto: Ured predsjednika
1/3
20.05.2021.
u 11:42

Danas će se za zajedničkim stolom naći i Andrej Plenković i Zoran Milanović, što znači da ipak postoje granice njihova brutalnog sukoba

Nakon mjeseci prepucavanja, uvreda, optužbi predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković sjeli su za isti stol. Završila je sjednica Vijeća za obranu, gdje se razgovaralo o nabavi borbenih aviona.

Iz Ureda predsjednika poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Vijeće za obranu je 20. svibnja 2021. održalo svoju 14. sjednicu koju su, sukladno Zakonu o obrani, zajednički sazvali predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković i na kojoj je razmotreno pitanje nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na sjednici je Vijeće za obranu razmotrilo zaključke Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Vijeće je zahvalilo Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskog borbenog aviona i Radnoj skupini za stručnu potporu međuresornom povjerenstvu na kvalitetno odrađenom poslu te dalo potporu Vladi u dovršetku postupka odabira višenamjenskog borbenog aviona, za što je nadležna Vlada.

Foto: Ured predsjednika

Sjednici su prisustvovali svi članovi Vijeća za obranu: predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar financija, ministar obrane, ministar vanjskih i europskih poslova, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora, savjetnik predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, kako piše Večernji list, riječ je o nabavi koju HRZ čeka već petnaestak godina, a koja vrijedi između 900 milijuna i milijardu i pol eura. Stoga je to najveća vojna investicija u povijesti RH. Dakle, danas će se za zajedničkim stolom naći i Andrej Plenković i Zoran Milanović, što znači da ipak postoje granice njihova brutalnog sukoba. Jedan novi i jedan rabljeni Postupak odabira borbenog zrakoplova završen je prije pola godine i, što se tiče stručnih mišljenja, predložen je jedan novi i jedan rabljeni zrakoplov – američki novi F-16 blok 70/72 proizvođača Lockheed Martin te malo rabljeni francuski Rafale 3d proizvođača Dassault.

Izbor je prepušten Vladi RH, a cijeli je postupak trebao biti završen početkom 2021. No zbog katastrofalnog potresa na Banovini kao i rasplamsavanja trećeg vala pandemije odgođeno je donošenje te odluke i njezina objava. Čekao se politički povoljniji trenutak, a prema riječima premijera Plenkovića, Međuresorno povjerenstvo za to je vrijeme nastavilo raditi na pripremi odluke. Taj dio priče nije tako uvjerljiv jer prije će biti da se radilo o “brušenju” te odluke, odnosno birao se povoljan trenutak kada je priopćiti s obzirom na to da će politički razočarati ili SAD ili Francusku.

Kako se može nazrijeti i iz međusobnih “dobacivanja” između Banskih dvora i Pantovčaka, određen je i datum kada bi naciji trebalo priopćiti odluku, a to bi bio 28. svibnja, Dan Oružanih snaga, odnosno okrugla 30. obljetnica osnivanja HV-a.

Komentara 17

Avatar vatrogasac
vatrogasac
12:07 20.05.2021.

Bravo za predsjednika,bravo za vladu,bilo je krajnje vrime!

LL
lijepa_li si
12:05 20.05.2021.

sve za hrvatsku, hrvatsku nizašto.

40
402
14:29 20.05.2021.

Rafale, cak mozda i bolji od 16 a dosta jeftiniji.Ali bilo koji samo daj vec jednom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije